Doorgaan naar hoofdcontent

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overigens aan dat er meerdere klachten zijn ontvangen. Immers, op basis van één klacht dergelijke kleinschalige concerten afschaffen zou wel heel erg van slappe knieën getuigen. Overigens zijn mij geen protesten bekend over het stopzetten van dergelijke activiteiten.

Het is natuurlijk een niet te negeren signaal als dergelijke kleinschalige optredens al op bezwaren stuit van bezoekers van de bibliotheek. De kennelijke onmogelijkheid om op een zaterdagmiddag een artiest een kleinschalig akoestisch optreden te laten verzorgen (voor anderhalve paardenkop, zeg ik even oneerbiedig), vormt wat mij betreft een veelzeggende graadmeter voor de belangstelling voor cultuur in Katwijk. De teloorgang van Tripodia wil ik daarbij niet onvermeld laten.

Met de geplande geforceerde grootschaligheid in de vorm van nieuwbouw van de hoofdbibliotheek zal deze geringe culturele belangstelling nog pijnlijker worden blootgelegd, vrees ik. Met andere woorden; cultuur met een kleine 'C' maar wel met een onaanvaardbaar hoog prijskaartje. Gelet op de technologische ontwikkelingen, net als in het bankwezen, ligt daarbij de oplossing eenvoudigweg niet in het creëren van meer ruimte. Een van oudsher gemakkelijk argument voor nieuwbouw. Zeker gelet op de bovenstaande casus. De ruimte is niet het probleem, maar de beperkte culturele belangstelling onder het merendeel van de bezoekers en de onderlinge verdraagzaamheid. Het is daarom te hopen dat bovenstaande casus de discussie over nut en noodzaak doet herleven. Ik zie in ieder geval geen reden om mijn mening over nieuwbouw voor de bibliotheek bij te stellen. De huidige accommodatie voldoet. Zolang het niet mogelijk is om een akoestisch mini-concert te organiseren in de huidige accommodatie, past de bibliotheek bescheidenheid en niets anders.

Reacties

 1. Beste Edwin,
  Ik werd op jouw blogbijdrage gewezen door een collega. Ik heb er een paar korte opmerkingen bij: De Katwijkse belangstelling voor cultuur één op één koppelen aan 'muziek in de bieb' vind ik te kort door de bocht. Ik bestrijd dat er weinig belangstelling voor cultuur is in Katwijk. Wij trekken voor onze culturele activiteiten gemiddeld zo'n 40 bezoekers per keer. Afgelopen jaar 3500 bezoekers voor ongeveer 90 activiteiten in totaal. Regelmatig moeten we nee verkopen omdat we niet meer stoelen kunnen neerzetten.
  Dat we muziek in de bieb voorlopig stopzetten is een afweging geweest omdat er regelmatig werd geklaagd over het hoge volume. Onvermijdelijk in een kleine ruimte. Wellicht pakken we het later weer op als we er een betere opzet voor hebben gevonden. De gestelde geringe belangstelling doortrekken naar de geplande nieuwe bibliotheek vind ik ook niet terecht. Deze voorziening wordt veel meer maatschappelijk dan cultureel van opzet. Neemt niet weg dat we ook daar een interessant en veelzijdig programma hopen te kunnen realiseren met flink wat cultuur. Verder denk ik (en velen met mij) dat om Katwijk voor de toekomst interessant te houden voor wonen en werken, het enorm belangrijk is om een fatsoenlijk voorzieningenniveau te realiseren. Als bibliotheekorganisatie denken we daar met een nieuwe bibliotheek (graag ook in samenwerking met zoveel mogelijk partners) een flinke bijdrage aan te kunnen leveren.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Klerk, directeur bibliotheek (en collegablogger)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar wat is nou je probleem in een zin samengevat

   Verwijderen
 2. Belachelijk dat er wordt geklaagd als er een uurtje muziek wordt gemaakt in de bieb. En iedereen maar juichen over de 'fantastisch geslaagde' Haringrock. Dat was pas geluidsoverlast en dat 2 avonden achter elkaar. Mooi weer maar je kan niet buiten zitten want dan zit je in de herrie. Maar daar hoor je niemand over. Dit is Katwijk. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De drie best gelezen blogs van 2018

Dit is de top drie van best gelezen blogs van 2018. Een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2019 toegewenst!

Voorspelling


Fake-democraat

Failliet

Burgemeester van het afgebrande dorp

De burgemeester van Den Haag heeft de twijfelachtige eer om 'burgemeester van het afgebrande dorp' te worden. Bijna was het al gelukt. Afgelopen week, toen het op Oudejaarsavond vreselijk misging in Scheveningen. De immense stapels hout, gecombineerd met een krachtige westenwind die was voorspeld, zorgden voor gevaarlijk 'vliegvuur'. De beelden gingen de hele wereld over. Door een wonder waren er geen doden te betreuren.

Het grote belang van openbare orde en veiligheid werd vrij gemakkelijk ingewisseld om 'de boel rustig te houden'. Het bleek al vrij snel dat dit een nederlagen-strategie was. Oogluikend toestaan van zeer onveilige situaties en het afschuiven van de schuld op de bouwers maakt niet echt een sterke indruk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zullen we maar zeggen. Een voor de hand liggende waarborging van de veiligheid met het al dan niet afgeven van een evenementenvergunning bleek een stap te ver. Wanbestuur in optima forma. Feitelijk is e…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…