Doorgaan naar hoofdcontent

Werk maken van economisch herstel


Vorige week stond in De Volkskrant een interview metwethouder Thijs Udo over de mogelijkheden van een zeejachthaven in Katwijk. Deze week bleek uit een persberichtvan de EIB dat de bouwsector in een diepe malaise verkeert. De gevolgen van die malaise zijn natuurlijk ook lokaal en regionaal te zien. Het wordt tijd werk te maken van lokaal en regionaal economisch herstel. Het project zeejachthaven kan hierin een sleutelrol vervullen.

De enorme kans op een economische impuls voor Katwijk en omstreken door de aanleg van een zeejachthaven is helaas - tot nu toe - gemist. Tot verdriet van velen. Niet in de laatste plaats van lokale en regionale vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die haarfijn de economische 'sense of urgency' aanvoelen.  Een meerderheid van de raad bleek geen voorstander van het zetten van een vervolgstap in aanloop naar de aanleg van een zeejachthaven. Een vervolgstap die inzicht zou geven in de financiële consequenties en risico's en  - vooral - bijdragen van andere overheden. Een stap dus die als enige goede basis had kunnen dienen om iets te doen of te laten. In plaats daarvan hebben zelfdeskundigheid, de kennelijke impact van sfeerimpressies, emoties, nimby-gevoelens en bij sommige partijen wellicht de angst om bij de volgende stap 'ja' te moeten zeggen, het debat gedomineerd. Het enige goede nieuws is dat de gemeente als actieve gesprekspartner de deur openhoudt voor ontwikkelaars die 'brood' zien in de aanleg van de zeejachthaven.

Gelet op de huidige economische malaise, met een bouwsector op zoek naar opdrachten, verwacht ik op korte termijn gesprekken. Natuurlijk vanwege de aanzienlijke impuls voor de (lokale) economie. Alleen al de aanleg zal op de nodige belangstelling kunnen rekenen, en net als elders, zullen veel bezoekers dan natuurlijk nog even winkelen en/of ergens iets consumeren of andere bezienswaardigheden binnen de gemeente bezoeken.  Want laat het duidelijk zijn, die zeejachthaven is niet binnen een jaar aangelegd. De zeejachthaven zal ook z'n (economische/recreatieve) uitwerking naar het achterland niet missen. De link met het visserijverleden, toekomstige Visserijdagen en het huidige (en toekomstige) heersende maritieme gevoel is natuurlijk evident. In combinatie met de kustversterking - met meer impact op de kern Katwijk aan Zee - kan zo tegelijkertijd aan de toekomst van onze gemeente worden gewerkt.

Het lijkt me duidelijk, een 'replay' van het Zeejachthaven-debat is meer dan de moeite waard. Dit heeft als bijkomend voordeel dat dan het bedrag van 400.000 euro aan onderzoekskosten niet nodeloos overboord is gegooid. Met andere woorden: Bellen, bedrijfsleven! De telefoon wordt opgenomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!