Doorgaan naar hoofdcontent

Belangenverkwanseling

Nazanin Zaghari even herenigd met haar dochter. 
Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat de Europese Unie haar uiterste best blijft doen om de omstreden 'Iran-deal' overeind te houden. De Europese Commissie maakt binnenkort de eerste tranche van 18 miljoen euro over naar de 'mullahs' in Iran. Het totale hulppakket bedraagt 50 miljoen euro. Of de economische hulp enig effect zal sorteren is zeer de vraag, gelet op de sancties die de VS tegen de Islamitische dictatuur in Iran heeft ingesteld. Diverse grote multinationals zien om die reden af van investeringen in Iran. De EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini verwacht dat de Iraanse burger zal profiteren van het economische hulppakket van 50 miljoen euro, waarvan een deel is bestemd voor terugdringen van milieuvervuiling en drugsverslaving in Iran.

De geopolitieke agenda van de EU is onnavolgbaar en gebaseerd op persoonlijke vetes, zo lijkt het wel. Dat men de Iran-deal, waarbij notabene het ballistisch wapenprogramma buiten schot is gebleven, in stand wil houden lijkt meer op een anti-Trump maatregel dan dat het de belangen van de EU-burgers dient.

Een meer reële verwachting is dan ook dat geestelijk leider Ali Khamenei het geld direct zal investeren in de Iraanse Revolutionaire Garde. Deze Revolutionaire Garde staat direct onder zijn bewind en kent haar eigen land- en luchtmacht, speciale eenheden en marine. Ook heeft de Garde grote belangen in de economie in Iran. Daarnaast beheert deze Garde ook het nucleaire programma. Let wel; deze Revolutionaire Garde staat los van het Iraanse leger.  De hulp uit 'Brussel' zal dus vooral gebruikt worden voor verdere versterking van de macht met uitgaven voor wapens of uitbreiding van de terreur-agenda, waarbij de doorsnee Iraniër en uiteindelijk ook de EU-burger het nakijken heeft.

Alsof het nog niet erg genoeg is dat de Europese Unie een land, wat op grote schaal terreur exporteert en in stand houdt, economische hulp biedt is er nog een ander onverkwikkelijke zaak. Namelijk de zaak van mevrouw Nazanin Zaghari - Ratcliffe. Deze Brits-Iraanse dame heeft niets misdaan maar wordt al sinds 2015 gevangen gehouden omdat de organisatie waarvoor ze tot dan toe werkte voor de Thomson Reuters Foundation. Juist deze week was ze even (voor drie dagen) herenigd met haar dochter, waarna ze weer terug moest keren naar haar cel.  Het is onbegrijpelijk dat de EU niet veel meer inspanningen levert voor haar vrijlating. Juist in het licht van het twijfelachtige economische hulppakket is het bizar dat de EU geen enkele tegenprestatie heeft geëist op het gebied van mensenrechten. Dit was hét moment om vrijlating te eisen in ruil voor economische hulp, wat nu blijkt een cadeautje te zijn voor het dictatoriale regime in Iran.

Hiermee kunnen we vaststellen dat 'Brussel', maar ook Nederland met een onderdanige minister van Ontwikkelingssamenwerking, de belangen van haar burgers op groteske wijze verkwanselt. Een land wat terreur ondersteunt en financiert, haar eigen burgers onderdrukt en haar eigen kernwapenprogramma blijft volgen, wordt economische hulp geboden. Daarnaast wordt kennelijk geen enkele tegenprestatie verlangd van Iran. Het resultaat daarvan is dat Nazanin Zaghari - Ratcliffe waarschijnlijk nog vele jaren ten onrechte in de gevangenis zit. Voilá, in plaats van het steunen van de ingestelde sancties door de VS gaan wij een dictatoriaal regime steunen wat op grote schaal mensenrechten schendt en het gratis verkregen geld gaat uitgeven aan raketten die wellicht ook op Europa zullen worden gericht. Belangenverkwanseling in optima forma.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!