Doorgaan naar hoofdcontent

Aanpak leegstand, een paar tips

Via Twitter (#Katwijkbeter) loopt er op het moment een discussie met onder andere als onderwerp de leegstand van winkelpanden in winkelcentrum Zeezijde. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot dit winkelcentrum. In andere winkelcentra in onze gemeente speelt dit probleem ook of wordt het probleem getackeld. Bijvoorbeeld in de Hoornespassage in de kern Hoornes-Rijnsoever. Onlangs werd daar een winkel van een landelijke keten geopend en volgen er binnenkort nog andere winkels. Goede actie, want de detailhandel zit landelijk gezien nog in zwaar weer en in Katwijk merken we dat ook. Natuurlijk speelt het economisch tij een grote rol maar we moeten ook de trends onder ogen zien. Immers, steeds meer mensen doen online hun boodschappen/bestellingen.

Hoe kan nu worden voorkomen dat deze leegstand teveel een doorn in het oog wordt en winkelend publiek teveel gaat afschrikken? Een paar gratis tips voor winkelcentra/winkeliersverenigingen binnen onze gemeente:
 • First things first: Wat kunt u zelf doen? Beleg als winkeliersvereniging brainstormsessies met uw leden om de leegstand aan te pakken. Ga eens in gesprek met andere winkeliersverenigingen en wissel ideeën/suggesties uit.
 • Ga actief nieuwe winkeliers werven, vooral starters (nieuw elan, nieuwe energie).
 • Breng de verhuurders voor u zelf in kaart. Met hoeveel verschillende verhuurders heeft u te maken. Nodig ze uit voor overleg. 
 • Maak het startende ondernemers mogelijk om, in overleg met de verhuurder(s) gezamenlijk met andere starters in één pand te beginnen. Bij succes kunnen afzonderlijke ondernemers dan andere panden betrekken.
 • Bevorder de vestiging van tijdelijke winkels. 
 • Vul, in overleg met de verhuurder, de etalages van de lege winkels. Praat met maatschappelijke organisaties of met de gemeente. Bijvoorbeeld: een zgn. 'bewustwordings-etalage' over drank/drugs of een etalage met bouwplannen van makelaars/projectontwikkelaars, of een etalage met gemeentelijke info (gemeentepagina XL).
 • Maak een fietsenberging in leegstaande winkels.
 • Benader de politiek (College, gemeenteraad) en andere partijen (Katwijkse Ondernemersvereniging, Citymarketeer, Kamer van Koophandel, Bedrijfsschap Detailhandel) en maak uw problemen kenbaar. Bekijk of en hoe uw eigen instrument (het Ondernemersfonds) kan worden ingezet.
 • Probeer te bevorderen dat standplaatshouders meerwaarde geven aan uw winkelcentrum (zonder af te doen aan gezonde concurrentie). Ik bedoel, als er al twee bakkers in uw winkelstraat gevestigd zijn, heeft die bekende bakker uit Spakenburg weinig meerwaarde. Ga in gesprek met de contactpersoon bedrijfsleven van de gemeente (indien voorhanden), of met de wethouder Economische Zaken.
 • Probeer ook, als het economische tij wél meezit, gezamenlijk de krachten te blijven bundelen. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan een stedelijk tapijt, andere verfraaiingen waar uw winkelcentrum beter van wordt of innovatief te blijven. Een winkelcentrum is nooit af. 
Ik denk dat winkeliersverenigingen met bovenstaande tips wel even vooruit kunnen. Heeft u opmerkingen of nog andere tips (of uitwerkingen van bovenstaande tips), reageer dan op deze blog.

edehands spullen voor een goed doel.

