Doorgaan naar hoofdcontent

'Geen meeuwen voeren is en blijft het dringende advies'

‘Ze moeten vossen op de daken zetten’. Het zijn de woorden van een betrokken omwonende en ooggetuige van de inzet van twee gretige woestijnbuizerds, vooralsnog de hoofdrolspelers bij de meeuwenbestrijding in onze gemeente. Ook dit jaar, want de gemeenteraad heeft al eerder besloten om de maatregelen tegen meeuwenoverlast ook in 2014 in te blijven zetten. Of het originele idee van de omwonende ooit werkelijkheid wordt is de vraag. Het is in ieder geval duidelijk dat de meeuwenbestrijding het nodige losmaakt. Overigens niet alleen bij inwoners maar ook bij de meeuwen zelf, want met de woestijnbuizerds in het vizier krijst de aanwezige meeuwenpopulatie er op los.

Zilvermeeuw en Kleine mantelmeeuw
De Kleine Mantelmeeuw
Uit een eerder verschenen rapportage van milieubeheerbedrijf Van der Helm over de meeuwenbestrijding in 2013 blijkt een toename van het aantal broedende Zilvermeeuwen en Kleine mantelmeeuwen. Deze twee meeuwensoorten krijgen in 2014 daarom de meeste aandacht bij de bestrijding. Daarentegen blijkt uit dezelfde rapportage dat het aantal broedende Kokmeeuwen en Stormmeeuwen flink is afgenomen. In 2013 zijn in totaal 881 paartjes meeuwen en sterns broedend aangetroffen op daken in de gemeente Katwijk.
Er ligt dus nog wel wat werk voor bijvoorbeeld Bella, Harry en Puck, woestijnbuizerds in dienst van Bouman Roofvogels uit Rijnsburg. In de periode vanaf eind maart tot augustus is de omgeving rondom Princestraat, Badstraat en Voorstraat weer hun jachtgebied. Daarnaast zullen de woestijnbuizerds tevens in bijvoorbeeld de Waal Malefijtstraat, de Secr. Varkevisserstraat en de omgeving van huize Salem worden ingezet. De roofvogelhouder, Brian Bouman, krijgt positieve reacties over zijn aanpak. Overigens werd Bouman onlangs zelf nog aangevallen door meeuwen. ‘Ze kennen me inmiddels’, aldus Bouman.

Samen aan de slag
‘Geen meeuwen voeren, dat is en blijft toch het dringende advies’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Niet voeren van meeuwen en afval in de daarvoor bestemde afvalbakken gooien zijn twee effectieve maatregelen die door inwoners zelf kunnen worden genomen. Meeuwen komen af op etensresten en worden door hun aangewakkerde eetlust ook steeds brutaler, agressiever en luidruchtiger. Naast deze belangrijke tip wil de gemeente haar inwoners ook van dienst zijn met andere tips en info rmatie over resultaten die de bestrijding oplevert. Op www.katwijk.nl/meeuwen en in folders die weer te verkrijgen zijn, onder andere in het gemeentehuis, zijn veel tips te vinden. Tevens kan via de Internetpagina melding worden gemaakt van meeuwenoverlast.

Voerverbod en specifieke broedlocatie

Het College van B&W onderzoekt of een voerverbod op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nuttig is. Een besluit hierover van het College wordt op niet al te lange termijn verwacht. Over een ander advies, namelijk de mogelijkheid van het aanwijzen van een specifieke broedlocatie voor meeuwen, buigt de gemeente zich nog. Daarover is men aan de Zeeweg nog niet uitgebroed. 

Dit artikel verscheen op 17 april 2014 in De Katwijksche Post

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!