Doorgaan naar hoofdcontent

Politieke storm op komst?

De presidents- én parlementsverkiezingen in Frankrijk laten zien wat er kan gebeuren als het electoraat helemaal klaar is met een bepaald politiek klimaat. Net als vorig jaar het electoraat in de Verenigde Staten van zich liet spreken. Een dergelijke politieke aardverschuiving is bij de laatst gehouden Tweede Kamerverkiezingen uitgebleven. Wat wel uit de opiniepeilingen blijkt is dat de boodschap van Forum voor Democratie over o.a. het partijkartel aanslaat bij het Nederlandse electoraat.

Nu duidelijk is dat in Frankrijk de gevestigde orde aldaar volledig is weggestemd, lijkt het me tamelijk naïef om te denken dat een dergelijke politieke aardverschuiving in Nederland niet kan gebeuren. Een dergelijke politieke storm kan zomaar overwaaien naar ons land. Zeker, op 15 maart bleef het 'Trump-effect' uit. Dat wil niet zeggen dat Nederland een politieke aardverschuiving definitief bespaard blijft. Een dergelijke ontwikkeling juich ik overigens toe. Het is nu even afwachten wat er op het Binnenhof gaat gebeuren. Nu de formatiebesprekingen voor een nieuw kabinet bepaald niet vlekkeloos verlopen, maakt dat de kans op nieuwe verkiezingen reëel. En anders is de kans groot dat een eventueel nieuw kabinet geen lang leven beschoren is. Een nieuwe verkiezingscampagne in september zal in ieder geval héél anders verlopen dan de enigszins gezapige campagne van afgelopen maart. Hopelijk met een verfrissende uitkomst als resultaat.

Reacties

  1. hello,
    Aanbieding van lening in 72 uur.
    Hallo, heb je financiële problemen? Wat is het probleem met het prestige van lokale banken en andere financiële instellingen. Controleer dit e-mailadres: servizio.finanza34@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …