Doorgaan naar hoofdcontent

Gepeperde rekening voor doormodder dossier


Hoeveel kansen kun je missen? Nee, dit artikel gaat niet over de prestaties van het Nederlands elftal tijdens het afgelopen Europees Kampioenschap. Dit artikel gaat over iets anders. Dit gaat over een omstreden dossier in onze gemeente Katwijk, met een lange doorlooptijd, veel (juridisch) getouwtrek en waarmee uiteindelijk veel gemeenschapsgeld is gemoeid. Jammer genoeg is dit dossier niet de eerste in zn soort. Ditmaal gaat het over voormalig hotel Riche, al jaren een leegstaand pand aan de Boulevard.

Een ruime meerderheid binnen de gemeenteraad van Katwijk heeft helaas ingestemd met de aankoop van dit pand, waarmee minimaal 3,5 miljoen euro is gemoeid. Minimaal, want de sloopkosten zijn voorzichtig geraamd en de kosten zullen nog verder oplopen, ongeacht de nieuwe bestemming. Een verbazingwekkend besluit vol tegenstrijdigheid. Immers, onlangs werd bekend dat de gemeente Katwijk een aantal woningen heeft verkocht aan woningstichting Dunavie. Een goede beslissing want het in bezit houden van woningen hoort niet tot de kerntaken van een gemeente. En nu springt de gemeente in een financieel gat waarvan de diepte nog onbekend is.
Minder overheid is minder belasting....

Zeker, onze Boulevard kan een verwaarloosd pand met dichtgetimmerde ramen missen als kiespijn. Maar de aankoop van het voormalig Hotel Riche is geen taak van de overheid. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen van gebouwen die het straatbeeld ontsieren of onveilig zijn voor de omgeving. Ook in de Koestraat (Rijnsburg), de Rijnstraat (Katwijk aan de Rijn) en in de Hoofdstraat van Valkenburg, en elders op de Boulevard staan panden leeg, verwaarloosd en waar ook nog niet ontwikkeld wordt!

De VVD-fractie is dan ook tegenstander van de aankoop van het pand, niet het slopen ervan.
Het pijnlijke is echter dat de rotte kies allang getrokken had kunnen worden. Maar de gemeente is nu in plaats van vergunninggever en handhaver, projectontwikkelaar geworden.

Er zijn in de afgelopen jaren kansen genoeg geweest voor een cosmetische ingreep op deze locatie. In een tijd van economische tegenspoed, dalende grondprijzen en het gat van
Palace als angstvisioen wordt nu de hoofdprijs betaald voor een chronisch gebrek aan daadkracht in de afgelopen jaren. 

Het is afwachten hoe het College dit financieel debacle in de dop verder gaat behandelen. Een ding is zeker: Het Beeldkwaliteitsplan v.w.b. bebouwing op de Boulevard zal binnenkort de gemoederen weer bezighouden,  nauwlettend gevolgd door ambitieuze pension/hotelondernemers aan dezelfde Boulevard. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!