Doorgaan naar hoofdcontent

Waar is de rechte rug?

"Folia met blote borsten mag niet" kopte een artikel in de papieren editie van het Parool gisteren. Mag niet meer, beter gezegd. De Hogeschool van Amsterdam vond het kennelijk een minder geslaagd idee als tijdens een open dag aspirant-studenten en hun ouders geconfronteerd zouden worden met een afbeelding van blote borsten op de voorpagina van het studentenblad. Om die reden is afgelopen vrijdag de laatste editie van het studentenblad uit de bakken gehaald. Dit is niet bepaald een sterke actie. Met deze (zelf)censuur (ook al zou het maar voor één dag zijn en betreft het niet alle faculteiten) wordt een verkeerd signaal afgegeven.

Het onbegrip en de woede hierover bij de redactie van Folia is zeer terecht. Intussen lijkt de casus duidelijk. De HvA wil vooral de islamitische (aspirant)student en zijn/haar ouders niet van zich vervreemden. De nieuwe preutsheid is nauwelijks op een andere manier te verklaren. Of het is een merkwaardige vorm van zelfcensuur. Het was in ieder geval beter geweest als het studentenblad gewoon zichtbaar in de bakken had gelegen. Op die manier had iedere aspirant-student (en zijn/haar ouders) zelf een afweging kunnen maken om het blad al dan niet door te bladeren. Door spontaan protest op de open dag zal het weinigen zijn ontgaan wat op de voorpagina van de Folia stond afgebeeld. Het is maar goed dat de getoonde slappe knieën op een alerte respons kon rekenen. 
De gewraakte vover van het studentenblad Folia

Een ander bedenkelijk voorbeeld van slappe knieën vormt het besluit van de Universiteit van Amsterdam om vijf stilteruimtes (de facto gebedsruimtes) in te richten. Vorig jaar werd al het besluit genomen om stilteruimtes in te richten. Afgelopen vrijdag werd bekend dat in totaal vijf stilteruimtes worden gefaciliteerd. Een opmerkelijk besluit. Immers, tot voor kort werden dergelijke voorstellen voor gebedsruimtes van de hand gewezen met een verwijzing naar de scheiding van kerk en staat. Vanwege een bezetting van een eigen stilteruimte in het P.C. Hoofthuis door bepaalde studenten en hun aanhoudende protesten is men toch gezwicht. Een slechte zaak. Waarom is niet vastgehouden aan het principe van secularisme? Waarom niet de rug recht gehouden? 

Zeker, een rechte rug houden betekent dat men weleens op een 'nee' wordt getrakteerd. Vervelend wellicht maar met standvastigheid neemt de kans toe dat de toekomstige vraag of sprake is van een open en vrije samenleving met een volmondig 'ja' kan worden beantwoord.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!