Doorgaan naar hoofdcontent

Meer voor minder (6 tips)

De nieuwe bibliotheek in het centrum moet en zal er komen. Dat lijkt een uitgemaakte zaak. Met blinde vastberadenheid, waaraan men prestigeprojecten kan herkennen, gaan we door naar de volgende ronde. In een eerder stadium werd omwonenden en ondernemers op het Andreasplein, het Baljuwplein en de Voorstraat (het 'gat van Riche' en tegenover supermarkt Hoogvliet) slapeloze nachten bezorgd. Het doet denken aan de ontwikkelingen rondom het Andreasplein. Met de beste bedoelingen moet alles overhoop worden gehaald, wordt onrust en onzekerheid aangewakkerd, kunnen we het resultaat als 'net niet' bestempelen met een gepeperde rekening. Dat doet het imago van het lokaal bestuur geen goed. We kunnen dan ook gerust spreken van een 'spoor van vernieling'. Zullen we daar eens mee stoppen?

Als de 'zakelijke zichtlijn' wat meer in het oog wordt gehouden kan met onderstaande zes tips een betere 'cultuur-deal' worden gesloten dan waarmee men nu bezig is.

1. Verkoop in géén geval Tripodia aan de Baptisten. Het is van groot belang dat het neutrale cultuur/pop-podium behouden blijft. Met een 'bescheiden zaal' op de locatie Noordzeepassage wordt in ieder geval niet geboden wat Tripodia nu wel kan bieden.

2. Maak van Tripodia een gemeenschapshuis, zoals eerder werd beoogd, met tevens een bibliotheekbestemming, zoals in De Burgt in Rijnsburg. Daarmee wordt bespaard op de huisvestingskosten van de bibliotheek, locatie Hoornes. Verhuis tevens Christengemeente Live uit het oude Postkantoor naar Tripodia. Het oude Postkantoor kan dan worden gesloopt met als resultaat een mooi plein met ruimte voor culturele activiteiten. De aankoopkosten van zeven miljoen euro voor de Noordzeepassage kunnen uiteraard gedeeltelijk in Tripodia worden gestopt. Het restant kan terugvloeien naar de algemene reserve.

3. Gelet op de leegstand van winkels is het allereerst een goed idee om de trend van het omvormen van winkels in woningen te onderzoeken (inclusief locatie Noordzeepassage).

4. Verhuis de wijkvereniging Hoornes-Rijnsoever naar Tripodia, met behoud van hun eigen baromzet. Op deze manier kan de gemeente werken aan het herwinnen van haar geloofwaardigheid ten opzichte van deze wijkvereniging.

5. Vanwege vergaande digitale ontwikkelingen kan zomaar de kans toenemen dat het pand van de Rabobank aan de Rogstraat te groot wordt. Wellicht biedt gedeelde huisvesting in dit kant-en-klare pand een kans voor de bibliotheek. Een betere optie dan krampachtig een plek zoeken in het centrum (voor de hoofdprijs).

6. Last, but not least: Onderzoek allereerst de mogelijkheden voor een grondige opknapbeurt van de huidige hoofdlocatie van de bibliotheek aan de Schelpendam...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Failliet

Met de zaak rondom Howick en Lili als sprekend voorbeeld kunnen we het asielbeleid in Nederland failliet verklaren. Na procedure op procedure, leugenachtige verklaringen, vluchtadressen, een onverwachte ontknoping, een plotseling gezonde moeder en een staatssecretaris die moet onderduiken (waarbij bedreiging dus loont), is er inmiddels genoeg aanleiding om het asielbeleid op de schroothoop te gooien.

Deze zaak heeft aangetoond dat het niet humaan is om als asielzoeker eindeloos te procederen en je middelvinger op te steken naar de Nederlandse rechtsstaat. Met het constant rekken van de asielprocedures, het inzetten van kinderen als 'wapen' en met uitstekende hulp daarbij van de 'asielindustrie' en extreem-links worden automatisch schrijnende gevallen gecreëerd. 
Zeker, in vergelijking met de zaak van het heerschap Khalid Abdou Jone van de krakersgroep 'We are here' zou sprake zijn geweest van klasse-justitie. Feit is namelijk dat dit figuur ook een verblijfsver…