vrijdag 26 september 2014

Vragen over renovatie Ridderpark

“We missen een concrete oplossing”. Het was een uitroep van een bewoner tijdens een goedbezochte informatieavond over een veelomvattend plan voor renovatie van het Burgemeester De Ridderpark, waarmee de gemeente begin volgend jaar een start wil maken. Afgelopen maandagavond lichtte de gemeente Katwijk de plannen toe voor het opknappen van het Ridderbos, wat officieel Burgemeester De Ridderpark als naam draagt. De precieze plek van de open ruimtes in het bos en de afvoer van hemelwater gaven aanleiding tot vragen doch de verkeersmaatregelen maakten de meeste tongen los, ook van voornoemde bewoner.


Het Burgemeester De Ridderpark, gelegen tussen de Zeeweg en de Populierenlaan, bestaat volgend jaar honderd jaar. De laatste serieuze renovatie dateert alweer van medio jaren tachtig. Vorig jaar werd door middel van een tekenwedstrijd het startschot gegeven voor de renovatieplannen. Leerlingen van de Groen van Prinstererschool en de Leidse Buitenschool was gevraagd mee te denken over de invulling van een natuurlijke speelplek. Mede daardoor zal het Ridderpark een meer open karakter krijgen dan tot nu toe het geval is.

Alles wordt anders in het Ridderpark, zo werd maandagavond duidelijk. Het Ridderpark moet aantrekkelijker gemaakt worden, met beter zichtbare toegangen tot het park. Er worden open plekken gecreëerd, de Duinoordweg krijgt een ander ‘profiel’ en dode en zieke bomen worden verwijderd. De Nieuwe Duinweg zal veranderen in een fiets- en wandelpromenade en wordt voor het autoverkeer afgesloten. Tevens zal de waterberging zichtbaar worden gemaakt. Door middel van greppels zal de afvoer van hemelwater vanuit de aangrenzende wijken zichtbaar worden afgevoerd richting de Vijverhof aan de noordzijde van de Zeeweg. Tenslotte wordt ook de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan overwogen.  

De afsluiting van het gedeelte Nieuwe Duinweg tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Duinoordweg voor het autoverkeer is de meest opvallende wijziging in het ambitieuze renovatieplan. Veel bewoners vroegen zich af wat deze wijziging voor gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid en –afwikkeling en het parkeren. Het gemeentehuis als ultieme trouwlocatie  zorgt voor de nodige parkeerdrukte die, door het afsluiten van de Nieuwe Duinweg alleen maar zal toenemen, vrezen de bewoners. Tevens wordt er, ondanks de parkeergarage onder het gemeentehuis, druk geparkeerd door gemeentelijk personeel. Het drukke ‘trouw-verkeer’ zal bij gebrek aan een passende ontsluiting alleen maar toenemen, is de vrees van de buurtbewoners.  Omwonenden aan de zijde van de Duinoordweg  en Berkenlaan klaagden vooral over de huidige penibele verkeerssituatie en parkeerproblematiek. Ten aanzien van de nieuwe fiets- en wandelpromenade werden twijfels omtrent veiligheid geuit. De beoogde ‘groene’ straatverlichting gaf niet iedereen direct een veilig gevoel.  

De projectleider van dienst was, net als verantwoordelijk wethouder Jacco Knape blij met de opkomst, maar kon nog geen concrete oplossingen voor de aangedragen zorgpunten bieden. Wel werd de toezegging gedaan dat het gesprek met omwonenden wordt voortgezet. Bomen over het verkeer; het is nog even afwachten in welke mate dit gaat gebeuren. 

Dit artikel verscheen op 25 september 2014 in de Katwijksche Post.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Het park is wel aan een renovatie toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd hoe dat het gaat worden! Ook in de kosten natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen