Doorgaan naar hoofdcontent

Lachertje

Afgelopen woensdag werd op het Malieveld een demonstratie gehouden tegen het door de Amerikaanse president ingestelde inreisverbod voor een aantal landen. Dit inreisverbod van drie maanden voor inwoners van zeven landen (zónder verblijfsvergunning) lijkt nu vanwege een uitspraak van de rechter voorlopig van de baan. Uiteraard staat het iedereen vrij om te demonstreren tegen wat men onjuist acht.

Een vroege opname van de demonstratie op het Malieveld. 
Het is één grote 'Trump-bashing'-actie geworden. Natuurlijk, met iets meer voorbereiding had een hoop onrust rondom dit inreisverbod kunnen worden voorkomen. Desalniettemin vind ik de selectiviteit storend. Waar is het protest tegen de landen met een permanent inreisverbod van Israëliërs? Waar was de verontwaardiging toen een voetballer van Joodse afkomst niet mee mocht naar de Verenigde Arabische Emiraten? Waarom geen protest toen Obama een zelfde soort maatregel nam? Al eens gekeken naar het immigratiebeleid van Canada? En wat deden die Palestijnse vlaggen daar? Het inreisverbod geldt niet voor de 'Palestijnse Gebieden'.

De klap op de vuurpijl is echter dat, naast enkele linkse lijsttrekkers, ook een minister en een vice-premier meedoen met de demonstratie. Zij hebben tegen zichzelf gedemonstreerd want zij verkeren in de positie om daadwerkelijk actie te ondernemen. Bovendien vind ik het niet passend. Wellicht heeft electorale wanhoop hen naar het Malieveld getrokken. Het maakt ze, gelet op het one-issue karakter van de demonstratie, het lachertje van de week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …