Doorgaan naar hoofdcontent

Raif Badawi moet vrij!

Eind oktober werd aan de Saoedische blogger Raif Badawi de Sacharov Vrijheid van Denken Prijs 2015 toegekend. Raif Badawi is een prominente Saoedische blogger met liberale ideeën. In zijn blog uitte hij kritiek op de Saoedische autoriteiten en de religieuze leiders. Hij stelde de politisering van de islam ter discucussie. Hij schreef over het gevaar van de verspreiding van extremistisch gedachtegoed op universiteiten. Ook kaartte hij het Saoedische verbod op Valentijnsdag aan: waarom is er een verbod? Hij schreef vurige betogen voor de vrijheid van religie en hij verbaasde zich over het feit dat moslims een moskee wilden bouwen op de plek waar het World Trade Center stond in New York. 

De beloning in eigen land voor het delen van zijn liberale ideeën bestond uit duizend zweepslagen, een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 191.000 euro en een reisverbod van tien jaar. Deze straf kreeg hij in september opgelegd. Onder meer voor het "beledigen van de islam" maar naar verluidt toch vooral voor zijn blog. De straf van duizend zweepslagen duurt twintig weken lang, met vijftig slagen per week; elke vrijdag na het middaggebed.
Raif Badawi

Persorganisatie Freedom House beschouwt Saoedi-Arabië als een van de meest repressieve landen ter wereld. Met een score van 84 op een schaal van 0 tot 100 (100 is geen persvrijheid) is het niet verwonderlijk dat publicaties die de nationale veiligheid schaden zijn verboden. Op afvalligheid staat de de doodstraf. De mate van internetvrijheid laat ook veel te wensen over. Geregeld worden burgers opgepakt en accounts afgesloten. Je vraagt je af; waarom worden de producten uit Saoedi-Arabië niet gelabeld? Al die 'muren' in Saoedi-Arabië, zoals de 'muur' die om het bijhouden van een blog is gebouwd, kent men in Israël niet: de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten. Het op grote schaal 'bezet' houden van burgerlijke vrijheden is kennelijk minder erg. Een blogger met een mening weet zich in Saoedi-Arabië verzekerd van 1000 stokslagen...

Raif Badawi kent inmiddels de impact van de 'muren' in Saoedi-Arabië. Letterlijk en figuurlijk. Afgelopen week is hij overgebracht naar een isoleercel en is hij in hongerstaking gegaan. Badawi zit sinds 2012 vast. Afgelopen donderdag deed zijn vrouw namens hem nog een oproep aan koning Salman om Raif vrij te laten. Veel hoop op een snelle vrijlating is er helaas niet. Zijn vrouw zal woensdag in Straatsburg de EU Sacharov Vrijheid van Denken Prijs 2015 ophalen.

Wat kunnen we doen om deze blogger, die slechts gebruik wilde maken van de vrijheid van meningsuiting, vrij te krijgen? Twee tips, waarbij ik vooral de mensen die zeggen zichzelf niet in moslim-extremisme te herkennen zou willen oproepen van zich te laten horen.
1. Stuur een bericht naar de Saoedische ambassade.
2. Koop zijn boek '1000 stokslagen voor de vrijheid'.

Hopelijk komen er voor Raif Badawi en zijn gezin betere tijden aan. Raif Badawi moet vrij!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…

Vergeet de Jezidi's niet!

Op 3 augustus 2014 begon een ongekende vervolging en genocide van de Jezidi-bevolking in Noord-Irak. Vanaf die datum waren de Jezidi's één van de bevolkingsgroepen die door de terreurgroep ISIS werden vervolgd en vermoord. Op 30 juli van dat jaar kwamen de Jezidi's in opstand tegen het oprukkende ISIS. Velen van hen kwamen vast te zitten op de berg van Sinjar, waar ook veel mensen stierven door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Het lot van de Jezidi's die in handen zijn gevallen van ISIS is dat zij zich moeten bekeren tot de Islam. Vaak vinden zij de dood en worden vrouwen en kinderen verhandeld als slaaf.

Deze praktijk, vooral slavernij, is nog steeds aan de gang. De schaarse berichtgeving hierover wekt verbazing. Dat geldt ook voor de herdenking, afgelopen donderdag. De herdenking vormde geen nieuws-item, terwijl er wel alle ruimte en uiteraard alle reden was om er wél aandacht aan te besteden. Het lijden van de Jezidi-bevolking kan heel gemakkelijk worden gekoppel…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…

De drie best gelezen blogs van 2018

Dit is de top drie van best gelezen blogs van 2018. Een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2019 toegewenst!

Voorspelling


Fake-democraat

Failliet

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…