Doorgaan naar hoofdcontent

Dweilen met de kraan open

Aan de lange lijst van Islamitische terreuraanslagen konden afgelopen week weer drie terreuraanslagen worden toegevoegd. Afgelopen donderdag sloeg de terreur toe in Barcelona en Cambrils. Zoveel mogelijk slachtoffers maken door met een busje in te rijden op het publiek. Op vrijdag was het raak in de Finse stad Turku met een steekpartij. Ondanks deze ellende moeten we nog blij zijn dat het plan om met 100 gasflessen een aanval te plegen op de Sagrada Família is mislukt, vanwege een te vroege ontploffing in een woning.

De (internationale) reacties op deze verschrikkelijke aanslagen met vele onschuldige burgers als slachtoffer, zijn nogal verschillend. Woordvoerders namens de VS en Australië zeiden - gelukkig - waar het op staat: Dit was moslimterreur. In (west-)Europa waren zowel regeringen als media minder expliciet. Men sprak van 'terreur' of van 'een busje' dat opnieuw voor onnoemelijk veel leed had gezorgd. 

Dat we hier met een ongemakkelijke waarheid te maken hebben die vervolgens heel ongemakkelijk wordt benaderd, is evident. Uit naam van een religie worden 'ongelovigen' vermoord en wordt de westerse manier van leven aangevallen. Het blijft uiterst merkwaardig waarom in Nederland en andere (west-)Europa het beestje niet bij de naam wordt genoemd. Met het bezigen van vage termen blijft het probleem van uiterst gewelddadige godsdienstwaanzin bestaan. Juist met het benoemen van het probleem kan een begin worden gemaakt met het hervormen van deze religie, welke zich niet erg verdraagzaam toont, voorzichtig gezegd. Daar ligt niet alleen een verantwoordelijkheid voor politici, media en samenleving. Ook familie en bekenden van deze terroristen en moordenaars hebben een verantwoordelijkheid. Het is steevast een gegeven dat na lafhartige terreur de gepleegde daden als een verrassing komen. "Een aardige jongen", "nooit achter hun gezocht", "we staan voor een raadsel". Dat is me toch iets te makkelijk. Dat men wegkomt met zo'n verklaring, is te wijten aan wegkijkgedrag van weinig vakkundige journalisten die geen vervolgvragen willen of durven te stellen. 

Kijk, als er sprake is van een (gewelddadige) uiting van godsdienstwaanzin in blanke gereformeerde kringen in Staphorst, Wijk en Aalburg of Katwijk aan Zee is het allemaal veel gemakkelijker. De omroepwagens van de 'mainstream media' zijn binnen no-time ter plaatse, met brutaal gedrag jegens betrokkenen, de zondagse kerkgang zal uitgebreid worden gefilmd, allerlei deskundigen zullen in actualiteitenprogramma's en talkshows oproepen tot daadkracht, ernstig kijkende politici zullen verklaren dat het 'zo niet langer kan' en als het tegenzit wordt de PKN nog gekort op subsidie. Eventuele daders uit deze hoek zullen ongetwijfeld een bovengemiddeld strenge straf krijgen. 

Wellicht is dit een ietwat cynische opstelling maar het blijft fascinerend dat een uiterst kritische benadering van de zogeheten 'mainstream media' jegens de Islamitische gemeenschap niet zo vaak voorkomt. Verwerpelijk en onverantwoord, want de lijst met Islam-geïnspireerde terreur is lang, heel lang en vraagt om daadkrachtig handelen. Slachtoffers van moslim-terrorisme hebben daar recht op. Zo lang om de hete brij wordt gedraaid blijft het dweilen met de kraan open, met waarschijnlijk binnenkort een nieuwe aanslag en uiteindelijk de westerse samenleving als grootste slachtoffer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …