Doorgaan naar hoofdcontent

Leve het non-boerka paradijs!

Bij het volgen van het nieuws over het boerkini-verbod in enkele plaatsen in Frankrijk moest ik even denken aan de speech van wijlen Prins Claus over het afwerpen van de stropdas. Wat zou het toch mooi zijn als vrouwen, die zichzelf beperkt voelen in hun kledingkeuze, massaal hun boerka zouden afwerpen...

Afgelopen week kwam ik op Twitter een treffende afbeelding tegen van dames in traditionele kleding in landen die we (overwegend) Islamitisch mogen noemen. Prachtige kledij van prachtige dames, letterlijk en figuurlijk in de verdrukking gekomen door een Islamitisch dictaat.

Ook in Nederland zien we dames gehuld in zwarte boerka's, hoofddoeken, niqaab's en boerkini's. Alleen al gelet op de kledij van mannen met een Islamitische achtergrond kunnen we vaststellen dat aan de kledij van de dames (een vorm van) onderdrukking ten grondslag ligt. Het is maar zeer de vraag of het gedogen van het dragen van dit soort kleding liberaal te noemen is.

Ik beschouw het dragen van een boerka, boerkini etc. als een vorm van misplaatste superioriteits-gevoelens en een kaping van de publieke ruimte. Het is provocatief en intimiderend richting vrouwen die zichzelf uit vrije wil NIET bedekken. Immers, als je een vrouw met bikini naast een vrouw met een boerkini zet, is de kans groot dat de vrouw met bikini zich naakter en ongemakkelijker voelt met alle schaamte van dien. Het aanwakkeren van die schaamte (en de daaropvolgende aanpassing) is nu precies wat (orthodoxe) moslims uiteindelijk willen bereiken.

Laten we daarom ons best doen om in stand te houden wat in Europa (i.c. de westerse wereld) te doen gebruikelijk is en het voorbeeld van Frankrijk volgen. Daarmee bewijzen we vrouwen, die zich in een keurslijf weten, uiteindelijk een grotere dienst dan collectief de andere kant op te kijken. De tieners in Nederland van Turkse komaf die Erdogan als 'hun president' zien, zijn het ultieme bewijs van de hoge prijs van wegkijken, gedogen en aanpassen. Kortom, laten we onze 'huisregels' niet verkwanselen omwille van zelfbedachte kledingregels.

Immers, als het afwerpen van een boerka in het Midden-Oosten, na bevrijd te zijn van de IS-terreur, als bevrijdend wordt gezien, wat weerhoudt 'Europa' en de westerse wereld dan van het in standhouden van uiterlijke onderdrukking?

Reacties

  1. Ongeveer 150 vrouwen in NL dragen een bourka. Dus waar maak je je druk om joh? Ga wat zinvols doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!