Doorgaan naar hoofdcontent

Verkeerde moment voor erkenning Palestijnse staat

Afgelopen week pleitte de PvdA voor erkenning van een Palestijnse staat. Nederland zou, in navolging van Frankrijk, over moeten gaan tot erkenning als de vredesonderhandelingen mislukken, om het vredesproces een impuls te geven en om verdere escalatie te voorkomen.

Het lijkt mij dat het 'strategische moment' nog lang niet is aangebroken om over te gaan tot erkenning van een Palestijnse staat. Waarom niet?

1. Het lijkt me voor de hand liggen dat de 'Palestijnse Autoriteit' de vredesonderhandelingen, voor zover we die serieus kunnen nemen, zullen laten mislukken als men daarvoor wordt beloond met een zelfstandige staat. Met andere woorden; het belonen van slecht gedrag is nooit een goed idee, en zeker niet in dit geval. Zolang Abbas de daders van steekincidenten de hemel in prijst, zou hem slechts de 'beloning' van scherpe internationale veroordeling, sancties tegen de 'Palestijnse Autoriteit' en onmiddellijk aftreden moeten toekomen. Overigens, wat is de waarde van erkenning van een Palestijnse staat als deze de staat Israël niet erkent?

2.  Het is niet in het belang van de Palestijnen om een gebied wat officieus nu al een 'failure state' is, te formaliseren tot officiële staat. Corruptie, als gevolg van oneindig veel financiële hulp in de laatste decennia, viert hoogtij, van wederopbouw in de Gaza is geen sprake, het graven van tunnels heeft voor IS-light (Hamas) voorrang en de uitzichtloze economische situatie vormt een ideaal fundament voor het oprichten van een tweede Islamitische Staat.

3.  Het bieden van economisch perspectief voor de Palestijnse bevolking, het garanderen van burgerrechten, het bieden van een democratische rechtsstaat en het uitbannen van radicalisme kon weleens eerder bereikt worden als men het idee van een 'Eén-staat-oplossing' gaat onderzoeken.

Vooralsnog is er sprake van een bloedige patstelling waarin allereerst de Palestijnse bevolking moet gaan 'bewegen'. Het 'strategische moment' om dat te doen is juist nu. In plaats van zich te laten ophitsen door een corrupt Abbas-regime en en zich te laten verleiden tot blinde haat, is het raadzaam als de doorsnee Palestijn eens tot tien gaat tellen en nog eens nadenkt over de toekomst van de talrijke Palestijnse jeugd.

De internationale gemeenschap moet tevens even tot tien tellen. Het is bijzonder ongeloofwaardig om de krachten te bundelen voor het vernietigen van de Islamitische Staat in Syrië en tegelijkertijd diplomatie en geld te investeren in de oprichting van een de facto tweede Islamitische Staat een paar honderd kilometer verderop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…

Vergeet de Jezidi's niet!

Op 3 augustus 2014 begon een ongekende vervolging en genocide van de Jezidi-bevolking in Noord-Irak. Vanaf die datum waren de Jezidi's één van de bevolkingsgroepen die door de terreurgroep ISIS werden vervolgd en vermoord. Op 30 juli van dat jaar kwamen de Jezidi's in opstand tegen het oprukkende ISIS. Velen van hen kwamen vast te zitten op de berg van Sinjar, waar ook veel mensen stierven door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Het lot van de Jezidi's die in handen zijn gevallen van ISIS is dat zij zich moeten bekeren tot de Islam. Vaak vinden zij de dood en worden vrouwen en kinderen verhandeld als slaaf.

Deze praktijk, vooral slavernij, is nog steeds aan de gang. De schaarse berichtgeving hierover wekt verbazing. Dat geldt ook voor de herdenking, afgelopen donderdag. De herdenking vormde geen nieuws-item, terwijl er wel alle ruimte en uiteraard alle reden was om er wél aandacht aan te besteden. Het lijden van de Jezidi-bevolking kan heel gemakkelijk worden gekoppel…

En het orkest speelde verder...

Afgelopen week was het weer raak, helaas. Een moslimterrorist meende een vreedzame Kerstmarkt in Straatsburg te moeten terroriseren door eerst Allahu Akbar te roepen en vervolgens te schieten op onschuldige bezoekers. Intussen zijn er vijf doden te betreuren. Vijf mensen die zich erop verheugden om een Kerstmarkt te bezoeken....

De respons op dit drama was zoals verwacht: een klopjacht op de dader (met het doodschieten van deze moslimfundamentalist als uiteindelijk bevredigend resultaat), bloemen op de plek des onheils, een minuut stilte in het Europees Parlement (Straatsburg is de stad van de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement) en dat was het dan. Premier Rutte zei in een reactie: "Belangrijkste verzet dat we tegen dit soort idioten kunnen bieden is gewoon ons leven blijven leiden." 
Ja, dat is iets te makkelijk gezegd. De uitspraak doet een beetje denken aan premier De Geer, die zelfs op de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 nog niet wilde geloven dat het oorl…

De drie best gelezen blogs van 2018

Dit is de top drie van best gelezen blogs van 2018. Een prettige jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2019 toegewenst!

Voorspelling


Fake-democraat

Failliet

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…