zondag 24 mei 2015

Aan de slag met duurzaam versimpelen

"Make it as simple as possible. But not simpler". Het wordt hoog tijd dat 'overheidsland' werk gaat maken van deze uitspraak van Albert Einstein. De ellende rondom de uitbetaling van hulpverleners die werken voor pati├źnten met een Persoonsgebonden Budget toont in ieder geval aan dat de 'complexe nood' hoog is. Het betreffende PGB-systeem zit klaarblijkelijk zodanig ingenieus en complex in elkaar dat met correcte en tijdige uitbetaling al teveel is gevraagd. Als in een ander land de overheid problemen ondervindt met het uitbetalen van relatief simpele dingen als salaris, roepen we al snel dat sprake is van een 'failure state'. Laten we daarom hopen dat met deze PGB-problematiek, hetgeen onaanvaardbaar veel impact had op zorgverleners, een dure les is geleerd. 
Meer rendement, minder gedoe

Jammer genoeg staat deze 'PGB-ellende' niet op zichzelf. Als we het woord 'PGB-systeem' vervangen door een ander overheidsproduct zien we dezelfde ellende. Ook met de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, het belastingsysteem, de administratie van de IND, of het traag betalen van facturen door overheden is de praktische uitvoerbaarheid verre van vlekkeloos. Het uitvoeren van beleid lijkt de achilleshiel van de overheid te zijn en dat is een gevaarlijke ontwikkeling.

Het bieden van meer rechtszekerheid, kiezen voor uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving, ruimte voor uitzonderingen in wet- en regelgeving, openbaarheid van uitvoeringstoetsen, meer vertrouwen in burgers en minder dicht regelen, meer oog voor samenhang bij uitvoeringsorganen, meer 'high trust, high penalty en minder uitgebreide sanctiesystemen, herziening van de in- en terugvorderende en verrekenende rol van de overheid als schuldeiser en een schuldbewuste Tweede Kamer met veel meer oog voor samenhang: Stuk voor stuk manieren waarmee beleidsuitvoering in brede zin aan effectiviteit en overtuiging kan winnen. Dat is een 'teruggaaf' waar de belastingbetaler per definitie recht op heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten