Doorgaan naar hoofdcontent

Smakeloos

Directeur Berend Lugies van de Vondelflat houdt voet bij stuk. Zijn stichting daagt twee bewoners voor de rechter omdat ze de maaltijden van de cateraar van de Groningse serviceflat weigeren. "Het concept van de serviceflat wordt hierdoor aangetast", aldus directeur Berend Lugies, de man die 253.000 euro belastinggeld mocht cashen. Ongetwijfeld wordt het concept aangetast. Maar prevaleert 'het concept' boven het welbevinden van bewoners? Zo'n uitspraak is tekenend voor de staat van ouderenzorg in het algemeen. Zolang de factor geld wordt beschouwd als doel in plaats van middel, is er weinig kans op verbetering.

Bewoners aan de maaltijd. Fotocredit: ANP
Met deze casus wordt andermaal bewezen dat het welzijn van de doelgroep slechts bijzaak is. De algemene voorwaarden zijn volgepropt met allerlei koppelverkoop-voorwaarden waarbij de bewoners het risico dragen van het verschil tussen theorie (de voorwaarden) en de praktijk (smakeloze maaltijden). Bij het ondertekenen van deze voorwaarden mogen bewoners ervan uitgaan dat er kwaliteit als tegenprestatie wordt geleverd. Waar ligt overigens de grens met dit soort koppelverkoop ten aanzien van maaltijden, huishoudelijke hulp, etc.? Primair gaat het immers om wooncomfort. Verder, contracten zijn uitgevonden om te worden opgezegd. 

Het is in ieder geval tekenend voor de mentaliteit van de 'hogere legerleiding' van Stichting de Vondel dat meer waarde wordt gehecht aan het contract met de cateraar dan het welzijn van bewoners, door welke de maaltijden niet worden gepruimd. Waarom lees ik nergens dat de Vondelflat de cateraar heeft aangesproken op de kennelijk discutabele kwaliteit van de maaltijden? Wat voor contract is met deze cateraar afgesloten? Heeft de directie aandelen in deze cateraar? Het is natuurlijk weer als vanouds: een zuinig afgesloten contract, waar bewoners de hoofdprijs moet betalen en vervolgens niet over de kwaliteit mogen mopperen. 

In plaats daarvan worden ongegeneerd bewoners voor de rechter gesleept, waarbij opstandige bewoners kunnen worden beboet met een dwangsom van 500 euro per dag bij het niet-afnemen van een Zinn-maaltijd. Dit toont een gebrek aan feeling met de doelgroep, die slechts als melkkoe wordt gebruikt om de belangen (en het salaris) van de directie van de Vondelflat veilig te stellen. Tja, leve 'de zorg'. Wat te doen? In ieder geval heeft het zin om appetijtelijke Facebook-actie van het AvroTros consumentenprogramma Radar te steunen. Hopelijk gaat de directie meer bewegen in de richting van haar bewoners, zonder welke de Vondelflat niet zou bestaan. Stop de smakeloze handelwijze van de Vondelflat! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!