Doorgaan naar hoofdcontent

Stroomstoring

Gisteravond gezellig bij m'n ouders op bezoek en opeens...was het donker...Alhoewel, niet helemaal, want een x-aantal kaarsen brandden al op het moment van de uitval. Dat was prettig. Ik hoop dat er niet teveel mensen zijn met kneuzingen of erger als gevolg van het zoeken naar kaarsen in het donker.

Laten we deze stroomuitval gelijk maar beschouwen als een rampenoefening en leren van zaken die nog beter kunnen en hoe burgers zich beter kunnen voorbereiden. Zelf heb ik (nog) geen noodpakket in huis, maar wel een mini-radiootje wat op batterijen werkt en een zaklamp in de meterkast (met extra batterijen). Verder leerde navraag mij dat de zogenoemde rampenzender Radio West op 89.3 FM te vinden is. Die hebben we vervolgens beluisterd. Om 20.30u volgden we de extra nieuwsuitzending. Ongeveer 80.000 huishoudens waren getroffen. Ik spreek liever van 250.000 - 300.000 mensen die in het donker zaten. Dat spreekt meer tot de verbeelding.

Tijdens de uitzending waren vele telefonische reacties te beluisteren, van inwoners uit de Bollenstreek. Willem van Zuylen uit Rijnsburg deed een goede suggestie; met geluidswagens door de woonkernen heen om burgers te informeren. Want laten we eerlijk zijn; zonder werkende radio en uitgevallen mobieltjes (diverse netwerken lagen er ook uit of waren overbelast) weet je niets, behalve dat het donker is. De hulpdiensten die met blauwe zwaailichten langs zouden rijden, reden mij iets te snel voorbij. Maar het was goedbedoeld. Zelf heb ik nog maar wat sms-jes met hetgeen ik op Radio West hoorde, verzonden naar lokale familie, vrienden en kennissen (wat verrassend genoeg lukte).

Bij het beluisteren van Radio West viel mij verder op dat er geen reactie werd gegeven door onze burgemeester (portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid). Als burgers bij een ramp ergens behoefte aan hebben dan is het wel een boodschap van het boegbeeld van de gemeente. Communicatie, juist bij rampen of calamiteiten, is van essentieel belang.

Gelukkig zijn er geen berichten van ernstige calamiteiten, dus dat is mooi. In mijn eigen wooncomplex zat gelukkig niemand opgesloten in de lift (al scheelde het niet veel). Maar de stroomuitval bewijst wel dat de overheidscommunicatie veel beter kan. Ik zal het in ieder geval binnen mijn fractie aankaarten.

Overigens, ik merkte dat vandaag de straatverlichting brandt. Opmerkelijk! Wil de energieleverancier de schade (gederfde inkomsten) van gisteravond inhalen/wegwerken? Lijkt me belachelijk!

Reageer als u uw ervaringen wilt delen of andere opmerkingen heeft naar aanleiding van dit bericht. Prettige zondag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cultuur met een kleine of grote 'C'?

Ongeveer anderhalve maand geleden bezocht ik, zoals wel vaker, op een zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Schelpendam. Met het plan om even een aantal kranten door te nemen, viel ik daar middenin een akoestisch mini-concert van een artiest wiens naam ik helaas ben vergeten. Er hing een leuke sfeer met dit concert, letterlijk en figuurlijk tussen de boeken. De kleinschaligheid, ook wat betreft actieve toehoorders (ongeveer 8 m/v), was prettig en stoorde mij allerminst bij het doornemen van de kranten. Cultuur met een grote 'C', wat mij betreft, vanwege de passie van de artiest en het enthousiasme van het beperkt aanwezige publiek. Ik was dan ook verbaasd toen ik na afloop vernam dat dergelijke kleinschalige optredens niet meer zouden plaatsvinden. Er was geklaagd over geluidsoverlast; einde oefening... Omdat het merendeel van de bezoekers van de hoofdbibliotheek uit Katwijk aan Zee afkomstig zijn, zullen de bezwaren waarschijnlijk wel uit die hoek afkomstig zijn. Ik neem over

Gemeenteraadsverkiezingen

Landelijke politici tijdens een debat voor de GR-verkiezingen Afgelopen vrijdag vond in Amsterdam het inmiddels beruchte Balie-debat plaats. Een weinig verheffend debat met landelijke lijsttrekkers met veel geschreeuw en weinig concrete oplossingen voor de problemen van de stad Amsterdam. Het heeft weinig toegevoegde waarde om een debat te organiseren met landelijke lijsttrekkers als het gaat om lokale verkiezingen. Bovendien heeft het dan weinig zin om een politicus van vermeend racisme te beschuldigen. Wordt de woningnood daarmee opgelost? In de beperking toont zich de meester. Lokale verkiezingen vragen om een debat met lokale lijsttrekkers die met elkaar in debat gaan over oplossingen voor lokale problemen. Gespreksstof genoeg, lijkt me. Het is tamelijk ongeloofwaardig als politici, op wie men op 21 maart niet kan stemmen, zich gaan bemoeien met gemeenteraadsverkiezingen. Ik snap het wel, maar of de lokale afdelingen van landelijke partijen er blij mee zijn en/of er iets aan

Waak voor Ottomaanse reflexen

Afgelopen week heeft Turkije opnieuw een (voor hen) strategische zet gedaan. De grens met Syrië werd overgestoken om de stad Jarablus te bevrijden van IS. Althans, dat is wat de buitenwacht moet geloven. De werkelijkheid is dat Turkije in de eerste plaats de opmars van de Koerden in Syrië wil stoppen, een corridor met IS-gebied in stand wil houden en de door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen eveneens de Koerden laat bestrijden.  De oorlog in Syrië is hiermee een nieuwe fase ingegaan. Een fase waarin niet de belangrijkste vijand aldaar wordt bestreden zoals IS of een regime in stand wordt gehouden, maar waarin een buurland (grote) delen van het oorlogsgebied zelf in bezit neemt. Mijn inschatting is dat Turkije niet zal rusten voordat alle Koerden die zich in Syrië bevinden, zijn verjaagd. De agenda van Erdogan reikt verder. De Turkse eis voor ontruiming van het gebied ten westen van de rivier de Eufraat is dan ook slechts een begin. Als Turkije op z'n minst het noorden v

Kier Brul jr. overleden

Help Jelte

Een jongen van acht jaar wordt in september 2009 na een woordenwisseling in elkaar getrapt, raakt kort daarna in coma en loopt een hersenbeschadiging op. Het is het verhaal van Jelte Stronkhorst . Een aangrijpend verhaal wat inmiddels de nodige aandacht heeft gehad in de landelijke media. Er zijn therapieën en trainingen die zeker kans op herstel en meer kwaliteit van leven bieden. Deze therapieën zijn echter niet in Nederland voorhanden en hier zit een prijskaartje aan verbonden. Als u direct wilt doneren, klik dan hier . U kunt ook een bedrag overmaken: Rabobank Rekeningnummer 156567059 t.n.v. Stichting Jelte. Doneer voor het herstel van Jelte!