maandag 17 januari 2011

Een ordelijke jaarwisseling, het kán!

In de gemeente Katwijk bedragen de herstelkosten als gevolg van vuurwerkschade € 82.000,-. Een aanzienlijk bedrag. Kennelijk voelen tieners/jongeren zich genoodzaakt om rond Oud en Nieuw andermans eigendommen te vernielen, waaronder dus gemeentelijke eigendommen want daar heeft die 82.000 euro betrekking op. Hoe is deze vernielzucht te verklaren? Komt dit door overmatig alcoholgebruik, is dit frustratie, wil men compleet 'losgaan', zorgt een streng regime bij de ouders thuis ervoor dat jongeren zich op straat 'bevrijd' voelen, of gaat er bij het opvoeden iets mis: "als het thuis maar netjes is"? Ik weet het niet. Het is wellicht een combinatie van factoren. Wie er iets over kwijt wil moet maar even op dit bericht reageren.  In ieder geval hebben de oplopende kosten de aandacht van mijn fractie.

Nu wat anders. Met Oud en Nieuw verbleef ik in de Algarve. Het is altijd leuk om te zien hoe in andere landen feest wordt gevierd en de wijze hoe in de Algarve (Portugal) de jaarwisseling wordt gevierd, is me uitstekend bevallen.
Oudejaarsdag lijkt als een normale dag te verlopen. Echter, naarmate de avond vordert wordt het drukker en drukker op de boulevard van Monte Gordo. Op de boulevard staat een enorm grote feesttent waarin bandjes spelen en waarin jong en oud zich vermaakt. In en rondom de feesttent staan de nodige tappunten en andere snackloketten. Tegen de tijd dat het aftellen naar het Nieuwjaar is begonnen staan er ca. 20.000 mensen op de boulevard. Het spetterende vuurwerk - betaald en afgestoken door de gemeente evenals de feesttent- wat even na twaalven begint, wordt ondersteund door muziek wat het allemaal nog mooier maakt. Wat ook leuk is om te zien is dat de mensen daar hun eigen champagne + glaasjes meenemen om het Nieuwjaar met vrienden/familie op straat te vieren. Politie is er wel maar niet in grote aantallen. Dat is ook niet nodig want alles verloopt heel ordelijk. Ook het feest in de feesttent. Naar verluidt duurde dit feest tot 05.00uur in de ochtend. Maar de nadruk ligt op feestvieren en van auto's bekrassen, vuilnisbakken vernielen etc. is geen sprake. Wat zou het mooi zijn als in onze gemeente en elders in het land bij de volgende Jaarwisseling de nadruk wat meer zou liggen op feestvieren en minder op het vernielen van andermans eigendommen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die vernielzucht (niet alleen tijdens Oud&Nieuw). Vandalen gaan betalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten