Doorgaan naar hoofdcontent

Vragen over renovatie Ridderpark

“We missen een concrete oplossing”. Het was een uitroep van een bewoner tijdens een goedbezochte informatieavond over een veelomvattend plan voor renovatie van het Burgemeester De Ridderpark, waarmee de gemeente begin volgend jaar een start wil maken. Afgelopen maandagavond lichtte de gemeente Katwijk de plannen toe voor het opknappen van het Ridderbos, wat officieel Burgemeester De Ridderpark als naam draagt. De precieze plek van de open ruimtes in het bos en de afvoer van hemelwater gaven aanleiding tot vragen doch de verkeersmaatregelen maakten de meeste tongen los, ook van voornoemde bewoner.


Het Burgemeester De Ridderpark, gelegen tussen de Zeeweg en de Populierenlaan, bestaat volgend jaar honderd jaar. De laatste serieuze renovatie dateert alweer van medio jaren tachtig. Vorig jaar werd door middel van een tekenwedstrijd het startschot gegeven voor de renovatieplannen. Leerlingen van de Groen van Prinstererschool en de Leidse Buitenschool was gevraagd mee te denken over de invulling van een natuurlijke speelplek. Mede daardoor zal het Ridderpark een meer open karakter krijgen dan tot nu toe het geval is.

Alles wordt anders in het Ridderpark, zo werd maandagavond duidelijk. Het Ridderpark moet aantrekkelijker gemaakt worden, met beter zichtbare toegangen tot het park. Er worden open plekken gecreëerd, de Duinoordweg krijgt een ander ‘profiel’ en dode en zieke bomen worden verwijderd. De Nieuwe Duinweg zal veranderen in een fiets- en wandelpromenade en wordt voor het autoverkeer afgesloten. Tevens zal de waterberging zichtbaar worden gemaakt. Door middel van greppels zal de afvoer van hemelwater vanuit de aangrenzende wijken zichtbaar worden afgevoerd richting de Vijverhof aan de noordzijde van de Zeeweg. Tenslotte wordt ook de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan overwogen.  

De afsluiting van het gedeelte Nieuwe Duinweg tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Duinoordweg voor het autoverkeer is de meest opvallende wijziging in het ambitieuze renovatieplan. Veel bewoners vroegen zich af wat deze wijziging voor gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid en –afwikkeling en het parkeren. Het gemeentehuis als ultieme trouwlocatie  zorgt voor de nodige parkeerdrukte die, door het afsluiten van de Nieuwe Duinweg alleen maar zal toenemen, vrezen de bewoners. Tevens wordt er, ondanks de parkeergarage onder het gemeentehuis, druk geparkeerd door gemeentelijk personeel. Het drukke ‘trouw-verkeer’ zal bij gebrek aan een passende ontsluiting alleen maar toenemen, is de vrees van de buurtbewoners.  Omwonenden aan de zijde van de Duinoordweg  en Berkenlaan klaagden vooral over de huidige penibele verkeerssituatie en parkeerproblematiek. Ten aanzien van de nieuwe fiets- en wandelpromenade werden twijfels omtrent veiligheid geuit. De beoogde ‘groene’ straatverlichting gaf niet iedereen direct een veilig gevoel.  

De projectleider van dienst was, net als verantwoordelijk wethouder Jacco Knape blij met de opkomst, maar kon nog geen concrete oplossingen voor de aangedragen zorgpunten bieden. Wel werd de toezegging gedaan dat het gesprek met omwonenden wordt voortgezet. Bomen over het verkeer; het is nog even afwachten in welke mate dit gaat gebeuren. 

Dit artikel verscheen op 25 september 2014 in de Katwijksche Post.

Reacties

  1. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Het park is wel aan een renovatie toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd hoe dat het gaat worden! Ook in de kosten natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overi…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…

De drie best gelezen blogs van 2018

Dit is de top drie van best gelezen blogs van 2018. Een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2019 toegewenst!

Voorspelling


Fake-democraat

Failliet

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…

Vergeet de Jezidi's niet!

Op 3 augustus 2014 begon een ongekende vervolging en genocide van de Jezidi-bevolking in Noord-Irak. Vanaf die datum waren de Jezidi's één van de bevolkingsgroepen die door de terreurgroep ISIS werden vervolgd en vermoord. Op 30 juli van dat jaar kwamen de Jezidi's in opstand tegen het oprukkende ISIS. Velen van hen kwamen vast te zitten op de berg van Sinjar, waar ook veel mensen stierven door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Het lot van de Jezidi's die in handen zijn gevallen van ISIS is dat zij zich moeten bekeren tot de Islam. Vaak vinden zij de dood en worden vrouwen en kinderen verhandeld als slaaf.

Deze praktijk, vooral slavernij, is nog steeds aan de gang. De schaarse berichtgeving hierover wekt verbazing. Dat geldt ook voor de herdenking, afgelopen donderdag. De herdenking vormde geen nieuws-item, terwijl er wel alle ruimte en uiteraard alle reden was om er wél aandacht aan te besteden. Het lijden van de Jezidi-bevolking kan heel gemakkelijk worden gekoppel…