Doorgaan naar hoofdcontent

WikiLeaks komt opeens dichtbij

De website Wikileaks heeft een lijst gepubliceerd met plaatsen wereldwijd waarvan verlies een groot gevaar oplevert voor de economie of de veiligheid van de Verenigde Staten of andere landen. Althans, in de ogen van de VS.

In februari 2009 heeft de Amerikaanse overheid aan al haar ambassades gevraagd een lijst op te stellen met locaties waarvan het verlies gevaarlijk zou kunnen zijn voor de Verenigde Staten. Met betrekking tot Nederland rollen er drie locaties uit: de haven van Rotterdam en twee plaatsen waar onderzeese communicatiekabels aan land komen, te weten in Beverwijk en in...Katwijk. Onze gemeente valt dus de twijfelachtige eer te beurt vermeld te worden op een lijst met kwetsbare plaatsen zoals gepubliceerd op de website WikiLeaks. Een website die deze dagen op menig ambassade en residentie van regeringsleiders wordt vervloekt. Soms terecht, soms niet.

In dit geval lijkt mij de publicatie minder gewenst omdat van deze lijst een aanmoedigende kracht kan uitgaan voor internationaal opererende terroristische organisaties die al kwade plannen hebben. Veel van de genoemde plekken zijn natuurlijk niet nieuw en vaak voorspelbaar maar het gevaar zit in de bevestiging ervan. Aan de andere kant kun je ook stellen; welke plaatsen staan er niet op? De lijst is niet onuitputtelijk. Er zijn nog heel veel andere locaties waarvan verlies een gevaar oplevert voor de economie of de veiligheid, ongeacht de vraag om welk land het precies gaat. Wat mij betreft concentreert WikiLeaks zich op het aan de kaak stellen van misstanden. Strikt genomen gebeurt dat ook met het online zetten van deze informatie. Immers, het interne diplomatieke berichtenverkeer van de Verenigde Staten is zo lek als een mandje. Maar er moet ook oog zijn voor de neveneffecten. Wat is de uitwerking van het publiceren van deze lijst?

Ik ben ook benieuwd naar de impact van deze lijst voor Katwijk. Wat betekent dit voor het lokale veiligheidsbeleid? Hoe laten de VS zich gelden als het gaat om de verdediging van hun belangen? We blijven het volgen...

Reacties

 1. Dat wordt een Patriot-raket in het duin..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik kom uit katwijk..
  ach die kabel is nu een grote grap mij ons..

  we gaan ons groeperen in duin, staken omdat we kruisraketten willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We plaatsen een kernraket, dat zal Al Quiada afschrikken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…