Doorgaan naar hoofdcontent

Even tot tien tellen

Afgelopen week vloog op social media weer iemand uit de bocht met een doodverwensing. In dit geval een voorzitter van de PvdA-afdeling Katwijk. De persoon in kwestie is waarschijnlijk niet de laatste persoon die zich op social media deed gelden met ongefundeerde uitspraken en doodverwensingen. Het is maar te hopen dat zijn uitingen op social media en het gevolg daarvan (aftreden als voorzitter en een negatieve sfeer rond zijn persoon) een positief effect heeft gehad. Namelijk dat het bewustzijn is toegenomen dat onbehoorlijk gedrag op social media niet verstandig is en een prijs kent.

Tot nu toe zijn er helaas nog ontelbaar veel voorbeelden van onbeschaafd gedrag op social media. Menig nieuwsbericht op Twitter of Facebook, tweets of berichten van politici op Twitter of Facebook of reacties op televisie-programma´s worden niet zelden voorzien van weinig flatteus commentaar. Daarbij is niet alleen sprake van een bedenkelijke boodschap maar ook de manier waarop (veelal een totaal gebrek aan interpunctie) geeft aanleiding tot snel doorscrollen.

Het plaatsen van dergelijke uitingen op social media is in de eerste plaats natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid. Tevens wil ik niet tornen aan de vrijheid van meningsuiting. Het lijkt me echter wel aanbevelenswaardig als degenen die op social media hun mening willen uiten iets langer nadenken over hun tweet of reactie op social media.

Welk beeld wil je van jezelf achterlaten? Zou je in een zaaltje ook overgaan tot geschreeuw en gescheld? Wat is je maatschappelijke positie? Kan mijn uiting mijzelf en/of mijn (professionele) omgeving ernstige schade toebrengen? Is er sprake van correct Nederlands? Kortom, iets meer aandacht voor persoonlijk reputatiemanagement kan een hoop negatieve beeldvorming ten aanzien van je eigen persoon voorkomen. Op die manier bewijs je jezelf, je omgeving en de vrijheid van meningsuiting een enorme dienst. Even tot tien tellen voordat je iets plaatst op social media kan daarom helemaal geen kwaad.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …