Doorgaan naar hoofdcontent

WikiLeaks komt opeens dichtbij

De website Wikileaks heeft een lijst gepubliceerd met plaatsen wereldwijd waarvan verlies een groot gevaar oplevert voor de economie of de veiligheid van de Verenigde Staten of andere landen. Althans, in de ogen van de VS.

In februari 2009 heeft de Amerikaanse overheid aan al haar ambassades gevraagd een lijst op te stellen met locaties waarvan het verlies gevaarlijk zou kunnen zijn voor de Verenigde Staten. Met betrekking tot Nederland rollen er drie locaties uit: de haven van Rotterdam en twee plaatsen waar onderzeese communicatiekabels aan land komen, te weten in Beverwijk en in...Katwijk. Onze gemeente valt dus de twijfelachtige eer te beurt vermeld te worden op een lijst met kwetsbare plaatsen zoals gepubliceerd op de website WikiLeaks. Een website die deze dagen op menig ambassade en residentie van regeringsleiders wordt vervloekt. Soms terecht, soms niet.

In dit geval lijkt mij de publicatie minder gewenst omdat van deze lijst een aanmoedigende kracht kan uitgaan voor internationaal opererende terroristische organisaties die al kwade plannen hebben. Veel van de genoemde plekken zijn natuurlijk niet nieuw en vaak voorspelbaar maar het gevaar zit in de bevestiging ervan. Aan de andere kant kun je ook stellen; welke plaatsen staan er niet op? De lijst is niet onuitputtelijk. Er zijn nog heel veel andere locaties waarvan verlies een gevaar oplevert voor de economie of de veiligheid, ongeacht de vraag om welk land het precies gaat. Wat mij betreft concentreert WikiLeaks zich op het aan de kaak stellen van misstanden. Strikt genomen gebeurt dat ook met het online zetten van deze informatie. Immers, het interne diplomatieke berichtenverkeer van de Verenigde Staten is zo lek als een mandje. Maar er moet ook oog zijn voor de neveneffecten. Wat is de uitwerking van het publiceren van deze lijst?

Ik ben ook benieuwd naar de impact van deze lijst voor Katwijk. Wat betekent dit voor het lokale veiligheidsbeleid? Hoe laten de VS zich gelden als het gaat om de verdediging van hun belangen? We blijven het volgen...

Reacties

 1. Dat wordt een Patriot-raket in het duin..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik kom uit katwijk..
  ach die kabel is nu een grote grap mij ons..

  we gaan ons groeperen in duin, staken omdat we kruisraketten willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We plaatsen een kernraket, dat zal Al Quiada afschrikken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…

Vergeet de Jezidi's niet!

Op 3 augustus 2014 begon een ongekende vervolging en genocide van de Jezidi-bevolking in Noord-Irak. Vanaf die datum waren de Jezidi's één van de bevolkingsgroepen die door de terreurgroep ISIS werden vervolgd en vermoord. Op 30 juli van dat jaar kwamen de Jezidi's in opstand tegen het oprukkende ISIS. Velen van hen kwamen vast te zitten op de berg van Sinjar, waar ook veel mensen stierven door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Het lot van de Jezidi's die in handen zijn gevallen van ISIS is dat zij zich moeten bekeren tot de Islam. Vaak vinden zij de dood en worden vrouwen en kinderen verhandeld als slaaf.

Deze praktijk, vooral slavernij, is nog steeds aan de gang. De schaarse berichtgeving hierover wekt verbazing. Dat geldt ook voor de herdenking, afgelopen donderdag. De herdenking vormde geen nieuws-item, terwijl er wel alle ruimte en uiteraard alle reden was om er wél aandacht aan te besteden. Het lijden van de Jezidi-bevolking kan heel gemakkelijk worden gekoppel…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…

De drie best gelezen blogs van 2018

Dit is de top drie van best gelezen blogs van 2018. Een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2019 toegewenst!

Voorspelling


Fake-democraat

Failliet

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…