Doorgaan naar hoofdcontent

Vragen over renovatie Ridderpark

“We missen een concrete oplossing”. Het was een uitroep van een bewoner tijdens een goedbezochte informatieavond over een veelomvattend plan voor renovatie van het Burgemeester De Ridderpark, waarmee de gemeente begin volgend jaar een start wil maken. Afgelopen maandagavond lichtte de gemeente Katwijk de plannen toe voor het opknappen van het Ridderbos, wat officieel Burgemeester De Ridderpark als naam draagt. De precieze plek van de open ruimtes in het bos en de afvoer van hemelwater gaven aanleiding tot vragen doch de verkeersmaatregelen maakten de meeste tongen los, ook van voornoemde bewoner.


Het Burgemeester De Ridderpark, gelegen tussen de Zeeweg en de Populierenlaan, bestaat volgend jaar honderd jaar. De laatste serieuze renovatie dateert alweer van medio jaren tachtig. Vorig jaar werd door middel van een tekenwedstrijd het startschot gegeven voor de renovatieplannen. Leerlingen van de Groen van Prinstererschool en de Leidse Buitenschool was gevraagd mee te denken over de invulling van een natuurlijke speelplek. Mede daardoor zal het Ridderpark een meer open karakter krijgen dan tot nu toe het geval is.

Alles wordt anders in het Ridderpark, zo werd maandagavond duidelijk. Het Ridderpark moet aantrekkelijker gemaakt worden, met beter zichtbare toegangen tot het park. Er worden open plekken gecreëerd, de Duinoordweg krijgt een ander ‘profiel’ en dode en zieke bomen worden verwijderd. De Nieuwe Duinweg zal veranderen in een fiets- en wandelpromenade en wordt voor het autoverkeer afgesloten. Tevens zal de waterberging zichtbaar worden gemaakt. Door middel van greppels zal de afvoer van hemelwater vanuit de aangrenzende wijken zichtbaar worden afgevoerd richting de Vijverhof aan de noordzijde van de Zeeweg. Tenslotte wordt ook de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan overwogen.  

De afsluiting van het gedeelte Nieuwe Duinweg tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Duinoordweg voor het autoverkeer is de meest opvallende wijziging in het ambitieuze renovatieplan. Veel bewoners vroegen zich af wat deze wijziging voor gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid en –afwikkeling en het parkeren. Het gemeentehuis als ultieme trouwlocatie  zorgt voor de nodige parkeerdrukte die, door het afsluiten van de Nieuwe Duinweg alleen maar zal toenemen, vrezen de bewoners. Tevens wordt er, ondanks de parkeergarage onder het gemeentehuis, druk geparkeerd door gemeentelijk personeel. Het drukke ‘trouw-verkeer’ zal bij gebrek aan een passende ontsluiting alleen maar toenemen, is de vrees van de buurtbewoners.  Omwonenden aan de zijde van de Duinoordweg  en Berkenlaan klaagden vooral over de huidige penibele verkeerssituatie en parkeerproblematiek. Ten aanzien van de nieuwe fiets- en wandelpromenade werden twijfels omtrent veiligheid geuit. De beoogde ‘groene’ straatverlichting gaf niet iedereen direct een veilig gevoel.  

De projectleider van dienst was, net als verantwoordelijk wethouder Jacco Knape blij met de opkomst, maar kon nog geen concrete oplossingen voor de aangedragen zorgpunten bieden. Wel werd de toezegging gedaan dat het gesprek met omwonenden wordt voortgezet. Bomen over het verkeer; het is nog even afwachten in welke mate dit gaat gebeuren. 

Dit artikel verscheen op 25 september 2014 in de Katwijksche Post.

Reacties

  1. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Het park is wel aan een renovatie toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd hoe dat het gaat worden! Ook in de kosten natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …