Doorgaan naar hoofdcontent

Opheffen embargo geen toverformule

De komende twee dagen is president Obama op bezoek in Cuba. Hopelijk werpt de toenadering tussen Cuba en de VS snel vruchten af, voor de doorsnee Cubaan welteverstaan. Bijna zestig jaar communisme en een even lang handelsboycot van de VS heeft in ieder geval aantoonbaar gefaald. 

Echter, het opheffen van de sancties geeft ook geen garantie voor succes. Zeker niet als daar niets tegenover staat. In dat geval is sprake van een bonus voor het regime. Een treffend voorbeeld hiervan vormt het opheffen van de sancties tegen Iran.  De ayatollahs aldaar hebben in de vorm van de Atoomdeal een beloning gekregen voor het neerslaan van de Groene Revolutie. De verkiezingswinst van de hervormingsgezinde Rouhani doet daar vooralsnog niets aan af. Immers, wat is voor Iraanse begrippen hervormingsgezind? 

Voor Cuba geldt natuurlijk hetzelfde. Het is de bedoeling dat de doorsnee Cubaan betere tijden gaat beleven en dat het communistische regime letterlijk en figuurlijk wordt weggeconcurreerd. De snelheid waarmee dit gepaard gaat hangt af van de voorwaarden die aan het opheffen van de sancties zijn verbonden. Een al te vriendelijke houding jegens het Cubaanse regime zonder concrete tegenprestaties (bijv. op het gebied van mensenrechten) zal ervoor zorgen dat de familie Castro plus aanhang er met de 'bonus' van het opheffen van het embargo vandoor gaat.  Dat lijkt me niet de bedoeling. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …