Doorgaan naar hoofdcontent

Stáán voor (pers)vrijheid!

Op onderstaande kaart is goed te zien dat persvrijheid wereldwijd bepaald geen vanzelfsprekendheid is. Ten aanzien van de vrijheid voor meningsuiting zal de kaart er niet heel anders uitzien. Nog triester is het feit dat op het 'witte gebied' door twijfelachtige regimes druk wordt uitgeoefend om de persvrijheid te beperken, omwille van chantage-deals. Dat werd al duidelijk met de kwestie-Jan Böhmermann en dat blijkt nu ook met de kwestie-Ebru Umar.  

De handelwijze van Turkije is totaal onaanvaardbaar en niets minder dan een stevige veroordeling is op z'n plaats! De houding van het Erdogan-regime, welke op hoge toon een kansloos visum-akkoord verlangt, verdient een krachtig tegengeluid in plaats van slechts 'treurnis' over deze handelwijze. 

Hier ligt een kans voor Nederland, zeker als EU-voorzitter, om landgenoten in bescherming te nemen, waarden zoals (pers)vrijheid te beschermen en te promoten en de machthebber(s) in Ankara op hun nummer te zetten. Bijvoorbeeld door het opschorten van onderhandelingen over toch al onaanvaardbare deals. 

Niet in de laatste plaats moet een zeer krachtig signaal worden afgegeven aan allen die in Nederland woonachtig zijn en kennelijk de weelde van de (pers)vrijheid niet kunnen verdragen. Degenen die weigeren om te integreren, Nep-Nederlanders, zouden eens moeten overwegen om te vertrekken naar het kennelijke gidsland; het land van herkomst. Het wordt hoog tijd dat we in Nederland, en in andere landen van de EU, gaan stáán voor onze (pers)vrijheid en dit niet afhankelijk maken van bijvoorbeeld chantage-deals. 
Mondiale map ten aanzien van de mate van persvrijheid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …