Doorgaan naar hoofdcontent

Maniakaal (2)

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog met als titel 'Maniakaal'. Toen ging het over NG
O's met een eigen agenda, zoals het overzetten van 'vluchtelingen'. De maniakale wijze waarop men te werk gaat met kennelijk als doel om de EU zonder limiet te overspoelen met kansloze migranten, heeft nog niet veel aan kracht ingeboet. Sterker nog, er zijn nu zelfs politieke partijen op lokaal niveau die het liefst iedere week een schip met 'vluchtelingen' willen laten aanmeren in hun stad. Ik doel nu op de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam. Hoe maniakaal wil je het hebben? 

Eerder dit jaar, voorafgaand aan de Ramadan, gaf de 'Berliner Express' een voorbeeld dat het nog gekker kan. Op deze satirische website werd fake news gemeld in de vorm dat de Duitse politica Claudia Roth (lid van de Grünen en vice-voorzitter van de Bondsdag) in staat zou zijn om een alcoholverbod in te voeren tijdens de duur van de Ramadan. Ze klaagde er zogezegd over dat Duitsers in haar ogen 'nog steeds geen interculturele gevoeligheid tonen' en dat een alcoholverbod tijdens de Ramadan een 'belangrijk teken van tolerantie' zou zijn. Tevens meldde ze dat 'de Turken na de oorlog Duitsland hebben opgebouwd'. Nu is men aan de (extreem)linkse zijde gek genoeg voor dergelijke ideeën maar het alcoholverbod kunnen we gelukkig betitelen als 'fake news'. Het voorstel van de Amsterdamse GroenLinks-fractie was helaas géén fake news. 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte gelukkig gehakt van dit extreme proefballonnetje. „Asielbeleid is geen stedelijke, maar een nationale verantwoordelijkheid”. Amsterdam moet niet op eigen houtje boten ’welkom gaan heten’ maar besluitvorming daarover is „aan het kabinet, en niet aan de gemeenteraad van Amsterdam," aldus een woordvoerder.  Met deze heldere verklaring werd de GroenLinks-fractie eigenlijk voor schut gezet. Het kennelijk serieuze voorstel geeft blijk van een niveauloze en ideologische oratie, zonder oog voor bestuurlijke verhoudingen. Het is daarbij vooral jammer om te constateren dat sommige media (dagbladen en televisie) dit voorstel überhaupt serieus overnamen, zonder inhoudelijke 'bijsluiter'. Indien dit voorstel afkomstig zou zijn geweest van fracties van de rechterflank, was het oordeel waarschijnlijk snel en duidelijk geweest: "dom rechts". 

Dergelijke maniakale ideeën zoals van de Amsterdamse GroenLinks-fractie (met kennelijk steun van de TK-fractie van GroenLinks) verdienen, zoals nu het geval, een zero tolerance-reactie. Het zou daarom goed zijn als de (links-georiënteerde) media in het vervolg met iets meer distantie en verstand verslag doet van deze en andere dagelijkse praktijken. Met andere woorden; objectieve verslaggeving is doorgaans een prima medicijn tegen maniakale praktijken. Het biedt tevens een kans voor de journalistiek in het algemeen om iets van het verloren gezag terug te winnen. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!