Doorgaan naar hoofdcontent

Zeezicht door zonnetorens

De komst van drie windmolenparken voor de kust van NoordwijkKatwijk en Zandvoort is weer een stap dichterbij gekomen. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid de plannen in die richting van minister Kamp.  Kiezen voor windmolenparken in de Noordzee is de makkelijkste weg maar getuigt ook van een beperkte blik, bij de ministeries van Economische Zaken en van Milieu en kennelijk ook bij de meerderheid in de Tweede Kamer.

Jammer, want nog afgezien van de horizonvervuiling zijn er andere en betere opties waarmee de doelstellingen uit het Energieakkoord óók gehaald kunnen worden. Als men zonder oogkleppen probeert om de doelstellingen te halen uit het Energie-akkoord, dan was de optie om energie uit het zonnige zuiden te halen vast en zeker onderwerp van gesprek zijn geweest.
Zonnetorens in de buurt van de Spaanse stad Sevilla (bron: argusactueel.be)

Elders in Europa hernieuwbare energie realiseren, het kan en het mág! Het is dus een realistische optie om bijvoorbeeld zonnetorens te plaatsen in Zuid-Europa, bijv. in Spanje. Dat mag meetellen voor de Nederlandse doelstelling, ook als er in eerste instantie alleen stroom wordt opgewekt voor lokaal gebruik.

Zonnetorens werken met spiegels, die het zonlicht op de top van de toren concentreren. Hierdoor kan warmte worden geoogst en met die warmte kan elektriciteit worden opgewekt. De warmte kan ook worden opgeslagen waarna op afroep elektriciteit kan worden opgewekt. In Spanje kan met zonnetorens stroom worden opgewekt die vijf cent per kilowattuur goedkoper is dan met windmolens in de Noordzee.

Als we de doelstellingen en problematiek van het Energie-akkoord in Europees verband kunnen oplossen, waarom zouden het dan nalaten? In landen als Spanje, Portugal of Griekenland is veel meer ruimte (dus minder overlastgevend), meer zon en helaas ook meer werkeloosheid dan bij ons al het geval is. Investeren in zonnetorens in deze landen levert daar werkgelegenheid op (bouw, onderhoud, etc.), bespaart ons horizonvervuiling en een boete van de EU als we ons niet aan de afspraken houden. Vanzelfsprekend moeten er goede afspraken worden gemaakt als er behoefte is aan fysieke stroom uit genoemde landen.

Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: de doelstelling voor hernieuwbare energie wordt gehaald, we besparen onszelf horizonvervuiling, redden het kusttoerisme en we geven praktisch invulling aan Europese samenwerking. Ons zeezicht kan worden gered door zonnetorens!

Reacties

  1. Waarom zouden de spanjaarden hun duurzame energie afstaan aan Nederland? Zij willen zelf ook duurzaam worden, en hebben zelf doelstellingen te halen.
    Bovendien moeten er dure kabels aangelegd worden, betalen jullie die als windmolen haters?Of zeg je| wij de 1% windmolen haters willen dat de andere 99% van der Nederlanders 20 miljard extra betaald omdat wij, de 1% liever geen windmolens zien.
    Hebben jullie daar 20 miljard extra voor over?"

    Dat vraag je in feite.
    Ik vind dat zwak, wees een vent, en accepteer die paar windmolens. De rest van Nederland accepteert jullie.
    Overweeg om zelf naar een ander land te verhuizen waar meer ruimte is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Henk, ik pleit ervoor om andere goedkopere en redelijke alternatieven te onderzoeken. Lees de blog nog eens. Overigens ben ik geen windmolenhater. Gelet op de hoge kosten die gemoeid zijn met de aanleg van windmolenparken waarbij 700 windmolens van 190 meter hoog op 18km uit de kust worden neergeplamd, mag er best kritisch naar worden gekeken. Hobby's waarbij een ander voor de kosten mag opdraaien zijn de beste hobby's ;-).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kier Brul jr. overleden

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!

Reactie op ingebrachte standpunten

Hierbij mijn reactie op Kattuk.nl op standpunten van andere bezoekers, naar aanleiding van de discussie die ik daar heb aangezwengeld over een veilig Nieuwjaarsfeest: Ik ben helemaal niet op zoek naar negatieve verhalen. Ik ben ook geen tegenstander van SKA. Sterker, ik vond het jammer dat ik de rondleiding op het terrein moest missen (4 raads- of commissieleden zou overigens nog steeds te weinig zijn, maar dit terzijde). Ik maak me zorgen over de openbare orde en veiligheid bij feesten. Als er 4000 m/v op af komt dan moet dat goed worden gemanaged. En als er bij bezoekers gevoelens van onveiligheid heersen (of een andere wrange nasmaak hebben), meldt dit dan kunnen we hier volgend jaar iets mee doen! De ogen sluiten voor kwaliteitsverbetering en iemand met een kritische blik (maar met goede bedoelingen) bestempelen als een tegenstander van het Nieuwjaarsfeest is mij iets te gemakkelijk. Ik doel niet alleen op Hoek van Holland. De gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden kun je o

Politieke TellSell-reclame

Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten-verkiezingen (en indirect de Eerste Kamerverkiezingen) in het vooruitzicht, is de VVD op jacht naar de rechtse kiezer. Met een interview van Klaas Dijkhoff in de Telegraaf over het Klimaatakkoord wat hij 'niet zomaar' wil uitvoeren. Ook premier Mark Rutte liet van zich horen tijdens zijn wekelijke persconferentie, waar hij aangaf dat hij figuren die geweld (willen) gebruiken tegen hulpverleners tijdens Oud en Nieuw liefst zelf 'in elkaar zou slaan' met de toevoeging dat 'dat natuurlijk niet kan'. De kiezer koopt niet veel voor dit soort uitspraken voor de bühne. Het gedrocht wat men Klimaatakkoord noemt is een voorbeeld van naïef-linkse klimaatideologie waar de Nederlandse economie nog flink last van zal krijgen. Dit had de VVD, i.c. Klaas Dijkhoff ook kunnen weten toen hij ermee akkoord ging. Dat hij er nu, met een uitgekiende woordkeuze, publiekelijk - tijdelijk? - afstand van neemt, heeft slechts tot doel om ki