Doorgaan naar hoofdcontent

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overigens aan dat er meerdere klachten zijn ontvangen. Immers, op basis van één klacht dergelijke kleinschalige concerten afschaffen zou wel heel erg van slappe knieën getuigen. Overigens zijn mij geen protesten bekend over het stopzetten van dergelijke activiteiten.

Het is natuurlijk een niet te negeren signaal als dergelijke kleinschalige optredens al op bezwaren stuit van bezoekers van de bibliotheek. De kennelijke onmogelijkheid om op een zaterdagmiddag een artiest een kleinschalig akoestisch optreden te laten verzorgen (voor anderhalve paardenkop, zeg ik even oneerbiedig), vormt wat mij betreft een veelzeggende graadmeter voor de belangstelling voor cultuur in Katwijk. De teloorgang van Tripodia wil ik daarbij niet onvermeld laten.

Met de geplande geforceerde grootschaligheid in de vorm van nieuwbouw van de hoofdbibliotheek zal deze geringe culturele belangstelling nog pijnlijker worden blootgelegd, vrees ik. Met andere woorden; cultuur met een kleine 'C' maar wel met een onaanvaardbaar hoog prijskaartje. Gelet op de technologische ontwikkelingen, net als in het bankwezen, ligt daarbij de oplossing eenvoudigweg niet in het creëren van meer ruimte. Een van oudsher gemakkelijk argument voor nieuwbouw. Zeker gelet op de bovenstaande casus. De ruimte is niet het probleem, maar de beperkte culturele belangstelling onder het merendeel van de bezoekers en de onderlinge verdraagzaamheid. Het is daarom te hopen dat bovenstaande casus de discussie over nut en noodzaak doet herleven. Ik zie in ieder geval geen reden om mijn mening over nieuwbouw voor de bibliotheek bij te stellen. De huidige accommodatie voldoet. Zolang het niet mogelijk is om een akoestisch mini-concert te organiseren in de huidige accommodatie, past de bibliotheek bescheidenheid en niets anders.

Reacties

 1. Beste Edwin,
  Ik werd op jouw blogbijdrage gewezen door een collega. Ik heb er een paar korte opmerkingen bij: De Katwijkse belangstelling voor cultuur één op één koppelen aan 'muziek in de bieb' vind ik te kort door de bocht. Ik bestrijd dat er weinig belangstelling voor cultuur is in Katwijk. Wij trekken voor onze culturele activiteiten gemiddeld zo'n 40 bezoekers per keer. Afgelopen jaar 3500 bezoekers voor ongeveer 90 activiteiten in totaal. Regelmatig moeten we nee verkopen omdat we niet meer stoelen kunnen neerzetten.
  Dat we muziek in de bieb voorlopig stopzetten is een afweging geweest omdat er regelmatig werd geklaagd over het hoge volume. Onvermijdelijk in een kleine ruimte. Wellicht pakken we het later weer op als we er een betere opzet voor hebben gevonden. De gestelde geringe belangstelling doortrekken naar de geplande nieuwe bibliotheek vind ik ook niet terecht. Deze voorziening wordt veel meer maatschappelijk dan cultureel van opzet. Neemt niet weg dat we ook daar een interessant en veelzijdig programma hopen te kunnen realiseren met flink wat cultuur. Verder denk ik (en velen met mij) dat om Katwijk voor de toekomst interessant te houden voor wonen en werken, het enorm belangrijk is om een fatsoenlijk voorzieningenniveau te realiseren. Als bibliotheekorganisatie denken we daar met een nieuwe bibliotheek (graag ook in samenwerking met zoveel mogelijk partners) een flinke bijdrage aan te kunnen leveren.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Klerk, directeur bibliotheek (en collegablogger)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar wat is nou je probleem in een zin samengevat

   Verwijderen
 2. Belachelijk dat er wordt geklaagd als er een uurtje muziek wordt gemaakt in de bieb. En iedereen maar juichen over de 'fantastisch geslaagde' Haringrock. Dat was pas geluidsoverlast en dat 2 avonden achter elkaar. Mooi weer maar je kan niet buiten zitten want dan zit je in de herrie. Maar daar hoor je niemand over. Dit is Katwijk. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief.

De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973, voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het onrust…

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…

Stank voor dank

De Turkse inval in Afrin, in Noord-Syrië en wat als Koerdisch gebied kan worden aangeduid, moet scherp worden veroordeeld. De Koerden hebben een belangrijk aandeel gehad in het elimineren van IS. Het mag niet zo zijn dat juist de Koerden nu het onderspit delven in een uiterst cynisch geopolitiek spelletje. Een typisch geval van 'stank voor dank' en dat hebben de Koerden aldaar niet verdiend. De Turkse agressiepolitiek vraagt om een krachtige reactie vanuit 'Brussel', zeker als men nog steeds de ambitie heeft om 'Europese waarden' te exporteren. Voor het zwijgen en de andere kant opkijken zal anders op termijn een zware prijs worden betaald, vrees ik.

Burgemeester van het afgebrande dorp

De burgemeester van Den Haag heeft de twijfelachtige eer om 'burgemeester van het afgebrande dorp' te worden. Bijna was het al gelukt. Afgelopen week, toen het op Oudejaarsavond vreselijk misging in Scheveningen. De immense stapels hout, gecombineerd met een krachtige westenwind die was voorspeld, zorgden voor gevaarlijk 'vliegvuur'. De beelden gingen de hele wereld over. Door een wonder waren er geen doden te betreuren.

Het grote belang van openbare orde en veiligheid werd vrij gemakkelijk ingewisseld om 'de boel rustig te houden'. Het bleek al vrij snel dat dit een nederlagen-strategie was. Oogluikend toestaan van zeer onveilige situaties en het afschuiven van de schuld op de bouwers maakt niet echt een sterke indruk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zullen we maar zeggen. Een voor de hand liggende waarborging van de veiligheid met het al dan niet afgeven van een evenementenvergunning bleek een stap te ver. Wanbestuur in optima forma. Feitelijk is e…