Doorgaan naar hoofdcontent

Ongeloofwaardig


Met belangstelling zie ik uit naar de komende verkiezingsdebatten in aanloop naar '15 maart'. Het is toch altijd weer fascinerend om te zien hoe politici proberen koers te houden temidden van gebroken verkiezingsbeloftes, standpuntwisseling, om de hete brij heendraaien, nepbeloftes en goedkope retoriek. Het rijtje "1000 euro", "geen geld naar de Grieken", "handen af van de hypotheekaftrek", "het moet eerlijker', 'hoger BTW-tarief', 'de nullijn voor ambtenaren' en de 'versnelde AOW-verhoging' kennen we maar al te goed en stuk voor stuk hebben deze beloftes, samen met alle andere niet genoemde beloftes (ook van andere partijen) bijgedragen aan het beeld van ongeloofwaardige politici.

Toegegeven, bovenstaande foto van een verkiezingsflyer van Lodewijk Asscher in het Turks is niet van recente datum. Toch maakt dat de casus niet minder ongeloofwaardig. Het leren van de Nederlandse taal is namelijk altijd een eerste vereiste om mee te kunnen doen. Deze verkiezingsflyer is het ultieme voorbeeld van 'politiek graaien'. Het belang van integreren en de Nederlandse taal leren was eventjes ondergeschikt aan het belang om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Terwijl, zeker in de tijd waarin deze flyer werd gedrukt, al diegenen die een punt maakten van de gebrekkige integratie van (in dit geval) Turken een extreem-rechts etiket werd opgeplakt.

Kortom, de nieuwe lijsttrekker van de PvdA heeft een geloofwaardigheidsprobleem en het integratiebeleid is bij hem niet in goede handen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …