Doorgaan naar hoofdcontent

Meer voor minder (6 tips)

De nieuwe bibliotheek in het centrum moet en zal er komen. Dat lijkt een uitgemaakte zaak. Met blinde vastberadenheid, waaraan men prestigeprojecten kan herkennen, gaan we door naar de volgende ronde. In een eerder stadium werd omwonenden en ondernemers op het Andreasplein, het Baljuwplein en de Voorstraat (het 'gat van Riche' en tegenover supermarkt Hoogvliet) slapeloze nachten bezorgd. Het doet denken aan de ontwikkelingen rondom het Andreasplein. Met de beste bedoelingen moet alles overhoop worden gehaald, wordt onrust en onzekerheid aangewakkerd, kunnen we het resultaat als 'net niet' bestempelen met een gepeperde rekening. Dat doet het imago van het lokaal bestuur geen goed. We kunnen dan ook gerust spreken van een 'spoor van vernieling'. Zullen we daar eens mee stoppen?

Als de 'zakelijke zichtlijn' wat meer in het oog wordt gehouden kan met onderstaande zes tips een betere 'cultuur-deal' worden gesloten dan waarmee men nu bezig is.

1. Verkoop in géén geval Tripodia aan de Baptisten. Het is van groot belang dat het neutrale cultuur/pop-podium behouden blijft. Met een 'bescheiden zaal' op de locatie Noordzeepassage wordt in ieder geval niet geboden wat Tripodia nu wel kan bieden.

2. Maak van Tripodia een gemeenschapshuis, zoals eerder werd beoogd, met tevens een bibliotheekbestemming, zoals in De Burgt in Rijnsburg. Daarmee wordt bespaard op de huisvestingskosten van de bibliotheek, locatie Hoornes. Verhuis tevens Christengemeente Live uit het oude Postkantoor naar Tripodia. Het oude Postkantoor kan dan worden gesloopt met als resultaat een mooi plein met ruimte voor culturele activiteiten. De aankoopkosten van zeven miljoen euro voor de Noordzeepassage kunnen uiteraard gedeeltelijk in Tripodia worden gestopt. Het restant kan terugvloeien naar de algemene reserve.

3. Gelet op de leegstand van winkels is het allereerst een goed idee om de trend van het omvormen van winkels in woningen te onderzoeken (inclusief locatie Noordzeepassage).

4. Verhuis de wijkvereniging Hoornes-Rijnsoever naar Tripodia, met behoud van hun eigen baromzet. Op deze manier kan de gemeente werken aan het herwinnen van haar geloofwaardigheid ten opzichte van deze wijkvereniging.

5. Vanwege vergaande digitale ontwikkelingen kan zomaar de kans toenemen dat het pand van de Rabobank aan de Rogstraat te groot wordt. Wellicht biedt gedeelde huisvesting in dit kant-en-klare pand een kans voor de bibliotheek. Een betere optie dan krampachtig een plek zoeken in het centrum (voor de hoofdprijs).

6. Last, but not least: Onderzoek allereerst de mogelijkheden voor een grondige opknapbeurt van de huidige hoofdlocatie van de bibliotheek aan de Schelpendam...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!