Doorgaan naar hoofdcontent

Waar is de rechte rug?

"Folia met blote borsten mag niet" kopte een artikel in de papieren editie van het Parool gisteren. Mag niet meer, beter gezegd. De Hogeschool van Amsterdam vond het kennelijk een minder geslaagd idee als tijdens een open dag aspirant-studenten en hun ouders geconfronteerd zouden worden met een afbeelding van blote borsten op de voorpagina van het studentenblad. Om die reden is afgelopen vrijdag de laatste editie van het studentenblad uit de bakken gehaald. Dit is niet bepaald een sterke actie. Met deze (zelf)censuur (ook al zou het maar voor één dag zijn en betreft het niet alle faculteiten) wordt een verkeerd signaal afgegeven.

Het onbegrip en de woede hierover bij de redactie van Folia is zeer terecht. Intussen lijkt de casus duidelijk. De HvA wil vooral de islamitische (aspirant)student en zijn/haar ouders niet van zich vervreemden. De nieuwe preutsheid is nauwelijks op een andere manier te verklaren. Of het is een merkwaardige vorm van zelfcensuur. Het was in ieder geval beter geweest als het studentenblad gewoon zichtbaar in de bakken had gelegen. Op die manier had iedere aspirant-student (en zijn/haar ouders) zelf een afweging kunnen maken om het blad al dan niet door te bladeren. Door spontaan protest op de open dag zal het weinigen zijn ontgaan wat op de voorpagina van de Folia stond afgebeeld. Het is maar goed dat de getoonde slappe knieën op een alerte respons kon rekenen. 
De gewraakte vover van het studentenblad Folia

Een ander bedenkelijk voorbeeld van slappe knieën vormt het besluit van de Universiteit van Amsterdam om vijf stilteruimtes (de facto gebedsruimtes) in te richten. Vorig jaar werd al het besluit genomen om stilteruimtes in te richten. Afgelopen vrijdag werd bekend dat in totaal vijf stilteruimtes worden gefaciliteerd. Een opmerkelijk besluit. Immers, tot voor kort werden dergelijke voorstellen voor gebedsruimtes van de hand gewezen met een verwijzing naar de scheiding van kerk en staat. Vanwege een bezetting van een eigen stilteruimte in het P.C. Hoofthuis door bepaalde studenten en hun aanhoudende protesten is men toch gezwicht. Een slechte zaak. Waarom is niet vastgehouden aan het principe van secularisme? Waarom niet de rug recht gehouden? 

Zeker, een rechte rug houden betekent dat men weleens op een 'nee' wordt getrakteerd. Vervelend wellicht maar met standvastigheid neemt de kans toe dat de toekomstige vraag of sprake is van een open en vrije samenleving met een volmondig 'ja' kan worden beantwoord.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Burgemeester van het afgebrande dorp

De burgemeester van Den Haag heeft de twijfelachtige eer om 'burgemeester van het afgebrande dorp' te worden. Bijna was het al gelukt. Afgelopen week, toen het op Oudejaarsavond vreselijk misging in Scheveningen. De immense stapels hout, gecombineerd met een krachtige westenwind die was voorspeld, zorgden voor gevaarlijk 'vliegvuur'. De beelden gingen de hele wereld over. Door een wonder waren er geen doden te betreuren.

Het grote belang van openbare orde en veiligheid werd vrij gemakkelijk ingewisseld om 'de boel rustig te houden'. Het bleek al vrij snel dat dit een nederlagen-strategie was. Oogluikend toestaan van zeer onveilige situaties en het afschuiven van de schuld op de bouwers maakt niet echt een sterke indruk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zullen we maar zeggen. Een voor de hand liggende waarborging van de veiligheid met het al dan niet afgeven van een evenementenvergunning bleek een stap te ver. Wanbestuur in optima forma. Feitelijk is e…

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening...

Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem overi…

Wat volgt er op de Arabische Lente?

Na de omwentelingen in Tunesië en Egypte heeft de Arabische Lente vaste grond onder de voeten gekregen. Toezeggingen van de Marokkaanse koning, een nieuwe premier in Jordanië en een geldinjectie van de koning van Saoedi-Arabië zijn voorbeelden van maatregelen die de onrust in die landen enigszins tot bedaren hebben gebracht, zeker in vergelijking met de situatie in andere landen in de Arabische wereld. In Libië, Syrië en Jemen is de situatie immers behoorlijk uit de hand gelopen of dreigt dit te gebeuren. Hopelijk met meer vrijheid voor de bevolking als uitkomst. Mijn nieuwjaarswens voor meer vrijheid in o.a. deze drie landen dreigt gevolg te krijgen en dat is positief.

De tussenstand is nu dat de opstandelingen in Libië, mede dankzij het militair ingrijpen conform VN-resolutie 1973, voorzichtig aan terrein winnen. In Syrië was het afgelopen weekend vooral in het zuiden van dat land onrustig. Omdat het regime de onrust kennelijk niet meer kan ontkennen - ook in Damascus was het onrust…

Bagatelliseren tot kunst verheven

De invloed van de (lokale) politiek is verstrekkend. Vooral als het gaat om bagatelliseren van moslimterreur als uiting van volledig doorgeslagen politieke correctheid. De poging tot doodslag van de 'verwarde' man, die gistermiddag in Den Haag omstanders ernstig verwondde door hen in de keel te snijden, mag geen terreurdaad worden genoemd. Deze pure vorm van straatterreur is onmiddellijk afgedaan als een daad van een verwarde man, die - dat dan weer wel - een bekende was van de politie. 
Welke richtlijnen de politie heeft meegekregen is niet bekend, maar het is wel opmerkelijk dat deze straatterreur, waarbij termen als 'allahu akbar' worden gebezigd en de politie door omstanders van een zekere afkomst worden uitgescholden en zeker van één slachtoffer de keel wordt doorgesneden, niet als terreurdaad mag worden aangemerkt. Terwijl het dat vrijwel zeker wél was, afgaande op de berichten van ooggetuigen. 
Deze ooggetuigen spreken van een man die kalm een vooropgezet plan u…

Stank voor dank

De Turkse inval in Afrin, in Noord-Syrië en wat als Koerdisch gebied kan worden aangeduid, moet scherp worden veroordeeld. De Koerden hebben een belangrijk aandeel gehad in het elimineren van IS. Het mag niet zo zijn dat juist de Koerden nu het onderspit delven in een uiterst cynisch geopolitiek spelletje. Een typisch geval van 'stank voor dank' en dat hebben de Koerden aldaar niet verdiend. De Turkse agressiepolitiek vraagt om een krachtige reactie vanuit 'Brussel', zeker als men nog steeds de ambitie heeft om 'Europese waarden' te exporteren. Voor het zwijgen en de andere kant opkijken zal anders op termijn een zware prijs worden betaald, vrees ik.