Doorgaan naar hoofdcontent

Karten auf den Tisch legen!

De zoveelste terreuraanslag, afgelopen vrijdag in München, is nog omgeven met vraagtekens. De dader heeft voorlopig het etiket van 'depressieve eenling' gekregen. Of dat werkelijk het geval is, kan worden betwist. Op de - schaarse - foto's van deze vreselijke moordpartij heeft de dader schijnbaar een ander uiterlijk dan de 'jongen' die daadwerkelijk als dader is geïdentificeerd.

Het is aan de Duitse politie om over deze zaak zo snel mogelijk en onomwonden duidelijkheid over te verschaffen. Dus graag snel duidelijkheid over de foto's, het manifest van de dader (wat nog niet openbaar is gemaakt), één of meerdere daders/helpers en de herkomst van deze dader. Hopelijk leert men van de fouten uit het verleden. De poging tot het 'downplayen' van de massale aanrandingspraktijken in Keulen en vele, vele andere plaatsen in Duitsland heeft het vertrouwen in de rechtsorde in ieder geval geen goed gedaan.

Natuurlijk is het pijnlijk als telkens blijkt dat daders van terreuraanslagen een islamitische achtergrond hebben, het migranten uit Syrië betreft of andere (derde of vierde generatie) idioten met een EU-paspoort die kennelijk vatbaar zijn voor het Jihadisme. Dat mag geen reden zijn om de zaken, als het anders is, te verzwijgen. Het is aan de (Duitse) politie om zonder politiek motief de openbare orde te handhaven en bij overtreding ervan openheid te betrachten, juist bij schokkende zaken zoals in München. Duitse burgers maar ook burgers uit andere EU-lidstaten hebben daar recht op. Karten auf den Tisch legen, bitte!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …