Doorgaan naar hoofdcontent

Actieve rol veteranen

Op welke manier kunnen veteranen worden betrokken bij de plaatselijke Dodenherdenking? Dat was de hamvraag tijdens een speciale bijeenkomst voor veteranen uit onze gemeente. In een volle Burgerzaal werd vorige week dinsdag de aanwezige veteranen een informatief en interactief programma voorgeschoteld. Tevens werd per dorpskern het programma voor de Dodenherdenking doorgenomen.

Oud én jong
De gemeente Katwijk telt zo’n 400 niet-dienende veteranen. De aanwezige groep veteranen bij de informatiebijeenkomst vormde een gemêleerd gezelschap. Naast bijvoorbeeld ‘Indiëgangers’ waren ook veteranen aanwezig die in Irak of Afghanistan actief zijn geweest. Vooral onder veteranen van de jonge generatie bestaat een zekere schroom om zichzelf als veteraan bekend te maken. Onterecht, aldus Wim Imthorn die namens de ‘jonge veteranen’ het woord voerde. ‘Ze hebben ook de verschrikkingen van een oorlogssituatie meegemaakt’.  ‘Natuurlijk’ vervolgt Imthorn, ‘is er wel een verschil in beleving met militairen die gediend hebben tijdens de Politionele Acties in Indonesië, de Korea-oorlog of Nieuw Guinea’. Veteranen van de jongere generatie die tijdens vredesoperaties actief waren in bijvoorbeeld Libanon, Joegoslavië, Irak of Afghanistan worden nadrukkelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens de herdenkingen in onze gemeente.
Overigens vervalt de officiële herdenkingsdienst in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn omdat vier mei dit jaar op een zondag valt. Daarentegen gaat de herdenkingsdienst in Rijnsburg, ná de kranslegging, wel gewoon door en ook in Valkenburg is er, dit jaar voor het eerst, een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk. Deze begint om 18.30u.

Actieve rol
Afhankelijk van het aantal aanwezige veteranen zal worden bepaald op welke manier zij tijdens de Dodenherdenking zichtbaar en actief zullen zijn. Men zal meemarcheren in de stoet naar het monument, zoals in Valkenburg, waar de veteranen al jaren bij de herdenking worden betrokken.  De groep veteranen krijgt in ieder geval een prominente plaats toebedeeld bij het betreffende oorlogsmonument. De vorming van een erewacht of erehaag langs de route naar het monument vormt ook een mogelijkheid maar is afhankelijk van het uiteindelijk totale aantal aanwezige veteranen.

Jan Kreuger, coördinator namens de gemeente, toonde zich verheugd over de opkomst en ziet verwachtingsvol uit naar komende zondag. ‘Vanavond is in ieder geval een eerste stap gezet en we hopen dat tijdens Dodenherdenking veel veteranen zich laten zien’. Alle veteranen – oud én jong - die zich willen aansluiten bij de Dodenherdenking zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via het secretariaat van de burgemeester. 

 Dit artikel verscheen op 1 mei 2014 in De Katwijksche Post.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!