Doorgaan naar hoofdcontent

Zeezicht door zonnetorens

De komst van drie windmolenparken voor de kust van NoordwijkKatwijk en Zandvoort is weer een stap dichterbij gekomen. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid de plannen in die richting van minister Kamp.  Kiezen voor windmolenparken in de Noordzee is de makkelijkste weg maar getuigt ook van een beperkte blik, bij de ministeries van Economische Zaken en van Milieu en kennelijk ook bij de meerderheid in de Tweede Kamer.

Jammer, want nog afgezien van de horizonvervuiling zijn er andere en betere opties waarmee de doelstellingen uit het Energieakkoord óók gehaald kunnen worden. Als men zonder oogkleppen probeert om de doelstellingen te halen uit het Energie-akkoord, dan was de optie om energie uit het zonnige zuiden te halen vast en zeker onderwerp van gesprek zijn geweest.
Zonnetorens in de buurt van de Spaanse stad Sevilla (bron: argusactueel.be)

Elders in Europa hernieuwbare energie realiseren, het kan en het mág! Het is dus een realistische optie om bijvoorbeeld zonnetorens te plaatsen in Zuid-Europa, bijv. in Spanje. Dat mag meetellen voor de Nederlandse doelstelling, ook als er in eerste instantie alleen stroom wordt opgewekt voor lokaal gebruik.

Zonnetorens werken met spiegels, die het zonlicht op de top van de toren concentreren. Hierdoor kan warmte worden geoogst en met die warmte kan elektriciteit worden opgewekt. De warmte kan ook worden opgeslagen waarna op afroep elektriciteit kan worden opgewekt. In Spanje kan met zonnetorens stroom worden opgewekt die vijf cent per kilowattuur goedkoper is dan met windmolens in de Noordzee.

Als we de doelstellingen en problematiek van het Energie-akkoord in Europees verband kunnen oplossen, waarom zouden het dan nalaten? In landen als Spanje, Portugal of Griekenland is veel meer ruimte (dus minder overlastgevend), meer zon en helaas ook meer werkeloosheid dan bij ons al het geval is. Investeren in zonnetorens in deze landen levert daar werkgelegenheid op (bouw, onderhoud, etc.), bespaart ons horizonvervuiling en een boete van de EU als we ons niet aan de afspraken houden. Vanzelfsprekend moeten er goede afspraken worden gemaakt als er behoefte is aan fysieke stroom uit genoemde landen.

Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: de doelstelling voor hernieuwbare energie wordt gehaald, we besparen onszelf horizonvervuiling, redden het kusttoerisme en we geven praktisch invulling aan Europese samenwerking. Ons zeezicht kan worden gered door zonnetorens!

Reacties

 1. Waarom zouden de spanjaarden hun duurzame energie afstaan aan Nederland? Zij willen zelf ook duurzaam worden, en hebben zelf doelstellingen te halen.
  Bovendien moeten er dure kabels aangelegd worden, betalen jullie die als windmolen haters?Of zeg je| wij de 1% windmolen haters willen dat de andere 99% van der Nederlanders 20 miljard extra betaald omdat wij, de 1% liever geen windmolens zien.
  Hebben jullie daar 20 miljard extra voor over?"

  Dat vraag je in feite.
  Ik vind dat zwak, wees een vent, en accepteer die paar windmolens. De rest van Nederland accepteert jullie.
  Overweeg om zelf naar een ander land te verhuizen waar meer ruimte is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Henk, ik pleit ervoor om andere goedkopere en redelijke alternatieven te onderzoeken. Lees de blog nog eens. Overigens ben ik geen windmolenhater. Gelet op de hoge kosten die gemoeid zijn met de aanleg van windmolenparken waarbij 700 windmolens van 190 meter hoog op 18km uit de kust worden neergeplamd, mag er best kritisch naar worden gekeken. Hobby's waarbij een ander voor de kosten mag opdraaien zijn de beste hobby's ;-).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …