donderdag 30 december 2010

Beheers je bookmarks

Onlangs kwam in het nieuws dat de socialemediadienst Delicious ermee zou stoppen. Dat blijkt niet het geval. Deze website – nu nog eigendom van Yahoo! – is wel op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Delicious begon in 2003 met haar diensten. Deze webdienst maakt het gemakkelijk om links naar websites binnen een eigen account op te slaan zodat ze – in tegenstelling tot de favorieten in je eigen browser – op elke computer toegankelijk zijn. De links worden voorzien van tags. Omdat die links openbaar worden gemaakt is de dienst ook handig om te zien welke links veel opgeslagen worden en dus de moeite waard zijn. Zelf maak ik sinds 2009 gebruik van deze website.

Naast Delicious zijn er nog een aantal andere websites die vergelijkbare diensten aanbieden. Ik loop er een paar langs.

Blinklist. Deze website is ongeveer hetzelfde als Delicious. Snel een bladwijzer aanmaken en delen met anderen is de core business. Bookmarks importeren behoort echter niet tot de mogelijkheden en dat is jammer.

Connotea. Deze website verkoopt zichzelf als een dienst voor onderzoekers, clinici en wetenschappers. Veel van de functies zijn speciaal ontworpen voor academische gebruikers. Maar de werking is dezelfde als bij Delicious: zoek een webpagina, voeg die toe aan je collectie en voeg trefwoorden toe voor later gebruik.

Diigo. Met Diigo kun je sparen voor bookmarks, bestanden en afbeeldingen. Zij presenteren zichzelf als een persoonlijke informatie managementservice. Je kan webpagina's bookmarken via de Diigo werkbalk en/of een bookmarklet in je browser.

Evernote. Net als Diigo is Evernote niet alleen voor het bookmarken van webpagina's, maar is het uitgebreider in gebruik. Je kan namelijk ook alleen URL's of tekst van een webpagina’s bookmarken en dat maakt deze website bijzonder interessant.

Google bookmarks. Zonder dat je het beseft maak je wellicht al gebruik van deze website. Als je namelijk al gebruik maakt Google Maps, dan wordt dit al opgeslagen in Google Bookmarks. Je kunt ook sites toevoegen aan Google Bookmarks via de Google Toolbar.


Veel succes met het ontdekken van deze webdiensten voor zover je er al niet bekend mee was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten