Doorgaan naar hoofdcontent

4 Redenen waarom het kabinet moet blijven

Morgen, maandag, wordt er in Den Haag verder gepraat over de problematiek rondom de Bed-bad-brood-regeling. De gesprekken verlopen moeizaam en er bestaat een reëel gevaar dat het kabinet Rutte II over deze kwestie gaat vallen. Dat lijkt me een slechte zaak. Het kabinet Rutte II moet blijven. Een aantal redenen.

1. De economie trekt aan.
Politieke instabiliteit is slecht voor het vestigingsklimaat in Nederland en daarmee slecht voor de economie. Het voorzichtige economische herstel mag niet teniet worden gedaan door een crisis over een Bed-bad-brood-regeling. De economische belangen zijn simpelweg te groot. Bovendien is het prettig als je de vruchten kunt plukken van het zelf ingezette beleid. Vecht daarom door voor een verder herstel van onze economie, een gunstig ondernemersklimaat en werkgelegenheid. Verknal het oogstjaar 2016 niet!

2. Internationale ontwikkelingen
De internationale veiligheidssituatie geeft genoeg zorgen. De situatie in Oost-Oekraïne, het mogelijk mislukken van de 'Iran-deal', de oorlog tegen het jihadisme, de oorlog in Jemen waarbij de toegang tot het Suez-kanaal wordt bedreigd (en daarmee de internationale handel) geven de behoefte aan voor een missionair kabinet.

3. Geloofwaardigheid is in het geding.
'Het kabinet is gevallen, kan ons land eindelijk weer opstaan'. Dit was de VVD-slogan na de val van het kabinet Balkenende IV. Niets zo pijnlijk als een andere partij met dezelfde leus succesvol campagne voert tegen de huidige coalitie. Het is tevens moeilijk campagne voeren voor onderwerpen als werkgelegenheid en veiligheid als je als partij deze onderwerpen te grabbel gooit omwille van symboolpolitiek. De electorale gevolgen (voor beide partijen) laten zich raden. Daarbij, wie breekt betaalt. Dat laat bijvoorbeeld de val van het kabinet Balkenende I zien.

4. Er zijn belangrijker zaken om over te vallen. 
Natuurlijk getuigt het van vredelievende wereldvreemdheid om bij uitgeprocedeerde asielzoekers valse verwachtingen te wekken. Een klap in het gezicht van iedere uitgeprocedeerde vreemdeling die wél het vonnis van een rechter respecteert en vertrekt. De slogan 'het moet eerlijker' van de PvdA krijgt zo wel een hele cynische ondertoon. Daarbij betekent het in Nederland nogal wat als je als asielzoeker bent uitgeprocedeerd. Des te meer reden om werk te maken van het uitzetten van ongewenste vreemdelingen die een middelvinger opsteken naar de uitspraak van de rechter. En toch is het zaak om een pragmatische oplossing te vinden voor dit probleem. Op geen enkel onderwerp werkt het te voeren beleid perfect en dus ook niet op het gebied van vreemdelingenbeleid. Liever wat meer aandacht voor het niet-functionerende UWV, het bevorderen van economisch herstel, het 'blind' geld uitgeven aan ontwikkelingshulp (zeker in het geval van landen die weigeren om onderdanen terug te nemen) of het op niveau brengen van de begroting van Defensie.

Kortom, alle reden om koers te houden. De komende week zal blijken over hoeveel creativiteit en realiteitszin de onderhandelaars van de coalitiepartijen beschikken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!