Doorgaan naar hoofdcontent

Zeezicht door zonnetorens

De komst van drie windmolenparken voor de kust van NoordwijkKatwijk en Zandvoort is weer een stap dichterbij gekomen. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid de plannen in die richting van minister Kamp.  Kiezen voor windmolenparken in de Noordzee is de makkelijkste weg maar getuigt ook van een beperkte blik, bij de ministeries van Economische Zaken en van Milieu en kennelijk ook bij de meerderheid in de Tweede Kamer.

Jammer, want nog afgezien van de horizonvervuiling zijn er andere en betere opties waarmee de doelstellingen uit het Energieakkoord óók gehaald kunnen worden. Als men zonder oogkleppen probeert om de doelstellingen te halen uit het Energie-akkoord, dan was de optie om energie uit het zonnige zuiden te halen vast en zeker onderwerp van gesprek zijn geweest.
Zonnetorens in de buurt van de Spaanse stad Sevilla (bron: argusactueel.be)

Elders in Europa hernieuwbare energie realiseren, het kan en het mág! Het is dus een realistische optie om bijvoorbeeld zonnetorens te plaatsen in Zuid-Europa, bijv. in Spanje. Dat mag meetellen voor de Nederlandse doelstelling, ook als er in eerste instantie alleen stroom wordt opgewekt voor lokaal gebruik.

Zonnetorens werken met spiegels, die het zonlicht op de top van de toren concentreren. Hierdoor kan warmte worden geoogst en met die warmte kan elektriciteit worden opgewekt. De warmte kan ook worden opgeslagen waarna op afroep elektriciteit kan worden opgewekt. In Spanje kan met zonnetorens stroom worden opgewekt die vijf cent per kilowattuur goedkoper is dan met windmolens in de Noordzee.

Als we de doelstellingen en problematiek van het Energie-akkoord in Europees verband kunnen oplossen, waarom zouden het dan nalaten? In landen als Spanje, Portugal of Griekenland is veel meer ruimte (dus minder overlastgevend), meer zon en helaas ook meer werkeloosheid dan bij ons al het geval is. Investeren in zonnetorens in deze landen levert daar werkgelegenheid op (bouw, onderhoud, etc.), bespaart ons horizonvervuiling en een boete van de EU als we ons niet aan de afspraken houden. Vanzelfsprekend moeten er goede afspraken worden gemaakt als er behoefte is aan fysieke stroom uit genoemde landen.

Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: de doelstelling voor hernieuwbare energie wordt gehaald, we besparen onszelf horizonvervuiling, redden het kusttoerisme en we geven praktisch invulling aan Europese samenwerking. Ons zeezicht kan worden gered door zonnetorens!

Reacties

 1. Waarom zouden de spanjaarden hun duurzame energie afstaan aan Nederland? Zij willen zelf ook duurzaam worden, en hebben zelf doelstellingen te halen.
  Bovendien moeten er dure kabels aangelegd worden, betalen jullie die als windmolen haters?Of zeg je| wij de 1% windmolen haters willen dat de andere 99% van der Nederlanders 20 miljard extra betaald omdat wij, de 1% liever geen windmolens zien.
  Hebben jullie daar 20 miljard extra voor over?"

  Dat vraag je in feite.
  Ik vind dat zwak, wees een vent, en accepteer die paar windmolens. De rest van Nederland accepteert jullie.
  Overweeg om zelf naar een ander land te verhuizen waar meer ruimte is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Henk, ik pleit ervoor om andere goedkopere en redelijke alternatieven te onderzoeken. Lees de blog nog eens. Overigens ben ik geen windmolenhater. Gelet op de hoge kosten die gemoeid zijn met de aanleg van windmolenparken waarbij 700 windmolens van 190 meter hoog op 18km uit de kust worden neergeplamd, mag er best kritisch naar worden gekeken. Hobby's waarbij een ander voor de kosten mag opdraaien zijn de beste hobby's ;-).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!