Doorgaan naar hoofdcontent

Wie zijn 'wij'?

Na de zoveelste terreuraanslag waarvan 'ongelovigen' het slachtoffer zijn geworden, benadrukte de Zweedse premier de veerkracht van de Zweedse samenleving. "Jullie zullen ons niet verslaan, we zullen ons niet door jullie laten leiden en jullie zullen nooit winnen." Het is te hopen dat zijn woorden door veel van zijn landgenoten (dus ook 'nieuwe' Zweden) en Europeanen elders wordt gedeeld. Dit was natuurlijk de zoveelste terreuraanslag op een Europese stad. Te vrezen valt dat er minderheden zijn die totaal geen boodschap hebben aan de mooie woorden van de Zweedse premier. Ik doel dan vooral op minderheden die zich in de eerste plaats inwoner voelen van het land van herkomst, totaal geen eigen verantwoordelijkheid nemen t.a.v. het belang van integratie en vooral oog hebben voor rechten in plaats van plichten. De demonstratie in een andere Europese stad, nl. Rotterdam, met Turken (incl. 3e generatie) die zichzelf in de eerste plaats Turk voelen is illustratief voor de totaal mislukte integratie van sommige bevolkingsgroepen. Dat geeft ernstig te denken.

Nu, na de zoveelste terreuraanslag, wordt het tijd dat de zwijgende islamitische minderheid eens laat zien dat zij zich aangesproken voelen door het 'wij-gevoel' zoals in dit geval verwoord door de Zweedse premier. De 'bal' ligt bij de minderheden die in Europa woonachtig zijn en hetzelfde geloof hebben als de jihadisten die uit naam van dat geloof dood en verderf zaaien. Zij zullen in de eerste plaats de verbinding moeten zoeken. Het is net als met onderhandelen. Soms moet je even wachten waar je onderhandelingspartner mee komt. Dat is beter dan je 'tegenpartij', althans degenen die zich als zodanig gedragen, teveel toegevingen te doen waarmee je je eigen positie verzwakt. Degenen die blijven investeren in een parallelle samenleving en bijvoorbeeld kinderen opvoeden in de traditie van het land van herkomst mogen zich er schuldig over voelen dat het adagium 'aanpassen of wegwezen' steeds meer steun zal krijgen binnen de samenleving. Terecht, in dat geval.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorspelling

Aanstaande woensdag worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hoewel op deze blog niet vaak meer over lokale (Katwijkse) onderwerpen wordt geschreven, wordt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering gemaakt. Hoe ziet de zetelverdeling er ná 21 maart uit in de gemeenteraad van Katwijk?
In de gemeente Katwijk zijn 33 raadszetels te verdelen. De deelnemende partijen zijn:
CDA: Als collegepartij de grootste partij in de gemeenteraad met zeven zetels. Het dragen van bestuursverantwoordelijkheid levert electoraal risico op net als tussentijds vertrek van een wethouder. Dat is dit keer (ook) het geval.  ==> Voorspelling: Zes zetels. 
ChristenUnie: Hoewel de ChristenUnie ook deel uitmaakt van het college, pakt het feit dat deze partij onverwacht twee wethouders mocht leveren, gunstig uit. Kans op 'stuivertje wisselen' met het CDA is nu groter dan ooit.  ==> Voorspelling: Zeven zetels. 
SGP: De derde collegepartij moet vooral vrezen voor verdere afkalving van …

Fake-democraat

Afgelopen donderdag beschuldigde minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken tijdens het uitspreken van de Ien Dales-lezing de partij Forum voor Democratie van racisme. In reactie hierop besloot fractievoorzitter Thierry Baudet om aangifte te doen tegen de minister.

Ik vind het hoogst onverstandig om als minister een politieke partij, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, te beschuldigen van racisme. Zulk soort beschuldigingen, voorzover ze al hout snijden, moet een minister overlaten aan de politieke arena. De fractie van D66 is mans/vrouws genoeg om stelling te nemen tegen alles wat deze fractie niet zint. Een minister, althans van enig niveau, past dergelijke uitspraken niet.

Gelet op de uitspraken van minister Ollongren is het maar de vraag of zij over het gewenste niveau beschikt. Het staat in ieder geval niet sterk om eerst stevige uitspraken te doen over een partij met een demoniserende lading, om vervolgens, nadat de uitspraak een reactie ontlokt, te beweren dat zij liever…

Verward of psychisch gestoord?

"Laten we alerter zijn op verwarde mensen". Aldus een psychiater naar aanleiding van de eenmansactie van Tarik Z. van afgelopen donderdag. Helemaal mee eens, althans, met het advies om meer alert te zijn. Over het hanteren van de term 'verwardheid' heb ik zo m'n twijfels. Is dat wel een term die de lading dekt?

Als we de (digitale) Dikke Van Dale erop naslaan, zien we dat dit begrip twee betekenissen heeft:
1. Door elkaar liggend; in de war
2. Onduidelijk, onsamenhangend.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik moet moeite doen om deze betekenis te verbinden aan de acties van iemand die uit een GGZ-instelling ontsnapt, Bart van U. de al genoemde Tarik Z.  of al die figuren die voorbij komen in de zoekresultaten als je zoekt op 'verwarde man'. Als je de acties of pogingen bekijkt van al die figuren komt de term 'verward' toch wel heel vriendelijk en onschuldig over, terwijl daar geenszins sprake van is.

Een snelle blik in dezelfde (digitale) Dikke …