Doorgaan naar hoofdcontent

Leve de zorgcoöperatie!

Dagelijks zien we krantenberichten over ontslagen in de thuiszorg. Thuiszorg-bedrijven ontslaan massaal werknemers ondanks het feit dat nog onduidelijk is met welke bezuinigingen men precies te maken krijgt. Volgens het Zorgakkoord zullen bezuinigingen op de thuiszorg op z'n vroegst ingaan in 2015. Daarbij komt nog dat zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer de bezuinigingen moeten goedkeuren en dat wordt op z'n vroegst aan het einde van dit jaar verwacht.

Nu zijn er twee opties voor werknemers van thuiszorgorganisaties en de ontvangers van deze zorg: 
1. Afwachten wat de bezuinigingen precies zullen behelzen, óf:
2. Schuilen voordat het gaat regenen en een zorgcoöperatie oprichten.

Met een zorgcoöperatie regelen patiënten en hulpverleners zelf hulp aan huis. Dit burgerinitiatief is op z'n minst innovatief, kent veel voordelen en geeft kleur aan begrippen als 'eigen regie' en 'eigen verantwoordelijkheid'. De ontslaggolf in de thuiszorg-industrie mag beroerd zijn, er is ook veel aan te merken op menig thuiszorg-bedrijf. Ga maar na; hulpverleners die kriskras door de gemeente en/of regio scheuren als slaaf van hun urenschema, de onpersoonlijke en weinig flexibele werkwijze van logge bureaucratische zorginstellingen en belangen van de patiënten in de verdrukking als gevolg van doorgeschoten grootschaligheid bij thuiszorg-organisaties.    

Dat moet ook anders kunnen en de praktijk bewijst dat. Een zorgcoöperatie kan bemiddelen tussen mensen die zorg nodig hebben en zelfstandige verzorgenden. Onderling worden afspraken gemaakt zodat zorg (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging, etc.) persoonlijker wordt en beter afgestemd wordt op de wensen van de cliënt. De zorg wordt betaald uit de persoonsgebonden budgetten van de patiënten of uit de eigen portemonnee. 
Ter illustratie: Zorgcoöperatie Tot Uw Dienst heeft geen panden, geen directeur en geen zwaarlijvig ambtelijk apparaat. Het is een organisatie die zich slechts beperkt tot de kerntaak; het bemiddelen van zorg tussen hen die zorg nodig hebben en degenen die de gevraagde zorg kunnen leveren. De contributie die de leden van de coöperatie betalen wordt besteed aan cursussen e.d. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: (ontslagen) thuiszorgmedewerkers hebben weer (plezier in hun) werk en de kwaliteit van zorg neemt toe, met een minimum aan bureaucratie. Hopelijk spreekt dit burgerinitiatief tot de verbeelding en wordt dit voorbeeld gevolgd, zoals in Voorschoten dit voorbeeld ook is gevolgd en per 1 september a.s. zorgcoöperatie De Grote Akker van start gaat. 

Ik denk dat het goed is als ook in onze gemeente hulpverleners en mensen met een zorgvraag elkaar vinden en besluiten tot de oprichting van een (of meerdere) zorgcoöperatie(s). Een mooi voorbeeld van een innovatief burgerinitiatief waar volop werk in zit. Leve de zorgcoöperatie! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!