Doorgaan naar hoofdcontent

Keep calm and remain safe

Komende donderdag vindt in Groot-Brittannië het referendum plaats over het lidmaatschap van de EU. Uiteraard is het aan de Britten om daarover te beslissen. Echter, vanuit geopolitiek opzicht hoop ik dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Een paar argumenten:

1. De Europese Unie, met al haar gebreken, blijft in geopolitiek opzicht een factor van betekenis. Met een Brexit boet de EU met - ik herhaal het nog maar - al haar gebreken, in aan kracht en gezag. Dit kan een verder uiteenvallen van de EU tot gevolg hebben. Ik vraag me af of dit goed nieuws is voor burgers binnen de EU. Immers, waar er één invloed verliest, profiteert een ander daarvan. Dat zal haar uitwerking binnen en buiten de EU niet missen. Intern zal de macht en invloed van Duitsland toenemen. Niet ieder EU-lid zit daarop te wachten. Extern lijkt een nog betere machtspositie van 'die ander', dan nu al het geval is, zoals bijv. Rusland, Turkije, Islamitische Staat en andere duistere krachten mij een regelrecht nachtmerrie-scenario.

2. Het lidmaatschap van de EU vormt een verzekering voor behoud van Groot-Brittannië als eenheidsstaat met al haar invloed in de VS, Australië en de andere voormalige koloniën. In ieder geval brengt een Brexit een onafhankelijk Schotland dichterbij. Als het Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt, zal het naar alle waarschijnlijkheid haar plaats in de Veiligheidsraad verliezen. 'Europa' heeft dan nog maar één land in de permanente Veiligheidsraad. Dat heeft andere stemverhoudingen tot gevolg en het is maar de vraag of deze verandering ook een verbetering betreft.
Uiteraard verliest de EU, als het Verenigd Koninkrijk niet uit elkaar valt maar wel de EU verlaat, een heel belangrijk geopolitiek instrument om het Europese veiligheidsbelang in mondiaal verband te verdedigen.

3. Binnen de Navo vormt Groot-Brittannië de 'linking pin' met de VS. Ik denk dat het belang van de Navo niet gediend is met een Brexit. Immers, de defensie-uitgaven binnen de EU bepalen de kracht van de Navo. Daarbij komt dat de Britten van oudsher een speciale relatie hebben met de VS, waar de Europese partners van profiteren. Met een Brexit wordt dus ook op het militaire vlak het evenwicht verstoord. Groot-Brittannië mag dan gewoon Navo-lid blijven (als het niet implodeert), men zit in EU-verband niet meer aan de bestuurstafel. Het grote belang van vrede en veiligheid wordt daarmee niet gediend.

Kortom, de tijd die met een Brexit wordt verspild met onderhandelingen over de praktische gevolgen ervan ten opzichten van de EU, kan beter worden besteed aan het 'heruitvinden' van de Europese Unie. Met een Europese Unie versie 2.0, waarbinnen de Britse eisen voor hun lidmaatschap worden overgenomen, zijn burgers binnen de EU beter af en blijft stabiliteit en veiligheid beter gewaarborgd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!