Doorgaan naar hoofdcontent

Concept-Regeerakkoord VVD-CDA

Hoewel in het formatieproces de laatste tijd geen dag dezelfde is en de volgende dag weer alles anders kan zijn neem ik toch alvast de vrijheid om mijn op- en aanmerkingen op dit akkoord met u te delen. Gewaagd, want morgen pas vergadert de CDA-fractie over definitieve deelname aan het kabinet.

Allereerst ben ik blij dat er überhaupt een akkoord ligt. De VVD is op 9 juni weliswaar met 31 zetels de grootste partij geworden, de één na grootste partij - de PvdA - heeft maar één zetel minder. Wetende dat de Tweede Kamer 150 zetels telt en dat de grootste partij 31 zetels telt kon dit niets anders betekenen dan een complexe formatie. Een complexe formatieproces was precies hetgeen wat volgde. Gelukkig is er nu dus een akkoord en laten we hopen dat er binnenkort inderdaad het VVD-CDA kabinet mag volgen met gedoogsteun van de PVV.

Wat staat er zoal in het coalitie-akkoord?

- De overheid betaalt facturen binnen dertig dagen. Er volgt een boete bij termijnoverschrijding. Goed nieuws voor ondernemers, het komt veel te vaak voor dat ondernemingen (groot of klein) veel en veel te lang moeten wachten op betaling wanneer men aan de overheid diensten of goederen levert.

- Minder afdracht (contributie) aan de Europese Unie ('Brussel'), minder ontwikkelingshulp (minder pretentie, meer ambitie), meer aandacht voor de core business van de Krijgsmacht en een Veteranenwet. Ik kan het er niet mee oneens zijn, al ben ik benieuwd wanneer minder afdracht aan de Europese Unie een feit zal zijn. Het huzarenstukje van toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm, die een korting van een miljard euro wist te bedingen, laat zich niet makkelijk herhalen.

- Meer kansen voor Zelfstandigen zonder Personeel (ZZP-ers) bij aanbestedingen door de overheid. Tevens komt er een actieplan tot verlaging van administratieve lasten voor ZZP-ers. Goed nieuws voor de zelfstandigen zonder personeel. Juist deze ondernemers pur sang verdienen in deze moeilijke tijden extra aandacht.

- Greenports, zoals in de Bollenstreek worden maximaal gefaciliteerd. Daaruit valt af te leiden dat ook in het kader van de bereikbaarheid faciliteiten worden geboden, mooi!

- Rek en ruimte binnen de betreffende Europese natuur-richtlijnen worden optimaal benut. Deze zin biedt kansen voor aanleg van de broodnodige Westerbaan (wat mij betreft Verlengde Laan van Nieuw Zuid).

- Een gezonde aandacht voor sport; meer sportlesuren in basis-, beroeps- en voortgezet onderwijs. Kinderen en jongeren kunnen zich dankzij sport gezonder en socialer ontwikkelen. Een goed recept tegen drank-, drugs- en andere verslavingen en/of verleidingen. Natuurlijk is niet alles met sport op te lossen. Een degelijke maar ook confronterende voorlichtingscampagne over verslavingen op scholen en sociëteiten lijkt me een goed idee.

- Een algemeen verbod op gelaatsbedekkende kleding zoals boerka's. Een duidelijk signaal aan allen die met hun hoofd in Nederland leven maar met hun hart nog in het land van herkomst verblijven. Inburgering in Nederland gaat zoveel beter als men met hoofd én hart in Nederland woont en werkt.

- Er komt een nationale politie. Er komen tien politieregio's, qua grenzen gelijk aan de tien arrondissementen. Bureaucratie, overhead en procedures (bij de politie) worden teruggedrongen. Ik hoop maar dat de lokale politie-inzet de komende jaren erop vooruitgaat. De uitbreiding met in totaal 3000 agenten en de belofte om de aanrijtijden van de politie te verbeteren moet ook leiden tot een veilig(er) Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg!

Zo, een kleine greep uit het coalitie-akkoord. Ik ben benieuwd wat u er allemaal van vindt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!