Doorgaan naar hoofdcontent

Beestje bij zijn naampje noemen (Update: Video met Trudeau)

Het was weer eens zover. In Parijs stak zaterdagavond een moslim-terrorist, ditmaal uit Tsjetsjenië
Politie-onderzoek na de zoveelste terreurdaad. 
, vier mensen neer in het uitgaansgebied van Parijs. Een man van 29 overleefde deze terreuraanslag helaas niet.

Gelukkig werd in Frankrijk deze zoveelste maniakele aanslag gewoon een terreuraanslag genoemd. In de de Nederlandse media werd de dader vooral aangeduid als een 'Tjetsjeen' of een 'messentrekker'. Nee, een 'verwarde man' werd de dader dit keer niet genoemd, dus dat is alvast winst.

Voor de zoveelste keer: Het helpt bij het oplossen van problemen als het probleem zélf wordt benoemd. Frankrijk ligt hierop voor op Nederland want president Macron heeft eerder al aangekondigd dat hij de Islam wil hervormen. Dat verklaart waarschijnlijk dat de terreuraanslag in Parijs gewoon als zodanig wordt benoemd: het was terreur. Niet geheel verrassend was ook deze terreurdaad ingegeven door religieus fanatisme uit Islamitische hoek. Dat de dader uit Tjetsjenië komt, doet daar niets aan af.

Het is zeer aanbevelenswaardig als ook in Nederland bij dergelijke terreuraanvallen, die er wel degelijk zijn geweest, klip en klaar wordt vermeld dat het moslimterreur betreft, als de identiteit van de dader daartoe aanleiding geeft. Stop met ongeloofwaardige benamingen als 'verwarde man', 'messentrekker', 'Tjetsjeen' of 'jongeren' die straatterreur uitoefenen. Met het benoemen van moslimterreur kan een begin worden gemaakt met het hervormen van deze religie, waarin nog een hoop achterlijkheid schuilt. Zijn daarmee alle geloofsbeoefenaars van deze religie daarmee gelijk achterlijk? Nee, natuurlijk niet. Maar het helpt wél als de Islamitische gemeenschap snapt dat er iets moet gebeuren en dat buitenlandse schenkingen van bedenkelijke afkomst daarbij niet helpen.


Overigens, wat is een steekhoudende argumentatie om moslim/jihadistische terreur niet als zodanig te benoemen? Vorige week sprak de Canadese premier Justin Trudeau vermoedelijk uit wat de Nederlandse regering dacht: "Het helpt niet om mensen bang te maken en verdeeldheid te zaaien." Verdeeldheid? Ja, hij zei het echt. Je vraagt je af welke mensen de daden van IS-terroristen (of doorsnee jihadisten) goedkeuren maar kennelijk wil Trudeau de moslimgemeenschap op dit punt te vriend houden en laat hij IS'ers gewoon terugkeren naar Canada. Een ongezien stukje zelfislamisering en ongegeneerd wegkijken van problemen. Dat met zo'n houding de rechtsstaat op een glijdende schaal terechtkomt, lijkt me evident. Goede kans dat de Nederlandse regering stiekem om dezelfde reden geen 'maatschappelijke onrust' wenst en waarschijnlijk ongevraagd de moslimgemeenschap te vriend wil houden door de jihadistische terreur onbenoemd te laten.

Bekijk het fragment met Trudeau:Uiteraard is zo'n houding een onheilspellende voorbode van wat nog komen gaat. Tenzij men geloofwaardig wil blijven, het beestje bij het naampje noemt en jihadistische terreur in enigerlei vorm met wortel en tak uitroeit. Tenslotte, als men Europese samenwerking hoog in het vaandel heeft staan, bespreek dan in Brussel hoe op EU-niveau een kennelijk levensgevaarlijke religie meer in lijn kan worden gebracht met de Europese waarden, die we hopelijk nog heel lang mogen koesteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!