Doorgaan naar hoofdcontent

Dweilen met de kraan open

Aan de lange lijst van Islamitische terreuraanslagen konden afgelopen week weer drie terreuraanslagen worden toegevoegd. Afgelopen donderdag sloeg de terreur toe in Barcelona en Cambrils. Zoveel mogelijk slachtoffers maken door met een busje in te rijden op het publiek. Op vrijdag was het raak in de Finse stad Turku met een steekpartij. Ondanks deze ellende moeten we nog blij zijn dat het plan om met 100 gasflessen een aanval te plegen op de Sagrada Família is mislukt, vanwege een te vroege ontploffing in een woning.

De (internationale) reacties op deze verschrikkelijke aanslagen met vele onschuldige burgers als slachtoffer, zijn nogal verschillend. Woordvoerders namens de VS en Australië zeiden - gelukkig - waar het op staat: Dit was moslimterreur. In (west-)Europa waren zowel regeringen als media minder expliciet. Men sprak van 'terreur' of van 'een busje' dat opnieuw voor onnoemelijk veel leed had gezorgd. 

Dat we hier met een ongemakkelijke waarheid te maken hebben die vervolgens heel ongemakkelijk wordt benaderd, is evident. Uit naam van een religie worden 'ongelovigen' vermoord en wordt de westerse manier van leven aangevallen. Het blijft uiterst merkwaardig waarom in Nederland en andere (west-)Europa het beestje niet bij de naam wordt genoemd. Met het bezigen van vage termen blijft het probleem van uiterst gewelddadige godsdienstwaanzin bestaan. Juist met het benoemen van het probleem kan een begin worden gemaakt met het hervormen van deze religie, welke zich niet erg verdraagzaam toont, voorzichtig gezegd. Daar ligt niet alleen een verantwoordelijkheid voor politici, media en samenleving. Ook familie en bekenden van deze terroristen en moordenaars hebben een verantwoordelijkheid. Het is steevast een gegeven dat na lafhartige terreur de gepleegde daden als een verrassing komen. "Een aardige jongen", "nooit achter hun gezocht", "we staan voor een raadsel". Dat is me toch iets te makkelijk. Dat men wegkomt met zo'n verklaring, is te wijten aan wegkijkgedrag van weinig vakkundige journalisten die geen vervolgvragen willen of durven te stellen. 

Kijk, als er sprake is van een (gewelddadige) uiting van godsdienstwaanzin in blanke gereformeerde kringen in Staphorst, Wijk en Aalburg of Katwijk aan Zee is het allemaal veel gemakkelijker. De omroepwagens van de 'mainstream media' zijn binnen no-time ter plaatse, met brutaal gedrag jegens betrokkenen, de zondagse kerkgang zal uitgebreid worden gefilmd, allerlei deskundigen zullen in actualiteitenprogramma's en talkshows oproepen tot daadkracht, ernstig kijkende politici zullen verklaren dat het 'zo niet langer kan' en als het tegenzit wordt de PKN nog gekort op subsidie. Eventuele daders uit deze hoek zullen ongetwijfeld een bovengemiddeld strenge straf krijgen. 

Wellicht is dit een ietwat cynische opstelling maar het blijft fascinerend dat een uiterst kritische benadering van de zogeheten 'mainstream media' jegens de Islamitische gemeenschap niet zo vaak voorkomt. Verwerpelijk en onverantwoord, want de lijst met Islam-geïnspireerde terreur is lang, heel lang en vraagt om daadkrachtig handelen. Slachtoffers van moslim-terrorisme hebben daar recht op. Zo lang om de hete brij wordt gedraaid blijft het dweilen met de kraan open, met waarschijnlijk binnenkort een nieuwe aanslag en uiteindelijk de westerse samenleving als grootste slachtoffer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!