Doorgaan naar hoofdcontent

Verkeerd signaal

Een uit Iran gesmokkelde foto van protesten tegen het regime
Het uitblijven van een krachtig protest van de EU aan het adres van het regime in Iran, is een blunder van formaat. Een scherpe veroordeling van het zonder pardon doodschieten van demonstranten was meer op z'n plaats. De EU, met Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Mogherini voorop, had het voorbeeld van de Verenigde Staten moeten volgen. Niet alleen de president, de vice-president en de minister van Buitenlandse Zaken kwamen met een snelle en krachtige reactie. Ook congresleden van zowel Republikeinen als Democraten kwamen met een veroordeling van het neerslaan van de protesten in Iran, waarbij geen woord Spaans zat.

Dat is dus wat anders dan het verzuim van (lidstaten van) de Europese Unie. In plaats van pal te staan voor westerse waarden (waarbij EU-lidstaten wél op de vingers worden getikt) volgde een slappe, defaitistische verklaring van onder andere onze eigen BuZa-minister Halbe Zijlstra waarin 'alle partijen' werden opgeroepen geen geweld te gebruiken. Tijdens de meidagen van 1940 verzocht de uiterst naïeve en wereldvreemde premier De Geer om een 'vrede van Amiens' met de Nazi's. Eigenlijk hebben we een zelfde situatie, met de 'Iran-deal' als voorlopig dieptepunt. Op zo'n manier win je in ieder geval geen oorlog tegen terrorisme, toch één van de belangrijkste exportproducten van het huidige regime in Iran. 

Wat weerhoudt men in Europa om ferm te reageren? De protesten in Iran zijn anders dan de protesten in andere Arabische landen tijdens de zogeheten Arabische Lente. Men hoeft nu ook niet te vrezen dat een (in naam) seculier regime wordt vervangen door een hardvochtige Islamitische dictatuur. Daarvan is in Iran namelijk al sprake. De protesten zijn juist een wanhoopskreet om het streng Islamitische juk van zich af te werpen en de mullah's naar huis te sturen. Verder is het niveau van het onderwijs in Iran zodanig dat het huidige regime gemakkelijker kan worden vervangen door een andere meer liberale regering, al dan niet met hulp van naar het Westen gevluchte Iraniërs. Tot slot vormt het regime in Teheran niet alleen voor de eigen bevolking een groot gevaar, maar ook nog eens voor de buren en ver daarbuiten. De ideologie van de Islamitische Republiek Iran vormt, zoals gezegd, samen met terrorisme een belangrijk 'exportproduct' en daarmee een bedreiging voor de stabiliteit van andere staten. Het financieren van Hezbollah is maar één voorbeeld. Het geeft nog maar eens aan hoe ongelooflijk naïef de wapendeal met Iran eigenlijk is. 

Kortom, alle reden dus om de morrende bevolking met de studenten voorop wél een hart onder de riem te steken. Het huidige wegkijk-gedrag van 'Brussel' en diverse westelijke EU-lidstaten zal op enig moment leiden tot reflexie. De geschiedenis zal niet aardig zijn voor dit uiterst verkeerde signaal richting burgers die de barricaden opgaan voor meer vrijheid en democratie. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…