Doorgaan naar hoofdcontent

Bij de les blijven

"Veel Turkse leerlingen zijn trots op Erdogan". Er schuilt veel narigheid in deze zin, afkomstig uit een artikel in het AD over spanning tussen Turkse leerlingen. In de eerste plaats betreft het hier geen leerlingen op een doorsnee Turkse school in Turkije maar leerlingen van Turkse origine die in ons land onderwijs genieten. Ten tweede toont dit andermaal aan dat de integratie van Turken in Nederland totaal is mislukt. Ergo, er wordt gesproken over Turkse leerlingen. Ten derde betreft het hier verering van een leider die Adolf Hitler als lichtend voorbeeld ziet, gelet op zijn manier van handelen.

Het lijkt erop voor dovemansoren te spreken maar het is van cruciaal belang om te blijven hameren op het feit dat er, zeker voor niet-Nederlanders, in de eerste plaats verplichtingen zijn verbonden aan het deel uitmaken van onze samenleving. Dat betekent dat (basis)scholen in Nederland verre moeten blijven van de problemen in Turkije. Het onderwijs in Nederland moet een Nederlands perspectief als uitgangspunt hebben. Degenen die dat als probleem ervaren moeten ernstig over remigratie gaan nadenken. 

Het mag niet zo zijn dat men in 'onderwijsland' zich moet gaan bezighouden met zaken die in Turkije spelen en hun weerslag hebben op in Nederland woonachtige Turken. Het belang van goed onderwijs gaat vóór en staat op nummer één, twee en drie! Er moeten leerlingen worden klaargestoomd voor een goede positie in onze vrije en open samenleving. Dat is (voor leerkrachten)


al moeilijk genoeg
en dát is hetgeen waaraan tijd en middelen moeten worden besteed. Echter, er wordt nu weer gehandeld vanuit de voorspelbare reflex van handleidingen, lespakketten en uitgebreide praatsessies voor Erdogan-aanhangers of andere potentaten. Gelet op de schandalige discussies rondom Zwarte Piet en de rol van schoolbesturen daarin is het overigens niet wenselijk om schoolbesturen bij deze problematiek de beslissende stem te geven. 

Het lijkt me daarom het meest effectief als er vanuit het ministerie van Onderwijs wordt gehandeld vanuit het principe van 'high trust, high penalty'. Slechts bij geconstateerd wangedrag onder scholieren van Turkse origine moet keihard worden ingegrepen. Bijvoorbeeld een tijdelijke schorsing van de betreffende leerlingen, een hoge boete, een aantekening én een indringend gesprek met de ouders ligt dan voor de hand. Dat is tevens een duidelijk signaal naar de andere leerlingen en hun ouders, welke gehouden zijn belasting te betalen voor goed Nederlands onderwijs en dus niet voor tribale zaken waar Nederland part noch deel aan heeft. Het is meer dan ooit van cruciaal belang om in 'onderwijsland' bij de les te blijven en daarnaar te handelen. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!