Reacties

 1. Mits de plannen passen in het bestemmingsplan, anders kunnen alle goede bedoelingen zo weer de ijskast in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bertine van Duijvenbode23 februari 2011 om 17:19

  Beste Edwin,
  Het zou raar zijn als diegene die de #KatwijkBeter discussie op Twitter is gestart, ik dus, niet zou reageren.
  De discussie is vanzelf op gang gekomen doordat ik een tweet plaatste over de zoveelste winkel die het centrum gaat verlaten. Nog een leeg pand erbij. De aantallen lopen op en ik heb zelf inmiddels van 2 verhuurders vernomen dat de interessen in de panden bedroevend is. Vaak is de huurprijs te hoog. Startende ondernemers krijgen nauwelijks een kans omdat banken niet meer zo toeschietelijk zijn in hun leningen. Gevolg is dat alleen de grote ketens interesse tonen en de plekken van de zelfstandige lokale ondernemers overnemen.
  Ondernemers moeten meer met elkaar samenwerken, dat ben ik het met je eens. Maar we hebben de gemeente qua politiek, college en raad en ook de citymarketeer daarbij hard nodig. Het moet een zaak zijn die ons allen treft. Mij is bekend gemaakt dat er inmiddels een rapport is waaruit blijkt dat Katwijk er economisch het slechtst voor staat in de Bollenstreekregio. Dat moet door alle partijen aangetrokken worden en dus ook door mensen die Katwijk besturen. De ondernemers, en dat ben ikzelf dus ook, dragen nu al een flink risico en zitten midden in die zorg. Het verbaast mij ten zeerste dat er altijd zoveel aandacht en energie wordt gestoken in hele luxe projecten zoals een Zeejachthaven, de Westerbaan en bijv. de parkeergarage aan de Boulevard. Stel dat al die plannen op een dag doorgaan is het dan niet raadzaam om ook een gezond en uistralend winkelgebied te hebben. Waar trek je dan al die toeristen voor naar toe? Ik vind het jammer dat je je beperkt tot het aanreiken van tips aan de ondernemers en winkeliersvereniging. Ik mis bijvoorbeeld een standpunt vanuit de politiek. Een zorguiting, een meewerkende draagkracht. En bovendien, wat ik het meest mis is jouw eigen inzicht en mening daarover.
  Maar wat ik al tweette, de VVD zet economische belangen en toerisme heel ver uit elkaar in hun plannen. Volgens mij gaat het daar een stukje mis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bertine,
  Dank voor je reactie. Ik heb me in mijn blog beperkt tot het tegengaan van leegstand. Het bredere 'toerisme-verhaal' heb ik even gelaten voor wat het is.

  Vanwege de positieve ontwikkelingen in de Hoornespassage kwam bij mij het idee op om iets met het onderwerp leegstand te gaan doen. Na mijn positieve tweet over de Hoornespassage werd ik gelijk in jouw discussie getrokken. Ik hoop overigens dat je het me niet kwalijk neemt dat ik verder kijk dan alleen het winkelcentrum waarin jij bent gevestigd. Ik proefde teleurstelling uit je reactie op mijn 'Hoornespassage-tweet'.

  Anyway, het feit dat ik een blog over leegstand schrijf geeft aan dat ik het onderwerp belangrijk vind. Leegstand van winkels is een slechte zaak en vergt een gezamenlijke aanpak. De tips die ik geef getuigen daar ook van en geven inzicht in de manier waarop ik naar de problemen kijk (innovatief zijn, verder kijken, kansen pakken).

  Maar het begint bij jezelf: wat kan ik als ondernemer - in verenigingsverband - zelf doen? De politiek komt heus wel aan bod, maak je daarover geen zorgen. Maar bedenk wel: moet een dokter zijn cliëntèle langsgaan om te vragen of men ziek is? Volgens mij werkt het zo niet.
  Tot slot lijkt je argument dat de VVD geen verband ziet tussen economische belangen en toerisme wat ver gezocht op basis van een opsomming in een flyer van een kandidaat voor Provinciale Staten. Zoals al eerder getweet, onder economie wordt ook verstaan vrijetijdseconomie en dat betekent hetzelfde als toerisme.

  Ik hoop dat jouw winkeliersvereniging maar ook alle anderen - binnen of buiten Katwijk - verder komen met de tips die ik heb gegeven. Succes ermee. Wordt vervolgd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg bedankt voor het delen van deze handige informatie. Ik ga er zeker gebruik van maken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…