Doorgaan naar hoofdcontent

The times they are a-changin'...toch?

The times they are a-changin'. Bob Dylan zong het al in 1964 en de tekst van dit nummer spreekt nog steeds tot de verbeelding. In diverse landen in de Arabische wereld zijn de tijden behoorlijk aan het veranderen. In een enkel land - Tunesië - heeft dit al tot een omwenteling geleid. In andere landen, zoals Egypte, is men bezig een omwenteling te forceren en proberen machthebbers elders in de regio de onrust in te dammen. We gaan zien waar dit alles toe leidt. Hopelijk gaat de omwenteling in Egypte met niet nog meer bloedvergieten gepaard, maar dat lijkt vooralsnog valse hoop te zijn. Het spijt mij overigens zeer te moeten constateren dat de tijden in Iran nog niet zijn veranderd.

Ook lokaal is er het een en ander in beweging maar dan van een heel andere orde. Ik doel nu op de voorgenomen ombuigingen ofwel bezuinigingen. Om de gemeentebegroting de komende jaren sluitend te krijgen moet een bedrag van 11 miljoen euro worden bezuinigd. Minder goed nieuws voor degenen die er door geraakt worden. Aan de andere kant vormen de bezuinigingen een ideale kans om hervormingen door te voeren. Het biedt de gemeente de mogelijkheid nog eens goed vast te stellen met welke visie het de komende jaren aan de slag gaat. Als er dan toch bezuinigd moet worden dan graag vergezeld van een visie.

Het zou mij veel waard zijn als een doordacht en doeltreffend subsidiebeleid van de grond gaat komen. Een subsidiebeleid met specifieke en meetbare doelen, met een koppeling tussen gemeentelijk beleid en subsidie-afspraken en daaraan een verantwoording gekoppeld van de instellingen die subsidie ontvangen.

Het zou goed zijn als we iedere euro omdraaien voordat ie wordt uitgegeven. Dus bijvoorbeeld eerst een goede inventarisatie van gemeentelijk vastgoed (accommodaties) voordat nieuwbouw wordt gepleegd ongeacht de bestemming ervan. Niet zomaar klakkeloos miljoenen (of überhaupt euro's) aan gemeenschapsgeld investeren in gebouwen of bepaalde diensten waar onvoldoende vraag naar is. De gemeentelijke uitgaven moeten worden verlaagd. Anders gezegd: de gemeentelijke inkomsten moeten niet worden verhoogd, dus geen OZB-verhoging!

Regeren is vooruitzien dus het blijft zaak om te investeren in zaken waar onze gemeente beter van wordt. Een broodnodige (verlengde) Westerbaan, een passende Zeejachthaven en een praktische verdieping en overkluizing van de Provinciale weg waarvoor nu het groene licht is gegeven. The times they are a-changin', reken maar!
Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!