Doorgaan naar hoofdcontent

Aanpak leegstand, een paar tips

Via Twitter (#Katwijkbeter) loopt er op het moment een discussie met onder andere als onderwerp de leegstand van winkelpanden in winkelcentrum Zeezijde. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot dit winkelcentrum. In andere winkelcentra in onze gemeente speelt dit probleem ook of wordt het probleem getackeld. Bijvoorbeeld in de Hoornespassage in de kern Hoornes-Rijnsoever. Onlangs werd daar een winkel van een landelijke keten geopend en volgen er binnenkort nog andere winkels. Goede actie, want de detailhandel zit landelijk gezien nog in zwaar weer en in Katwijk merken we dat ook. Natuurlijk speelt het economisch tij een grote rol maar we moeten ook de trends onder ogen zien. Immers, steeds meer mensen doen online hun boodschappen/bestellingen.

Hoe kan nu worden voorkomen dat deze leegstand teveel een doorn in het oog wordt en winkelend publiek teveel gaat afschrikken? Een paar gratis tips voor winkelcentra/winkeliersverenigingen binnen onze gemeente:
  • First things first: Wat kunt u zelf doen? Beleg als winkeliersvereniging brainstormsessies met uw leden om de leegstand aan te pakken. Ga eens in gesprek met andere winkeliersverenigingen en wissel ideeën/suggesties uit.
  • Ga actief nieuwe winkeliers werven, vooral starters (nieuw elan, nieuwe energie).
  • Breng de verhuurders voor u zelf in kaart. Met hoeveel verschillende verhuurders heeft u te maken. Nodig ze uit voor overleg. 
  • Maak het startende ondernemers mogelijk om, in overleg met de verhuurder(s) gezamenlijk met andere starters in één pand te beginnen. Bij succes kunnen afzonderlijke ondernemers dan andere panden betrekken.
  • Bevorder de vestiging van tijdelijke winkels. 
  • Vul, in overleg met de verhuurder, de etalages van de lege winkels. Praat met maatschappelijke organisaties of met de gemeente. Bijvoorbeeld: een zgn. 'bewustwordings-etalage' over drank/drugs of een etalage met bouwplannen van makelaars/projectontwikkelaars, of een etalage met gemeentelijke info (gemeentepagina XL).
  • Maak een fietsenberging in leegstaande winkels.
  • Benader de politiek (College, gemeenteraad) en andere partijen (Katwijkse Ondernemersvereniging, Citymarketeer, Kamer van Koophandel, Bedrijfsschap Detailhandel) en maak uw problemen kenbaar. Bekijk of en hoe uw eigen instrument (het Ondernemersfonds) kan worden ingezet.
  • Probeer te bevorderen dat standplaatshouders meerwaarde geven aan uw winkelcentrum (zonder af te doen aan gezonde concurrentie). Ik bedoel, als er al twee bakkers in uw winkelstraat gevestigd zijn, heeft die bekende bakker uit Spakenburg weinig meerwaarde. Ga in gesprek met de contactpersoon bedrijfsleven van de gemeente (indien voorhanden), of met de wethouder Economische Zaken.
  • Probeer ook, als het economische tij wél meezit, gezamenlijk de krachten te blijven bundelen. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan een stedelijk tapijt, andere verfraaiingen waar uw winkelcentrum beter van wordt of innovatief te blijven. Een winkelcentrum is nooit af. 
Ik denk dat winkeliersverenigingen met bovenstaande tips wel even vooruit kunnen. Heeft u opmerkingen of nog andere tips (of uitwerkingen van bovenstaande tips), reageer dan op deze blog.

edehands spullen voor een goed doel.

Reacties

  1. Mits de plannen passen in het bestemmingsplan, anders kunnen alle goede bedoelingen zo weer de ijskast in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bertine van Duijvenbode23 februari 2011 om 17:19

