Doorgaan naar hoofdcontent

Boekpresentatie, lijnrijdersbeurs en gezelligheid in de Hoornespassage


Drukke dagen achter de rug. Vrijdagochtend was ik op persoonlijke uitnodiging aanwezig bij de overhandiging van de 2e druk van het boek 'Katwijk 1940-1945'. Het onderwerp Tweede Wereldoorlog heeft van jongsaf mijn interesse. Een jaar of vijftien geleden heb ik een verzameling Oorlogskranten (herdrukken van diverse landelijke kranten over diverse onderwerpen tijdens WO II) opgebouwd. De auteurs, D. en P. Harff heb ik hier inzage in gegeven. De 2e druk is op een aantal punten gewijzigd en vernieuwd en is het lezen meer dan waard. Het boek is te verkrijgen bij een aantal Katwijkse boekhandels (in Katwijk a/Zee en Katwijk a/d Rijn), het Katwijks Museum en via deze link.


Zaterdagochtend heb ik de Lijnrijdersbeurs bezocht, welke gehouden werd op de bloemenveiling FloraHolland. Deze beurs stond vanzelfsprekend in het teken van al hetgeen wat een link heeft met bloemenlijnrijders.
Veel stands van auto/truckdealers, automatiseringsbedrijven, Kamer van Koophandel etc. Nieuw dit jaar was het zogenoemde Kwekersplein. Een podium voor bloemenkwekers om hun innovatieve producten te tonen en een ontmoetingsplaats voor kwekers en lijnrijders. Erg leuk en interessant! Minder leuk was hetgeen ik gelezen en gehoord heb over de toekomst van de Greenport. Dit verontrust mij. Wat is het geval? In een onlangs verschenen rapport van de Grontmij (een advies- en ingenieursbureau), geschreven in opdracht van de ministeries van Landbouw en Ruimtelijke Ordening, wordt het scenario geschetst dat de Greenport Duin- en Bollenstreek gedoemd is te verdwijnen. De suggestie wordt namelijk gedaan om de hyacintenteelt op termijn naar Noord-Holland te verhuizen. Daarmee komt een domino-effect op gang en dreigt de rest van de bollenbedrijvigheid te verdwijnen. Dat is niet wat we moeten hebben! Wordt vervolgd.

Zaterdagmiddag nog even naar de BIS-boekenmarkt in de Hoornespassage geweest. Goed om te zien dat het daar weer lekker druk was. Er was van alles te doen en te zien. Het Shantykoor Skuytevaert gaf een optreden en een van mijn favoriete nummers (Sloop John B - Beach Boys) zongen ze ook.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!