Doorgaan naar hoofdcontent

Lessen trekken uit Griekse struisvogelpolitiek

Het is eind februari 2016 en Griekenland slaat eindelijk alarm over het aantal vluchtelingen en de als vluchtelingen vermomde economische migranten die Griekenland overspoelen. Het geeft aan dat Griekenland ronduit een lakse en moreel verwerpelijke houding heeft aangenomen waarvan men nu zelf het slachtoffer is geworden. 

De huidige migrantencrisis is qua impact echter vele malen groter dan de nog altijd voortdurende financiële crisis in deze zgn. 'faal-staat'. De migrantencrisis, die al een tijdje aan de gang is, treft Griekenland in alle hevigheid omdat nu andere (lid)staten (eindelijk) de grenzen sluiten of strengere grenscontroles uitvoeren. Tja, als de migranten eenvoudigweg niet meer kunnen worden doorgezonden naar (West-)Europa, dan stokt de migrantenstroom en moet Griekenland zelf de klappen opvangen. Zo angstig simpel liggen de zaken en dat terwijl er wel degelijk oplossingen zijn om de migrantenstroom een halt toe te roepen. 

Natuurlijk wordt al heel lang in Europees verband aangemodderd met lapmiddelen zonder doortastend op te treden in deze migrantencrisis. Toch is het nog steeds niet te laat om het roer om te gooien en ernaar te handelen. 

Eén van die oplossingen is, naast het aanpassen van het Vluchtelingenverdrag, wat mij betreft om de Europese Unie méér bevoegdheden te geven, zoals bijvoorbeeld de volledige en onvoorwaardelijke verantwoordelijkheid voor het bewaken van de buitengrenzen van de EU. Ik weet het, het is een steen in de vijver, maar er kan een hoop meer ellende mee worden voorkomen. Met een keiharde zeeblokkade kan men bootjes zonder pardon terugsturen naar de Turkse kust en kan de zaak nog gered worden. Het is een keiharde maatregel, maar de enige maatregel die op de korte termijn echt effect zal hebben. De houding van Turkije zal niet veranderen en uitzicht op een spoedig einde van de oorlog in Syrië is evenmin aanwezig. 

Het is al vijf óver twaalf en de hoogste tijd voor de Europese Unie om zichzelf eens daadkrachtig op de kaart te zetten. Als het de effectiviteit van de te nemen maatregelen ten goede komt, moet serieus worden overwogen om teneinde keihard in te kunnen grijpen, méér bevoegdheden aan 'Brussel' te geven. De massaliteit van de migrantenstroom kan op deze manier niet worden volgehouden. Dat is tevens niet in het belang van de 'echte' vluchteling. Het belang van de reeds aanwezige burgers en bedrijven in de Europese Unie gaat te allen tijde voor en dient in de eerste plaats goed beschermd te worden, tegen élke prijs. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!