Doorgaan naar hoofdcontent

Leve het non-boerka paradijs!

Bij het volgen van het nieuws over het boerkini-verbod in enkele plaatsen in Frankrijk moest ik even denken aan de speech van wijlen Prins Claus over het afwerpen van de stropdas. Wat zou het toch mooi zijn als vrouwen, die zichzelf beperkt voelen in hun kledingkeuze, massaal hun boerka zouden afwerpen...

Afgelopen week kwam ik op Twitter een treffende afbeelding tegen van dames in traditionele kleding in landen die we (overwegend) Islamitisch mogen noemen. Prachtige kledij van prachtige dames, letterlijk en figuurlijk in de verdrukking gekomen door een Islamitisch dictaat.

Ook in Nederland zien we dames gehuld in zwarte boerka's, hoofddoeken, niqaab's en boerkini's. Alleen al gelet op de kledij van mannen met een Islamitische achtergrond kunnen we vaststellen dat aan de kledij van de dames (een vorm van) onderdrukking ten grondslag ligt. Het is maar zeer de vraag of het gedogen van het dragen van dit soort kleding liberaal te noemen is.

Ik beschouw het dragen van een boerka, boerkini etc. als een vorm van misplaatste superioriteits-gevoelens en een kaping van de publieke ruimte. Het is provocatief en intimiderend richting vrouwen die zichzelf uit vrije wil NIET bedekken. Immers, als je een vrouw met bikini naast een vrouw met een boerkini zet, is de kans groot dat de vrouw met bikini zich naakter en ongemakkelijker voelt met alle schaamte van dien. Het aanwakkeren van die schaamte (en de daaropvolgende aanpassing) is nu precies wat (orthodoxe) moslims uiteindelijk willen bereiken.

Laten we daarom ons best doen om in stand te houden wat in Europa (i.c. de westerse wereld) te doen gebruikelijk is en het voorbeeld van Frankrijk volgen. Daarmee bewijzen we vrouwen, die zich in een keurslijf weten, uiteindelijk een grotere dienst dan collectief de andere kant op te kijken. De tieners in Nederland van Turkse komaf die Erdogan als 'hun president' zien, zijn het ultieme bewijs van de hoge prijs van wegkijken, gedogen en aanpassen. Kortom, laten we onze 'huisregels' niet verkwanselen omwille van zelfbedachte kledingregels.

Immers, als het afwerpen van een boerka in het Midden-Oosten, na bevrijd te zijn van de IS-terreur, als bevrijdend wordt gezien, wat weerhoudt 'Europa' en de westerse wereld dan van het in standhouden van uiterlijke onderdrukking?

Reacties

  1. Ongeveer 150 vrouwen in NL dragen een bourka. Dus waar maak je je druk om joh? Ga wat zinvols doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…