woensdag 4 december 2013

Tip van de dag: Website monument Engelandvaarders Zeehostunneltje

Zo zag het tunneltje er ooit uit. Foto: Katwijks Museum
In mei van dit jaar stond de aanpassing van het Masterplan Zeehosterrein op de raadsagenda. In het kader van dat plan heb ik, gelet op de unieke ligging van het Zeehosterrein met al haar historie, expliciet aandacht gevraagd voor het te realiseren monument voor de Engelandvaarders en de ruimte die dit monument nodig heeft. Met het nog te realiseren monument voor de Engelandvaarders wordt in ieder geval recht gedaan aan die historie. Dit was voor mij een belangrijk punt. Voor tientallen Engelandvaarders ('Soldaten van Oranje') die bij elf pogingen waren betrokken vanuit Katwijk, vormde het inmiddels onzichtbare Zeehostunneltje de 'poort' naar de vrijheid.

Ik was dan ook blij dat de wethouder op mijn verzoek had toegezegd dat voornoemd monument de ruimte krijgt die het toekomt. Ik wacht de ontwikkelingen voor wat betreft de realisatie van het monument met belangstelling af.

In ieder geval is er alvast een nieuwe website: www.engelandvaarderskatwijk.nl., die de moeite van het bekijken meer dan waard is.

Het is een mooie website geworden met veel achtergrondinformatie over een verhaal dat verteld moet blijven worden. Namelijk het verhaal van de Duitse bezetting en welke impact die bezetting had, in velerlei opzicht. Ik vind het een boeiende geschiedenis en heb eerder op mijn blog aandacht geschonken aan het begin van die bezetting. Bijvoorbeeld over de impact van de Duitse inval op het dorp Valkenburg en een inkijkje in de landelijke kranten in die Meidagen van 1940 (zie blogs 10 t/m 15 mei 2010). In het filmpje hiernaast wat ik van YouTube heb geplukt, ziet u hoe een paar Engelandvaarders op volle zee door de RAF worden gered. Maar bekijk eerst eens de website van de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje, waarvan u ook 'vriend' kunt worden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten