Doorgaan naar hoofdcontent

Houdt Tsipras het Griekse schip op koers?

"Het verschil tussen een politicus en een staatsman is dat de eerste denkt aan de eerstvolgende verkiezingen en de laatste aan de volgende generaties". Aldus Winston Churchill. Hopelijk laat de Griekse premier Tsipras in de komende dagen zichzelf zien als staatsman. Dat kon de zaken weleens vergemakkelijken.

De uitkomst van de ingelaste Eurotop van morgenavond moeten we afwachten. Het lijkt me in ieder geval nogal voorbarig om te stellen dat er per 1 juli geen cent meer naar Griekenland gaat. Met een 'Grexit' zal Griekenland uit de Economische en Monetaire Unie treden, maar niet uit de Europese Unie. Als de Europese Commissie in staat is om een land als Zimbabwe 234 miljoen euro aan ontwikkelingshulp te verstrekken, dan lijkt het me zeker dat Griekenland in dat geval nog wel wat financiële injecties krijgt. Hoe daar verder ook over gedacht mag worden.

Als morgenavond een eerste stap kan worden gezet naar een akkoord is dat in de eerste plaats een investering in de stabiliteit van de Griekse samenleving. Immers, de gevolgen van het uittreden uit de Euro kan men, zeker in Griekenland, wel raden: chaos en anarchie. Met andere woorden, een uitgelezen kans voor een groepering als De Gouden Dageraad om van die situatie te profiteren. Ook in geopolitiek opzicht is een uiterst zwakke (EU-)staat in het zuidoosten van Europa bepaald niet zonder risico's.

Dit alles neemt niet weg dat het in de eerste plaats aan de Griekse regering is om aanvaardbare voorstellen te presenteren voor een uitweg uit deze financiële ellende. Tsipras kan Griekenland een enorme dienst bewijzen door als staatsman met de door Griekenland zelf veroorzaakte problemen om te gaan. Laten we hopen dat de door Tsipras aangekondigde "definitieve oplossing" inderdaad een enigszins duurzame oplossing vormt voor een uitweg. Op een economisch forum in Sint-Petersburg verklaarde hij dat Griekenland als zeevarende natie weet hoe het stormen kan omzeilen. Laat het maar zien, Tsipras! Goedkope kortetermijn-politiek kan jou en je Griekse medeburgers nogal duur komen te staan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!