Doorgaan naar hoofdcontent

Even tot tien tellen

Afgelopen week vloog op social media weer iemand uit de bocht met een doodverwensing. In dit geval een voorzitter van de PvdA-afdeling Katwijk. De persoon in kwestie is waarschijnlijk niet de laatste persoon die zich op social media deed gelden met ongefundeerde uitspraken en doodverwensingen. Het is maar te hopen dat zijn uitingen op social media en het gevolg daarvan (aftreden als voorzitter en een negatieve sfeer rond zijn persoon) een positief effect heeft gehad. Namelijk dat het bewustzijn is toegenomen dat onbehoorlijk gedrag op social media niet verstandig is en een prijs kent.

Tot nu toe zijn er helaas nog ontelbaar veel voorbeelden van onbeschaafd gedrag op social media. Menig nieuwsbericht op Twitter of Facebook, tweets of berichten van politici op Twitter of Facebook of reacties op televisie-programma´s worden niet zelden voorzien van weinig flatteus commentaar. Daarbij is niet alleen sprake van een bedenkelijke boodschap maar ook de manier waarop (veelal een totaal gebrek aan interpunctie) geeft aanleiding tot snel doorscrollen.

Het plaatsen van dergelijke uitingen op social media is in de eerste plaats natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid. Tevens wil ik niet tornen aan de vrijheid van meningsuiting. Het lijkt me echter wel aanbevelenswaardig als degenen die op social media hun mening willen uiten iets langer nadenken over hun tweet of reactie op social media.

Welk beeld wil je van jezelf achterlaten? Zou je in een zaaltje ook overgaan tot geschreeuw en gescheld? Wat is je maatschappelijke positie? Kan mijn uiting mijzelf en/of mijn (professionele) omgeving ernstige schade toebrengen? Is er sprake van correct Nederlands? Kortom, iets meer aandacht voor persoonlijk reputatiemanagement kan een hoop negatieve beeldvorming ten aanzien van je eigen persoon voorkomen. Op die manier bewijs je jezelf, je omgeving en de vrijheid van meningsuiting een enorme dienst. Even tot tien tellen voordat je iets plaatst op social media kan daarom helemaal geen kwaad.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!