Doorgaan naar hoofdcontent

Even in de achteruitkijkspiegel kijken

"Wij zorgen dat we dit probleem oplossen". Deze verfrissende uitspraak heb ik het afgelopen jaar gemist, als ik me beperk tot de lokale politiek. Opvallend, omdat er genoeg dossiers zijn die alle aandacht zouden moeten opeisen. Ik noem er drie.

De overkluizing/ondertunneling/verdieping van de N206 ter hoogte van Katwijk a/d Rijn. In de verste verte is er geen zicht op een betaalbare oplossing. Geen enkele andere overheid wenst de portemonnee te trekken om de leefbaarheid aldaar te verbeteren. Straks hebben we een prachtige RijnlandRoute, met een lelijke puist in Katwijk a/d Rijn. 

Dan het dramadossier-Westerbaan. De kans is zeer aanwezig dat in de loop van 2015 de betonblokken weer teruggeplaatst moeten worden, met alle verkeers(veiligheid)ellende van dien. 

Tot slot het in mijn ogen miezerige evenementenbeleid. Al jaren wordt het geduld van goedwillende vrijwilligers met de lokale overheid op de proef gesteld. Te laat afgegeven vergunningen, conservatieve eindtijden van evenementen, subsidie-aanvragen die te laat worden behandeld, en nu weer gesteggel met een vrijwilligersorganisatie over een rekening van maar liefst 911 euro. 
Leiderschap

Waar is de passie om deze dossiers op te lossen of in de juiste oplossingsrichting te krijgen? Het spijt me, maar ik heb de neiging om lokale bestuurders af te rekenen op lokale dossiers. Daar wordt men voor betaald. Daarbij moet het de lokale belastingbetaler zijn die profijt moet trekken van nevenfuncties van bestuurders. Overigens, het doet er niet toe of de nevenfunctie goed of slecht wordt vervuld (goed, denk ik in dit geval) of dat het om een voorzitterschap gaat van de Asielcommissie of de Tandartsenbond. Op welke wijze is er voordeel te behalen voor inwoners van een gemeente? Dat moet, algemeen gesteld, de afweging zijn bij het aanvaarden van nevenfuncties door burgemeesters.

Afgaande op bovenstaande probleemdosiers moeten we reëel zijn: dat profijt is er (nog) niet. Ik vraag me sterk af of voor bovenstaande gevallen bijvoorbeeld een lobby-strategie is uitgestippeld of dat de betreffende portefeuillehouder eens een kop koffie drinkt met vrijwilligers die hun mede-inwoners een mooi feest willen bezorgen. 

Het lijkt me goed als de hoogste lokale gezagsdrager in 2016 met passie aan de slag gaat met bovenstaande dossiers en dat ook ondubbelzinnig duidelijk maakt aan de lokale belastingbetaler. Het besluit voor de vestiging van een permanent (dus niet tijdelijk, waarmee voldoende in de behoefte wordt voorzien) asielzoekerscentrum is wat mij betreft illustratief voor de verkeerde prioriteiten die in 2015 zijn gesteld. 

Hopelijk kan in 2016 meer durf, duidelijkheid en daadkracht worden getoond als het gaat om bovenstaande dossiers, waarbij ik hoop dat in 2016 deze dossiers de meeste tijd opslokken. Dat geldt uiteraard ook voor de gemeenteraad. De lokale belastingbetaler rekent daar op, ook in 2016. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!