maandag 11 oktober 2010

Statement van de dag

In het Leidsch Dagblad van zaterdag 9 oktober jl. wordt gemeld dat de Triton een vergunning krijgt voor het aanmeren van een derde rondvaartboot. Deze rondvaartboot, de Princess, ligt overigens al sinds begin 2008 in het Prins Hendrikkanaal. Ik gun iedere ondernemer ruimte voor bedrijvigheid dus bij deze de felicitaties, maar ik heb ook een zwak voor de zogeheten 'bruine vloot'.

Sloepvaart, beurtvaart, de aanleg van historische schepen als de 'Wilhelmina': het past in ieder geval prima binnen het maritieme verleden van Katwijk. Het opwekken van nostalgie door het vrijmaken van ruimte voor dergelijke schepen in het kanaal lijkt me een prima idee. Echter, met het verlenen van (officieel) toestemming voor het aanmeren van de genoemde derde rondvaartboot komt het opwekken van het maritieme verleden - en daarmee verlevendiging van de Zwaaikom - niet dichterbij. Immers, het Prins Hendrikkanaal is niet al te breed en vol is nu eenmaal vol. De achterliggende randvoorwaarden bij deze vergunningverlening ken ik overigens niet.

Het lijkt mij een goed idee als het College vaart maakt met het forceren van een oplossing voor een goede alternatieve locatie van de Triton. Zodoende worden in de Zwaaikom in het Prins Hendrikkanaal mogelijkheden geschapen voor herleving van het Katwijks maritieme verleden. Dit komt de verlevendiging van het gebied, het toerisme in Katwijk én toekomstige uitbreiding van Triton ten goede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten