Doorgaan naar hoofdcontent

Buigen voor Assad is geen optie

De Britse premier David Cameron heeft vandaag verklaard dat de Syrische president Bashar al-Assad mag aanblijven als hoofd van een overgangsregering. Eerder lieten Turkije en Duitsland zich al in die richting uit. Het taboe op onderhandelen met Assad lijkt daarmee te verdwijnen. Ik vind het een onverstandige en hypocriete beleidswijziging. De toevoeging van ondermeer Cameron dat voor Assad op termijn geen toekomst meer is in Syrië, doet daar niets aan af.

Ooit, in 2011 durfden mensen in Syrië de straat op te gaan om te pleiten voor politieke hervormingen. In navolging van andere landen leek ook in dit land de Arabische Lente zijn intrede te doen. Het voorlopig resultaat is bekend. Assad heeft tot nu toe ten koste van letterlijk alles zijn positie weten te behouden. Op een bepaald moment had Assad kunnen weten dat zijn rol was uitgespeeld. Hij zit er echter nog steeds en draagt (met zijn clan) de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor alle chaos, oorlog en de komst van Islamitische Staat (IS) op het strijdtoneel in Syrië.

Zeker, IS als dood en verderf zaaiende organisatie moet worden bestreden. Echter, het regime van Assad was en is feitelijk óók een instituut wat tot op de dag van vandaag dood en verderf zaait. Het verschil met Islamitische Staat is dat deze organisatie haar wandaden publiekelijk maakt. Verder is er niet heel veel verschil. Het getuigt daarom van de ultieme hypocrisie om samen met Assad ten strijde te trekken tegen IS. Daarbij; wat gebeurt er als IS is verslagen in Syrië? Verwacht men dan echt dat Assad uit zichzelf opstapt? In de afgelopen vier oorlogsjaren heeft hij dat ook niet gedaan, laat staan in een toestand zonder aanwezigheid van IS (en andere milities) in Syrië. Alleen zijn dood betekent het einde van het Assad-regime in Syrië. Dan heb ik nog niet eens de Russen genoemd. Met Poetin als beschermheer zal Assad nog jarenlang zijn schrikbewind kunnen voeren. Als het tegenzit gebeurt dat ook inderdaad.

Zolang Assad op zijn post blijft zal er sprake zijn van een vluchtelingenstroom. Zijn landgenoten weten heel goed wat voor vlees ze in de kuip hebben met dit heerschap. Vladimir Poetin begrijpt dat en doet er alles aan om West-Europa blijvend kopzorgen te bezorgen. Zijn openlijke steun voor het regime van Assad is een bewijs daarvan.

De westelijke mogendheden zullen een spoedcursus schaken moeten gaan volgen. Het lijkt me dat je jezelf (moreel) schaakmat zet als je nu Assad als gesprekspartner erkent in de strijd tegen IS, met machtsbehoud voor Assad als waarschijnlijk resultaat. Op deze manier doe je dus mee aan het spel van Poetin. Het lijkt mij een beter idee om het speeltje van Poetin (het Syrië van Assad) af te pakken en daarmee tegelijkertijd de invloed van Iran te doen afnemen. Wellicht zal dit kortstondig succes voor IS opleveren, maar ik twijfel er niet aan dat IS uiteindelijk zal worden verslagen.

Buigen voor Assad betekent machtsbehoud voor Assad en daarmee een enorme morele nederlaag, een flinke aantasting van de geloofwaardigheid, een aanhoudende vluchtelingenstroom, een blijvend instabiele regio en geen kans op duurzame vrede. Buigen voor Assad lijkt me geen optie.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…

Vergeet de Jezidi's niet!

Op 3 augustus 2014 begon een ongekende vervolging en genocide van de Jezidi-bevolking in Noord-Irak. Vanaf die datum waren de Jezidi's één van de bevolkingsgroepen die door de terreurgroep ISIS werden vervolgd en vermoord. Op 30 juli van dat jaar kwamen de Jezidi's in opstand tegen het oprukkende ISIS. Velen van hen kwamen vast te zitten op de berg van Sinjar, waar ook veel mensen stierven door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Het lot van de Jezidi's die in handen zijn gevallen van ISIS is dat zij zich moeten bekeren tot de Islam. Vaak vinden zij de dood en worden vrouwen en kinderen verhandeld als slaaf.

Deze praktijk, vooral slavernij, is nog steeds aan de gang. De schaarse berichtgeving hierover wekt verbazing. Dat geldt ook voor de herdenking, afgelopen donderdag. De herdenking vormde geen nieuws-item, terwijl er wel alle ruimte en uiteraard alle reden was om er wél aandacht aan te besteden. Het lijden van de Jezidi-bevolking kan heel gemakkelijk worden gekoppel…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…

De drie best gelezen blogs van 2018

Dit is de top drie van best gelezen blogs van 2018. Een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2019 toegewenst!

Voorspelling


Fake-democraat

Failliet

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…