Doorgaan naar hoofdcontent

Waar is de rechte rug?

"Folia met blote borsten mag niet" kopte een artikel in de papieren editie van het Parool gisteren. Mag niet meer, beter gezegd. De Hogeschool van Amsterdam vond het kennelijk een minder geslaagd idee als tijdens een open dag aspirant-studenten en hun ouders geconfronteerd zouden worden met een afbeelding van blote borsten op de voorpagina van het studentenblad. Om die reden is afgelopen vrijdag de laatste editie van het studentenblad uit de bakken gehaald. Dit is niet bepaald een sterke actie. Met deze (zelf)censuur (ook al zou het maar voor één dag zijn en betreft het niet alle faculteiten) wordt een verkeerd signaal afgegeven.

Het onbegrip en de woede hierover bij de redactie van Folia is zeer terecht. Intussen lijkt de casus duidelijk. De HvA wil vooral de islamitische (aspirant)student en zijn/haar ouders niet van zich vervreemden. De nieuwe preutsheid is nauwelijks op een andere manier te verklaren. Of het is een merkwaardige vorm van zelfcensuur. Het was in ieder geval beter geweest als het studentenblad gewoon zichtbaar in de bakken had gelegen. Op die manier had iedere aspirant-student (en zijn/haar ouders) zelf een afweging kunnen maken om het blad al dan niet door te bladeren. Door spontaan protest op de open dag zal het weinigen zijn ontgaan wat op de voorpagina van de Folia stond afgebeeld. Het is maar goed dat de getoonde slappe knieën op een alerte respons kon rekenen. 
De gewraakte vover van het studentenblad Folia

Een ander bedenkelijk voorbeeld van slappe knieën vormt het besluit van de Universiteit van Amsterdam om vijf stilteruimtes (de facto gebedsruimtes) in te richten. Vorig jaar werd al het besluit genomen om stilteruimtes in te richten. Afgelopen vrijdag werd bekend dat in totaal vijf stilteruimtes worden gefaciliteerd. Een opmerkelijk besluit. Immers, tot voor kort werden dergelijke voorstellen voor gebedsruimtes van de hand gewezen met een verwijzing naar de scheiding van kerk en staat. Vanwege een bezetting van een eigen stilteruimte in het P.C. Hoofthuis door bepaalde studenten en hun aanhoudende protesten is men toch gezwicht. Een slechte zaak. Waarom is niet vastgehouden aan het principe van secularisme? Waarom niet de rug recht gehouden? 

Zeker, een rechte rug houden betekent dat men weleens op een 'nee' wordt getrakteerd. Vervelend wellicht maar met standvastigheid neemt de kans toe dat de toekomstige vraag of sprake is van een open en vrije samenleving met een volmondig 'ja' kan worden beantwoord.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …