Doorgaan naar hoofdcontent

Vragen over renovatie Ridderpark

“We missen een concrete oplossing”. Het was een uitroep van een bewoner tijdens een goedbezochte informatieavond over een veelomvattend plan voor renovatie van het Burgemeester De Ridderpark, waarmee de gemeente begin volgend jaar een start wil maken. Afgelopen maandagavond lichtte de gemeente Katwijk de plannen toe voor het opknappen van het Ridderbos, wat officieel Burgemeester De Ridderpark als naam draagt. De precieze plek van de open ruimtes in het bos en de afvoer van hemelwater gaven aanleiding tot vragen doch de verkeersmaatregelen maakten de meeste tongen los, ook van voornoemde bewoner.


Het Burgemeester De Ridderpark, gelegen tussen de Zeeweg en de Populierenlaan, bestaat volgend jaar honderd jaar. De laatste serieuze renovatie dateert alweer van medio jaren tachtig. Vorig jaar werd door middel van een tekenwedstrijd het startschot gegeven voor de renovatieplannen. Leerlingen van de Groen van Prinstererschool en de Leidse Buitenschool was gevraagd mee te denken over de invulling van een natuurlijke speelplek. Mede daardoor zal het Ridderpark een meer open karakter krijgen dan tot nu toe het geval is.

Alles wordt anders in het Ridderpark, zo werd maandagavond duidelijk. Het Ridderpark moet aantrekkelijker gemaakt worden, met beter zichtbare toegangen tot het park. Er worden open plekken gecreëerd, de Duinoordweg krijgt een ander ‘profiel’ en dode en zieke bomen worden verwijderd. De Nieuwe Duinweg zal veranderen in een fiets- en wandelpromenade en wordt voor het autoverkeer afgesloten. Tevens zal de waterberging zichtbaar worden gemaakt. Door middel van greppels zal de afvoer van hemelwater vanuit de aangrenzende wijken zichtbaar worden afgevoerd richting de Vijverhof aan de noordzijde van de Zeeweg. Tenslotte wordt ook de herinrichting van de Willem de Zwijgerlaan overwogen.  

De afsluiting van het gedeelte Nieuwe Duinweg tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Duinoordweg voor het autoverkeer is de meest opvallende wijziging in het ambitieuze renovatieplan. Veel bewoners vroegen zich af wat deze wijziging voor gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid en –afwikkeling en het parkeren. Het gemeentehuis als ultieme trouwlocatie  zorgt voor de nodige parkeerdrukte die, door het afsluiten van de Nieuwe Duinweg alleen maar zal toenemen, vrezen de bewoners. Tevens wordt er, ondanks de parkeergarage onder het gemeentehuis, druk geparkeerd door gemeentelijk personeel. Het drukke ‘trouw-verkeer’ zal bij gebrek aan een passende ontsluiting alleen maar toenemen, is de vrees van de buurtbewoners.  Omwonenden aan de zijde van de Duinoordweg  en Berkenlaan klaagden vooral over de huidige penibele verkeerssituatie en parkeerproblematiek. Ten aanzien van de nieuwe fiets- en wandelpromenade werden twijfels omtrent veiligheid geuit. De beoogde ‘groene’ straatverlichting gaf niet iedereen direct een veilig gevoel.  

De projectleider van dienst was, net als verantwoordelijk wethouder Jacco Knape blij met de opkomst, maar kon nog geen concrete oplossingen voor de aangedragen zorgpunten bieden. Wel werd de toezegging gedaan dat het gesprek met omwonenden wordt voortgezet. Bomen over het verkeer; het is nog even afwachten in welke mate dit gaat gebeuren. 

Dit artikel verscheen op 25 september 2014 in de Katwijksche Post.

Reacties

  1. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Het park is wel aan een renovatie toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd hoe dat het gaat worden! Ook in de kosten natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!