Doorgaan naar hoofdcontent

Reflectie

Nu de 'kruitdampen' van de verkiezingen zijn opgetrokken doet zich de mogelijkheid voor van enige reflectie op de afgelopen weken. Een paar, wat mij betreft, nuchtere opmerkingen hierbij.
Bron: Wikipedia

De uitspraak van Rutte tegenover de (internationale) pers dat het verkeerde populisme een halt is toegeroepen vond ik vreemd. Ten eerste doet een gloednieuwe partij haar intrede in de Tweede Kamer, met de naam Denk en gespecialiseerd in het behartigen van het Turkse (Erdogan) belang. Investeren in Turks bewustzijn onder Turken met een Nederlands paspoort werkt polariserend en zou ik 'verkeerd populisme' willen noemen. Ten tweede is strikt genomen de winst van CDA en het niet nog grotere verlies van de VVD deels te verklaren doordat voor een hardere rechtse lijn is gekozen om daarmee de PVV wind uit de zeilen te nemen.

Bij de PvdA is men alvast begonnen met terugblikken. Ik denk dat vooral het benoemen en onderkennen van problemen en de feitelijke waarheid als uitgangspunt nemen de partij zal helpen bij het herwinnen van het vertrouwen van kiezers.

De grote winst van de PVV is uitgebleven omdat Wilders zelf te weinig effort in deze verkiezingsstrijd heeft gestoken. Los van het beveiligingsprobleem ging het natuurlijk al mis met het verkiezingsprogramma. Er zijn in het geval van de PVV overigens nog wel meer punten te benoemen waardoor te weinig rendement is gehaald.

De VVD heeft het verlies weten te beperken tot acht zetels. Het is voor mij eerlijk gezegd de vraag of dit komt door de kracht van de VVD-campagne of de zwakte van de concurrentie. De diplomatieke rel met Turkije kwam in dit opzicht wel precies op tijd.

Het is de dames en heren van VNL niet gelukt om een of meer zetels te bemachtigen. Hetzelfde geldt voor Sylvana Simons en Jan Dijkgraaf van GeenPeil. Wellicht had VNL toch gewoon een lijsttrekker uit 'eigen' gelederen moeten halen, bijvoorbeeld Joram van Klaveren. Het feit dat je een referendum kunt afdwingen geeft geen garantie dat kiezers bij wijze van spreken een auto van je zouden willen kopen. Ik kan me voorstellen dat mensen geen auto van Jan Roos willen kopen, ook al vond ik het verkiezingsprogramma van VNL wel goed.

Bij de SP heeft men de afgelopen dagen laten zien dat men in ieder geval steengoed is in het ophouden van de schijn. Na vier jaar oppositie tegen het kabinet Rutte-II met volop kans op electorale winst, het feit dat de PvdA 29 zetels verliest en GroenLinks er tien wint is het knap dat de SP het de komende kabinetsperiode met een zetel minder verder moet. Dat kan niet alleen worden toegeschreven op het feit dat Nederland rechtser is geworden. Ik voorzie nog wel wat 'gerommel' bij die partij in de komende periode.

Ik vind het mooi dat Forum voor Democratie twee zetels heeft bemachtigd. Dat belooft nog wat voor de toekomst (in positieve zin). Ondanks de magere exposure op TV is het toch gelukt. Met de inzet van social media en gewoon de zaaltjes afgaan. Het kan dus wel.

De GroenLinks-campagne vond ik knap. Het kan kennelijk nog steeds om met een 'knap koppie' en veel (linkse) vage teksten en loze beloften tien zetels winst te boeken. Hiermee wil ik overigens niet 'zuur' zijn.

De winst van drie zetels voor de Partij voor de Dieren is eveneens knap. Ik durf de stelling aan dat de winst vooral is geboekt dankzij 'Katwijkse werklust' in de persoon van Esther Ouwehand. De verdubbeling van het aantal zetels voor 50Plus is een troostprijs. Het verloop van de verkiezingscampagne van 50Plus is bekend.

Het valt op dat de kleine christelijke partijen direct last hebben van een hoge opkomst. Op zichzelf vind ik dat in landelijk opzicht een zorgpunt. Zeker gelet op de winst van Denk die ineens met drie zetels de Tweede Kamer binnenkomt. Lokaal gezien (in Katwijk) zou het daarentegen goed zijn als het volgende college niet louter uit christelijke partijen bestaat.

De entree van de partij Denk vind ik ronduit zorgelijk. De kans dat bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar (weer) massaal op deze partij zal worden gestemd, is levensgroot. Met de invloed van deze partij en degenen die erop stemmen doet de Nederlandse samenleving een aantal stappen achteruit, vrees ik. Ambitie bij deze partij en naïviteit bij de andere (gevestigde) partijen vind ik een levensgevaarlijke cocktail. Ik ben benieuwd of ik hierin te somber ben of juist niet.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!