Doorgaan naar hoofdcontent

Werk maken van economisch herstel


Vorige week stond in De Volkskrant een interview metwethouder Thijs Udo over de mogelijkheden van een zeejachthaven in Katwijk. Deze week bleek uit een persberichtvan de EIB dat de bouwsector in een diepe malaise verkeert. De gevolgen van die malaise zijn natuurlijk ook lokaal en regionaal te zien. Het wordt tijd werk te maken van lokaal en regionaal economisch herstel. Het project zeejachthaven kan hierin een sleutelrol vervullen.

De enorme kans op een economische impuls voor Katwijk en omstreken door de aanleg van een zeejachthaven is helaas - tot nu toe - gemist. Tot verdriet van velen. Niet in de laatste plaats van lokale en regionale vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die haarfijn de economische 'sense of urgency' aanvoelen.  Een meerderheid van de raad bleek geen voorstander van het zetten van een vervolgstap in aanloop naar de aanleg van een zeejachthaven. Een vervolgstap die inzicht zou geven in de financiële consequenties en risico's en  - vooral - bijdragen van andere overheden. Een stap dus die als enige goede basis had kunnen dienen om iets te doen of te laten. In plaats daarvan hebben zelfdeskundigheid, de kennelijke impact van sfeerimpressies, emoties, nimby-gevoelens en bij sommige partijen wellicht de angst om bij de volgende stap 'ja' te moeten zeggen, het debat gedomineerd. Het enige goede nieuws is dat de gemeente als actieve gesprekspartner de deur openhoudt voor ontwikkelaars die 'brood' zien in de aanleg van de zeejachthaven.

Gelet op de huidige economische malaise, met een bouwsector op zoek naar opdrachten, verwacht ik op korte termijn gesprekken. Natuurlijk vanwege de aanzienlijke impuls voor de (lokale) economie. Alleen al de aanleg zal op de nodige belangstelling kunnen rekenen, en net als elders, zullen veel bezoekers dan natuurlijk nog even winkelen en/of ergens iets consumeren of andere bezienswaardigheden binnen de gemeente bezoeken.  Want laat het duidelijk zijn, die zeejachthaven is niet binnen een jaar aangelegd. De zeejachthaven zal ook z'n (economische/recreatieve) uitwerking naar het achterland niet missen. De link met het visserijverleden, toekomstige Visserijdagen en het huidige (en toekomstige) heersende maritieme gevoel is natuurlijk evident. In combinatie met de kustversterking - met meer impact op de kern Katwijk aan Zee - kan zo tegelijkertijd aan de toekomst van onze gemeente worden gewerkt.

Het lijkt me duidelijk, een 'replay' van het Zeejachthaven-debat is meer dan de moeite waard. Dit heeft als bijkomend voordeel dat dan het bedrag van 400.000 euro aan onderzoekskosten niet nodeloos overboord is gegooid. Met andere woorden: Bellen, bedrijfsleven! De telefoon wordt opgenomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…