Doorgaan naar hoofdcontent

Gemengde gevoelens bij 'Katwijk in de kern'


Afgelopen donderdag hebben we in de Raad gesproken over 'Katwijk in de Kern'. Een veelomvattend plan met nieuwbouw voor de hoofdvestiging van de bibliotheek, een derde cultuurpodium, de gemeenschapshuizen en de kernvestigingen van de bieb in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

In de sessie van donderdagavond viel op dat vrijwel iedere voorstander van de nieuwbouw voor de bibliotheek (met cultuurpodium) bezig was met beknibbelen op de omvang van de toekomstige bibliotheek. De vraag is hoe groot of klein de nieuwe bieb precies wordt (mede afhankelijk van de locatie) en in hoeverre aan het wensenlijstje van de bieb v.w.b. de hoofdvestiging daadwerkelijk kan worden voldaan. Tevens viel de draai van de PvdA op. In oktober 2011 nog mocht van de PvdA (net als de VVD, zie toenmalige inbreng) het College zich de moeite besparen voor wat betreft het verder uitwerken van de plannen voor een nieuwe bibliotheek.

De VVD is ten aanzien van deze nieuwbouw steeds duidelijk geweest. De voorkeur gaat uit naar investeren op de huidige locatie, aan de Schelpendam. De vernieuwbouw van het oude gemeentehuis in Rijnsburg toont aan dat een upgrade van bestaand maatschappelijk vastgoed een reele optie vormt. Het is dus maar net hoe je omgaat met investeren in publieke voorzieningen als een bibliotheek, zonder de exploitatielasten daarbij uit het oog te verliezen. Ten aanzien van het cultuurpodium kiezen we voor Tripodia, dat samen met de Theaterhangaar voldoende cultuuraanbod waarborgt. Een derde cultuurpodium biedt ons inziens geen meerwaarde.

Wat de gemeenschapshuizen betreft is het leuk en mooi om te zien dat het College mijn voorstel ten aanzien van Tripodia heeft overgenomen. In maart 2012 heb ik namens mijn fractie een notitie ingebracht in de toenmalige commissie Welzijn. In deze notitie werd onder andere het toevoegen van een bibliotheekvoorziening en het intrekken van wijkvereniging Hoornes-Rijnsoever in Tripodia bepleit. Daar zal nu uitvoering aan worden gegeven en dat geeft voldoening.

Wat is nu het vervolg? Het Collegebesluit m.b.t. 'Katwijk in de Kern' zal nog deze maand in gewijzigde vorm aan de Raad worden aangeboden, waarna in het vervolgtraject belangrijke aspecten als locatie, ontwerp, financien, etc. aan bod zullen komen. In hoeverre lering is getrokken uit de lessen van het project 'de Coligny' zal de tijd leren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!