Doorgaan naar hoofdcontent

Kansrijk op zoek naar een baan

Iedereen is kansrijk. Met dit motto hebben werkzoekenden op dinsdag 19 augustus jl. de nodige ‘Dinspiratie’ getankt.  In een prachtig gebouw, in een volle zaal, op een centrale locatie in Leiden werd door loopbaancoach Carla Krul (Carla Krul Coaching) de puntjes op de i gezet bij het zoeken naar een baan. Dankzij de gastvrijheid van Zilveren Kruis Achmea.

Kansrijk of kansloos?
Zeker, de titel van de workshop is nogal een open deur. Natuurlijk is iederéén kansrijk! Het gaat er echter wel om of je je zoektocht naar een baan begint vanuit een kansrijke positie.
Met veelgehoorde teksten als ‘ik red het voorlopig wel met mijn WW-uitkering’ of ‘met mijn netwerk gaat het zeker lukken’ manoeuvreer je jezelf juist in een kansloze positie. Met afwachten of de boel op z’n beloop laten kom je er niet en raakt die gedroomde (nieuwe) baan ver uit zicht. 

De race naar een nieuwe baan
Hoe zorg ik dan dat ik in mijn zoektocht naar werk op pole-position kom te staan? Allereerst door zelf hard te werken. Solliciteren is werken. Het komt je niet aanwaaien. Zorg dat je je thuis aan de reguliere kantoortijden houdt en ga zelf aan de slag. Maak gebruik van de enorme berg aan informatie die social media je bieden. Bijvoorbeeld Twitter is een enorme kennisbank waar je je voordeel mee kunt doen. Via diverse websites of gewoon via Google kun je gratis E-books downloaden die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een baan. Blijf jezelf ontwikkelen en bezoek workshops, word actief bij DeBroekriem als eventmanager. Kortom, sta daar niet zo, doe iets!

Wat, waar en hoe
Drie belangrijke vragen bij je zoektocht naar werk. Vooral voor werkzoekenden die al wat langer op de arbeidsmarkt actief zijn is het zaak om zich te concentreren op een baan, waarvoor je bent geschoold en waarin je ervaring hebt opgebouwd. Bezoek, naast de geijkte vacaturesites, tevens de website van bedrijven of instellingen. Laat tenslotte in je sollicitatiebrief zien wat je bijvoorbeeld bereikt, verbeterd, gemanaged of gecreëerd hebt. 

Met deze en heel veel andere tips en trucs werd in een interactieve setting tevens de persoonlijke pitch in tweetallen geoefend. Een nuttige oefening; je zult jezelf moeten verkopen!

Zo deed de ‘dinspiratie’  op een regenachtige dinsdagmorgen z’n werk en vloog de tijd voorbij. Het was een inspirerende workshop waar DeBroekriem patent op heeft. Bezoek eens zo’n workshop in je eigen stad, word eventmanager en ga kansrijk op zoek naar een baan!

 Dit artikel verscheen op 26 augustus 2014 op de website van DeBroekriem.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!