Doorgaan naar hoofdcontent

Raif Badawi moet vrij!

Eind oktober werd aan de Saoedische blogger Raif Badawi de Sacharov Vrijheid van Denken Prijs 2015 toegekend. Raif Badawi is een prominente Saoedische blogger met liberale ideeën. In zijn blog uitte hij kritiek op de Saoedische autoriteiten en de religieuze leiders. Hij stelde de politisering van de islam ter discucussie. Hij schreef over het gevaar van de verspreiding van extremistisch gedachtegoed op universiteiten. Ook kaartte hij het Saoedische verbod op Valentijnsdag aan: waarom is er een verbod? Hij schreef vurige betogen voor de vrijheid van religie en hij verbaasde zich over het feit dat moslims een moskee wilden bouwen op de plek waar het World Trade Center stond in New York. 

De beloning in eigen land voor het delen van zijn liberale ideeën bestond uit duizend zweepslagen, een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 191.000 euro en een reisverbod van tien jaar. Deze straf kreeg hij in september opgelegd. Onder meer voor het "beledigen van de islam" maar naar verluidt toch vooral voor zijn blog. De straf van duizend zweepslagen duurt twintig weken lang, met vijftig slagen per week; elke vrijdag na het middaggebed.
Raif Badawi

Persorganisatie Freedom House beschouwt Saoedi-Arabië als een van de meest repressieve landen ter wereld. Met een score van 84 op een schaal van 0 tot 100 (100 is geen persvrijheid) is het niet verwonderlijk dat publicaties die de nationale veiligheid schaden zijn verboden. Op afvalligheid staat de de doodstraf. De mate van internetvrijheid laat ook veel te wensen over. Geregeld worden burgers opgepakt en accounts afgesloten. Je vraagt je af; waarom worden de producten uit Saoedi-Arabië niet gelabeld? Al die 'muren' in Saoedi-Arabië, zoals de 'muur' die om het bijhouden van een blog is gebouwd, kent men in Israël niet: de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten. Het op grote schaal 'bezet' houden van burgerlijke vrijheden is kennelijk minder erg. Een blogger met een mening weet zich in Saoedi-Arabië verzekerd van 1000 stokslagen...

Raif Badawi kent inmiddels de impact van de 'muren' in Saoedi-Arabië. Letterlijk en figuurlijk. Afgelopen week is hij overgebracht naar een isoleercel en is hij in hongerstaking gegaan. Badawi zit sinds 2012 vast. Afgelopen donderdag deed zijn vrouw namens hem nog een oproep aan koning Salman om Raif vrij te laten. Veel hoop op een snelle vrijlating is er helaas niet. Zijn vrouw zal woensdag in Straatsburg de EU Sacharov Vrijheid van Denken Prijs 2015 ophalen.

Wat kunnen we doen om deze blogger, die slechts gebruik wilde maken van de vrijheid van meningsuiting, vrij te krijgen? Twee tips, waarbij ik vooral de mensen die zeggen zichzelf niet in moslim-extremisme te herkennen zou willen oproepen van zich te laten horen.
1. Stuur een bericht naar de Saoedische ambassade.
2. Koop zijn boek '1000 stokslagen voor de vrijheid'.

Hopelijk komen er voor Raif Badawi en zijn gezin betere tijden aan. Raif Badawi moet vrij!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…