    Beste Edwin,
    Het zou raar zijn als diegene die de #KatwijkBeter discussie op Twitter is gestart, ik dus, niet zou reageren.
    De discussie is vanzelf op gang gekomen doordat ik een tweet plaatste over de zoveelste winkel die het centrum gaat verlaten. Nog een leeg pand erbij. De aantallen lopen op en ik heb zelf inmiddels van 2 verhuurders vernomen dat de interessen in de panden bedroevend is. Vaak is de huurprijs te hoog. Startende ondernemers krijgen nauwelijks een kans omdat banken niet meer zo toeschietelijk zijn in hun leningen. Gevolg is dat alleen de grote ketens interesse tonen en de plekken van de zelfstandige lokale ondernemers overnemen.
    Ondernemers moeten meer met elkaar samenwerken, dat ben ik het met je eens. Maar we hebben de gemeente qua politiek, college en raad en ook de citymarketeer daarbij hard nodig. Het moet een zaak zijn die ons allen treft. Mij is bekend gemaakt dat er inmiddels een rapport is waaruit blijkt dat Katwijk er economisch het slechtst voor staat in de Bollenstreekregio. Dat moet door alle partijen aangetrokken worden en dus ook door mensen die Katwijk besturen. De ondernemers, en dat ben ikzelf dus ook, dragen nu al een flink risico en zitten midden in die zorg. Het verbaast mij ten zeerste dat er altijd zoveel aandacht en energie wordt gestoken in hele luxe projecten zoals een Zeejachthaven, de Westerbaan en bijv. de parkeergarage aan de Boulevard. Stel dat al die plannen op een dag doorgaan is het dan niet raadzaam om ook een gezond en uistralend winkelgebied te hebben. Waar trek je dan al die toeristen voor naar toe? Ik vind het jammer dat je je beperkt tot het aanreiken van tips aan de ondernemers en winkeliersvereniging. Ik mis bijvoorbeeld een standpunt vanuit de politiek. Een zorguiting, een meewerkende draagkracht. En bovendien, wat ik het meest mis is jouw eigen inzicht en mening daarover.
    Maar wat ik al tweette, de VVD zet economische belangen en toerisme heel ver uit elkaar in hun plannen. Volgens mij gaat het daar een stukje mis ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Bertine,
    Dank voor je reactie. Ik heb me in mijn blog beperkt tot het tegengaan van leegstand. Het bredere 'toerisme-verhaal' heb ik even gelaten voor wat het is.

    Vanwege de positieve ontwikkelingen in de Hoornespassage kwam bij mij het idee op om iets met het onderwerp leegstand te gaan doen. Na mijn positieve tweet over de Hoornespassage werd ik gelijk in jouw discussie getrokken. Ik hoop overigens dat je het me niet kwalijk neemt dat ik verder kijk dan alleen het winkelcentrum waarin jij bent gevestigd. Ik proefde teleurstelling uit je reactie op mijn 'Hoornespassage-tweet'.

    Anyway, het feit dat ik een blog over leegstand schrijf geeft aan dat ik het onderwerp belangrijk vind. Leegstand van winkels is een slechte zaak en vergt een gezamenlijke aanpak. De tips die ik geef getuigen daar ook van en geven inzicht in de manier waarop ik naar de problemen kijk (innovatief zijn, verder kijken, kansen pakken).

    Maar het begint bij jezelf: wat kan ik als ondernemer - in verenigingsverband - zelf doen? De politiek komt heus wel aan bod, maak je daarover geen zorgen. Maar bedenk wel: moet een dokter zijn cliëntèle langsgaan om te vragen of men ziek is? Volgens mij werkt het zo niet.
    Tot slot lijkt je argument dat de VVD geen verband ziet tussen economische belangen en toerisme wat ver gezocht op basis van een opsomming in een flyer van een kandidaat voor Provinciale Staten. Zoals al eerder getweet, onder economie wordt ook verstaan vrijetijdseconomie en dat betekent hetzelfde als toerisme.

    Ik hoop dat jouw winkeliersvereniging maar ook alle anderen - binnen of buiten Katwijk - verder komen met de tips die ik heb gegeven. Succes ermee. Wordt vervolgd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel erg bedankt voor het delen van deze handige informatie. Ik ga er zeker gebruik van maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kier Brul jr. overleden

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief. De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973 , voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het o

Aan de slag met duurzaam versimpelen

"Make it as simple as possible. But not simpler". Het wordt hoog tijd dat 'overheidsland' werk gaat maken van deze uitspraak van Albert Einstein. De ellende rondom de uitbetaling van hulpverleners die werken voor patiënten met een Persoonsgebonden Budget toont in ieder geval aan dat de 'complexe nood' hoog is. Het betreffende PGB-systeem zit klaarblijkelijk zodanig ingenieus en complex in elkaar dat met correcte en tijdige uitbetaling al teveel is gevraagd. Als in een ander land de overheid problemen ondervindt met het uitbetalen van relatief simpele dingen als salaris, roepen we al snel dat sprake is van een 'failure state'. Laten we daarom hopen dat met deze PGB-problematiek, hetgeen onaanvaardbaar veel impact had op zorgverleners, een dure les is geleerd.  Meer rendement, minder gedoe Jammer genoeg staat deze 'PGB-ellende' niet op zichzelf. Als we het woord 'PGB-systeem' vervangen door een ander overheidsproduct zien we dezelf

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!