Doorgaan naar hoofdcontent

Famous last words...

Gisteravond was de allerlaatste raadsvergadering van de periode 2010-2014. Dit was de tekst van mijn afscheidsspeech.

Voorzitter,

Vanavond neem ik afscheid van de gemeenteraad. Het waren vier enerverende jaren waarin veel is gebeurd. Het overlijden van fractiegenoot Kier Brul, in de eerste plaats,  en de pijnlijke fractie-scheiding van vorig jaar waarbij de wegen van de VVD-fractie en Anita van Ginkel uiteen gingen. Vanaf deze plaats nogmaals mijn felicitaties aan Anita voor de behaalde verkiezingswinst.

Het waren tevens vier drukke jaren. Per definitie, zou men zeggen, maar zeker als je een brede belangstelling hebt valt het allemaal niet mee. Het reguliere raadswerk, het bijwonen van lokale, landelijke en regionale bijeenkomsten - informatief of kennisgericht - van de gemeente, andere overheden of van de VVD, ingaan op uitnodigingen van de lokale gemeenschap, uitleggen van beleid op verjaardagen, zorgden ervoor dat de afgelopen vier jaar vele avonden goedgevuld waren. In de meeste gevallen kwam ik dan voldaan thuis, want ik vond het leuk en boeiend.

Ik ben blij en trots dat ik in de afgelopen raadsperiode binnen de politieke arena mijn bescheiden partijtje mocht meeblazen, tot aan de laatste reguliere raadsvergadering toe. Het mede-organiseren van de lokale hoorzitting Veiligheid, het op de agenda zetten van nut en noodzaak van efficiënte inzet van maatschappelijk vastgoed, het lidmaatschap van de klankbordgroep voor het Coligny-onderzoek en de regionale samenwerking in de Duin- en Bollenstreek, en andere ideeën wat een vervolg krijgt, zoals de afval-app en informeel raadsoverleg over de drie D’s, maken dat ik met tevredenheid terugkijk op de afgelopen raadsperiode. Ik had graag nog een periode doorgegaan maar de kandidaatstellingscommissie van de plaatselijke VVD dacht er anders over. Daar had ik vervolgens zo m’n gedachten bij, en de buitenwereld ook.  Ik zal er hier verder over zwijgen.

Tot slot zou ik u, burgemeester, de wethouders, de gemeentesecretaris, de griffier en zijn team, de bodes, het ambtelijk apparaat en, niet in de laatste plaats, de raadsleden hartelijk danken voor de collegialiteit en samenwerking in de afgelopen jaren en u allen veel succes wensen, binnen én buiten deze raadzaal. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!