Doorgaan naar hoofdcontent

Pak de asielindustrie aan

Het gedoe met die schepen, waaronder het schip 'Aquarius', met economische migranten zonder geldige reisdocumenten, zou de Europese Unie aan het denken moeten zetten. Overigens, gelet op de herkomst van de migranten betitel ik ze als zodanig omdat het land van herkomst veilig is, of anders wel de buurlanden van het land in oorlog. Daarbij noemt de BBC deze groep ook migranten en dat lijkt me de enige juiste benaming.
Ten eerste
Het is volkomen begrijpelijk dat de Italiaanse regering geen toestemming heeft gegeven voor het aanmeren van dit schip in een Italiaanse haven. Dit land krijgt al veel te lang de rekening gepresenteerd voor Europees falen, wanbeleid en de onwil om het eigen immigratiebeleid grondig te hervormen. Een keer is de koek op. Het doorsturen van migranten naar andere EU-lidstaten heeft geen enkele zin en maakt de roep om verstandig Europees immigratiebeleid alleen maar groter. Men zou eens moeten bedenken waarom de Italiaanse kiezer in meerderheid heeft gekozen voor zogenoemde 'populistische' partijen. 

Ten tweede. 
De migranten werden in Valencia opgewacht door in totaal 2320 functionarissen, waaronder 1000 vrijwilligers van het Rode Kruis, 400 vertalers, 100 medewerkers van het regionale ministerie van Gezondheidszorg, politie en natuurlijk medewerkers van de NGO's (non-gouvermentele organisaties zoals See-Eye en Mission Lifeline) die actief schepen met migranten naar Europese havens dirigeren. Dit is een flink aantal mensen wat betrokken is bij het aanmeren van 630 migranten zonder documenten uit landen waar geen oorlog is en anders wel veilige buurlanden hebben. Door de NGO's maar ook veel media, waaronder de NOS, worden deze migranten steevast 'vluchtelingen' genoemd. Op deze manier wordt de zieligheidsfactor maximaal uitgebuit en de subsidie voor deze NGO's veiliggesteld. Dat daarbij de facto met mensensmokkelaars wordt samengewerkt is ronduit crimineel. De betrokkenheid van de asieladvocatuur in een later stadium laat ik nog maar even buiten beschouwing. Met de aanvoer van migranten naar Europa worden dus bepaalde financiële belangen gediend, maar het algemeen belang hoort daar niet bij. 

Ten derde. 
De migranten zijn afkomstig uit 26 landen. De grootste groepen (ongeveer 150 mensen elk) zijn afkomstig uit Nigeria en Soedan. Vele anderen zijn afkomstig uit Eritrea, Zuid-Soedan en Algerije. De meeste anderen zijn afkomstig uit andere Afrikaanse landen met nog een handvol mensen uit Afghanistan, Pakistan en Bangladesh. Verder bevinden zich onder de 630 migranten 123 minderjarige asielzoekers, elf kinderen jonger dan 13 en zeven zwangere vrouwen. We kunnen vaststellen dat de situatie in landen als (Zuid-)Soedan, Eritrea en Afghanistan niet heel ideaal is, maar dat in de buurlanden van deze landen voor migranten aanknopingspunten zijn om een nieuw bestaan op te bouwen. De overige landen en alle niet genoemde Afrikaanse landen zijn economisch gezien van een ander niveau dan de Europese Unie. 

De vraag is of de Europese Unie alle gelukszoekers zonder papieren een plek (plus een uitkering, een huis plus het etiket 'spoedzoeker', etc.) moet geven. Het importeren van kansloze migranten zorgt voor de vorming van een nieuwe onderklasse in Europa die al zelfs moeite hebben om het simpelste baantje te laten uitvoeren. Dat is niet kwaad bedoeld maar een feit. De landen van herkomst hebben deze mensen hard nodig om het welvaartsniveau te doen stijgen. De continuering van het massaal en vooral blind opnemen van migranten in Europa zorgt voor aanzuigende werking, blijvende armoede in de landen van herkomst, een ongekend hoge druk op de sociale voorzieningen in menig EU-lidstaat, een toename van polarisatie en een afname van solidariteit in de EU-lidstaten. 

Het is daarom hoog tijd dat de 'asielindustrie' een ferm halt wordt toegeroepen. De praktijken van ongekozen belangengroepen en radicaal-linkse (politieke) partijen die vooral omwille van hun eigen belang en/of op basis van valse solidariteits-argumenten ontelbare aantallen migranten naar Europa halen, moeten stoppen. Het zal er uiteindelijk toe leiden dat het welvaartsniveau in de EU-zone op hetzelfde niveau komt als in de landen van herkomst van deze migranten. Dat is in de eerste plaats niet in het belang van de autochtone bevolking van de Europese Unie en zeer zeker ook niet van de nieuwe migranten, die veel komen 'halen' maar weinig kunnen 'brengen'. Het is aan de regeringen van de EU-lidstaten om dat belang te onderkennen en ernaar te handelen. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!